Skip to content

1930 Rakek – Šolski izlet

25. 08. 2017

Kam so šli leta 1930 otroci na izlet, lastnica fotografije ni vedela. Ker pa je ozadje skoraj identično kot na sliki iz leta 1935 pa menim, da je bilo to Cerkniško jezero.

V tistih časih so bili šolski izleti skromni. Šli so tja, do kjer se je dalo peš. Posebno doživetje pa je bilo, če so večji kmetje posodili vozove in so se na izlet peljali s konjsko vprego. Hodili so v Rakov Škocjan, Planino in celo Borovnico (tja z vlakom, nazaj peš), na Slivnico in Cerkniško jezero.

Ob koncu drugega ali prvega letnika gimnazije (kdo se spomni, je že daleč) smo šli tudi mi na izlet na jezero. Ker nihče ni prerok v svoji domovini, Cerkniško ni bilo dovolj dobro. Šli smo na Zbiljsko jezero z vlakom. Na vlak smo se vkrcali po postajah, razredničarka pa je skrbela, da smo bili “vsi na broju”. V Logatcu pa sta na vlak, namesto treh, prišla le dva sošolca. Tretji pa je zamudil vlak in smo ga v Ljubljani čakali, da je prišel z naslednjim. Nič posebnega, če ne bi sošolec, ki je zamudil vlak, stanoval na železniški postaji.

Neznani.
Tudi tu nismo nikogar spoznali.
Tretja z leve v drugi vrsti je Nuška Mlakar.
Pa spet nič in ena velika skleda z malico. Me prav zanima, kaj je v njej.
Spet je nekaj imen več, kot smo prepoznali otrok na sliki.

Viri:

  • Marta Mele

Kraj: Rakek (Cerkniško jezero?)
Datum: 1930
Avtor: neznan
Zbirka: Marta Mele
Skenirano: 5. 3. 2017
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 25. 08. 2017 12:14

    Ko je bila na Dolenjih Poljanah med obema vojnama še štirirazredna osnovna šola, so ob zaključku šolskega leta učiteljice popeljale šolarje na zaključni izlet kar na Vranje stene, hrib vzhodno od poti med Dolenjimi in Gornjimi Poljanami, po kateri je med eno in drugo vasjo kako uro hoje. Kaj so tam počeli ne vem, vsekakor pa je bil izlet dovolj imeniten, da je mladim Poljancem, vključno z mojo mamo, ostal v spominu do pozne starosti. Ja, zaključni izleti imajo poseben čar in žar…

Dodajte komentar

%d bloggers like this: