Skip to content

1964 Cerknica – Dragarjevi

26. 08. 2017

Družinska idila na domačem vrtu. To so člani družine Lovko, po domače Dragarjevi in Ivankina starša. Slikano med prvomajskimi prazniki leta 1964.

Za prvi maj je Žovi Lovko z godbo in igranjem praznične budnice vsako leto obkrožil Cerknico in vse bližnje vasi, kar je znalo biti včasih zelo naporno. Zato pa je bil drugi maj rezerviran za družino in prijetno druženje z domačimi. Na obisk sta prišla Ivankina starša, ki sta imela hišico poleg fotografa Žnidaršiča, blizu nekdanjega Gradišča. Zato predvidevamo, da jih je slikal njun sosed Jože Žnidaršič st.

Mama Pepca Klančar, rojena 15. aprila 1894, je na sliki stara 70 let in je umrla 11. avgusta 1978. Verjetno je ta slika nastala malo tudi zaradi njene okrogle obletnice. Ata France Klančar je bil rojen 25. januarja 1883. Na sliki je star 81 let, ta svet je zapustil štiri leta kasneje, 23. februarja 1966. Ivanka je imela še dve sestri, Pepco in Francko, ki sta živeli v Beogradu. Zato jima je bilo treba včasih poslati kakšno sliko, da sta lažje sledili dogodkom v domačem kraju. Družina se je takole postavila pod cvetoča drevesa na domačem vrtu. V ozadju vidimo hišo, v kateri je danes notarka. Nejc je v roke vzel svojo harmoniko, da bodo tudi v Beogradu vedeli, kaj se uči igrati. Vsi so se lepo oblekli, možakarja sta si zavezala celo kravati in že so bili pripravljeni za slikanje.

Sin Jernej Lovko s harmoniko. Klicali smo ga Nejc, razen za mamo Ivanko, zanjo je bil vedno Nejko.

Poleg njega je mama Ivanka Lovko.

Spredaj sedita Ivankina starša mama Pepca in ata France Klančar.

Zadaj je hčerka Jožica Lovko in oče Žovi Lovko.

Ivanka si je vedno zabeležila osnovne podatke. Še danes pa stresa vse datume iz rokava kot za šalo, čeprav šteje že 91 let.

Viri:

  • Ivanka Lovko

Kraj: Cerknica
Datum: 2. maj 1964
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Ivanka Lovko
Skenirano: 30. 9. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: