Skip to content

1974 Dolenja vas – Zidarja

27. 08. 2017

Obnova fasade nekoč …

Ja, nekoč, ko so si lahko grušte postavili sami, nekoč, ko so zidali lahko sami ali ob pomoči sosedov in prijateljev. Nekoč, ko so si malto mešali ročno in ko še ni bilo vse tako zakomplicirano kot danes. Nekoč je bilo to videti tako, kot vidimo na tej sliki.

V Dolenji vasi so leta 1974 obnavljali Mlinarjevo hišo. To je bila hiša Mlinarjevega Alojza, Zidarjevega po domače. V njej sta poleg Mlinarjeve mame Marije stanovala tudi hčerka Vanja in mož Marjan Knap z družino. Najprej so obnovili vse v notranjosti hiše. Naredili so sobe, kopalnico in prestavili stopnice. Potem je prišla na vrsto še zunanjost, obnova fasade.

Marjan in Cibkov stric, sosed Alojz Obreza – dva samouka – sta vse naredila sama. Vanja jima je malovarila. Brez mešalca jima je delala malto. Mešalo se je še vse ročno z lopato. Cibkov stric je rad pomagal pri njih. Ob gruštu vidimo leseno, doma narejeno lojtro, da sta lahko prišla na grušt in po kateri so tudi dostavili malto. Na gruštu vidimo tudi leseno mavtarko, iz katere sta s kelo zajemala malto in si jo naložila na lesen štuos (pa to ni vic), s katerim sta potem malto nanašala na zid. In usklajena kot sta bila pri delu, sta tudi pozirala neznanemu fotografu.

Cibkov stric Lojz, kot so ga vsi klicali. Poziral je v pravi zidarski pozi in z obveznim klobukom na glavi. Tudi sama se ga spominjam in vedno je bil v klobuku. Mislim, da ga je dal z glave samo, ko je šel spat. No ja, pa še takrat, ko ga je imel preveč pod klobukom.
Marjan Knap glavni in odgovorni za delo. Tudi on zgleda kot pravi zidar. In ko so v Dolenji vasi končali z obnovo, sta se z Vanjo, navajena že vsega dela odločila, da si zgradita svojo hišo v Cerknici.
Ravno letošnje poletje so novi lastniki porušili nekdanjo Mlinarjevo hišo. Časi, zahteve in potrebe se pač spreminjajo. Vendar naj povem, da je obnovljena fasada zdržala vse do konca.

Slovarček:

 • grušt: delovni oder
 • lojtra: lestev
 • kela: zidarska žlica
 • štuos: zidarska gladilka
 • malovariti: pomagati zidarju, posebno pri pripravi malte
 • mavtarka: posoda z ročaji za prenos malte, maltarka

Viri:

 • Vanja in Marjan Knap

Kraj: Dolenja vas
Datum: 1974
Avtor: neznan
Zbirka: Vanja Knap
Skenirano: 21. 8. 2017
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. alojzmazij permalink
  27. 08. 2017 21:48

  Da so pri gruštih šparali se vidi na sliki, saj so za pokončne rante uporabili tudi odslužene špere.
  Les za grušte smo si v tistih časih gradbenega buma tudi vsevprek izposojali tako kot mešalce ali karjole pa tudi mavtarke in ostalo orodje.
  Tastari Koščakov Jože si je k nam prišel sposodit “mavtarko”. Naletel je na ženo, ki je k nam na Bloke prišla iz Primorske. Ni točno vedela kaj hoče a mu je vseeno hitro prinesla motorko- štilarco! No potem ji je mož le razložil kaj rabi in dobil tisto kišto.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: