Skip to content

1933 Kačja vas – Villa Caccia

15. 01. 2018

S slike nas prav lepo po italijansko pozdravlja stavba, v kateri je bila kasarna in obmejna postaja v Kačji vasi pri Planini – Caserma e Dogana di Caccia di Postumia.

KAČJA VAS
(objavljeno v reviji Toti list leta 1938)

Kačja vas, ti kraška vas,
slavnoznana si postala;
kajti tam gospoda dva
sta pred kratkim se sestala.

V Kačji vasi sta oba
bratstvo in ljubav sklenila.
— Nekdaj v raju tudi je
kača sladko govorila.

No, kaj sem jaz rekla o Ducejevi morali.

Kako je nastalo italijansko ime Caccia lepo opiše Milan Trobič v svoji knjigi »Še vedno na prepihu«. Takole pravi.

Po prvi svetovni vojni se je skozi Kačjo vas s fronte vračala avstrijska armada. Vas je bila natrpana z vojaštvom. 8. novembra 1918 so vas prešli še zadnji vojaki. Naslednji dan pa je v vas pridrdral velik dvokolesnik, ki sta ga vlekli dve muli, na njem pa so bili italijanski vojaki. Prišli so iz Grčarevca, iz smeri, od koder jih ni bilo pričakovati. Ustavili so se pred zapuščeno Štefkino hišo in razložili prtljago in orožje. Kmalu za tem je prišla s postojnske strani četa vojakov s častnikom na čelu. Le-ta je v slabi slovenščini pobaral prvega otroka, ki mu je prišel pred nos, kako se kraj imenuje, v mislih pa je imel Planino. Otrok mu je brez zadrege odgovoril »Kačja vas«. Oficir si je to zapisal, a ime se mu je zdelo predolgo, zato je zapisal le »Kačja«, kar v italijanščini pomeni lov. To se mu je zdelo smiselno, saj je bila vas obdana s prelepim gozdom. Od tedaj se je Kačji vasi po italijansko reklo Villa Caccia di Postumia.

Da bi izvedeli, kako je natalo ime Kačja vas, pa si preberite knjigo. Ne bo vam žal.

Premo voza, ki stoji pod nadstreškom, so Italijani zaplenili nekemu tihotapcu. Ljubitelji vinske kapljice pa so nekega dne v gostilni nagovorili gospoda X (saj vemo koga, pa ne smemo povedati), ki je absorbiral že precej opojnih kapljic, naj jo od tam odpelje. Ni mu bilo treba dvakrat reči. Fajhten kot je bil, jo je šel iskat in z njo tekel mimo financarjev, le ti pa za njim. Pripovedovalec anekdote je bil takrat še otrok pa se ne spominja, so ga ujeli ali ne.

Viri:

  • Trobič, M.: Še vedno na prepihu. Ljubljana, Založba TRC, ZRC SAZU, 2006.
  • Toti list (01.10.1938), letnik 1, številka 15. URN:NBN:SI:DOC-WGDUPG1A from https://www.dlib.si

Kraj: Kačja vas
Datum: 1933
Avtor: neznan
Zbirka: Michele Di Bartolomeo
Skenirano: neznano
Oblika: datoteka

One Comment leave one →
  1. milantrobic permalink
    15. 01. 2018 07:15

    Odlično! Sam na kratko, to je bila stavba kjer je bila pred prihodom Italijanov gostilna pri Krakarju. Po osvoboditvi pa je tu domoval Vzgojni zavod Planina, danes pa je tu osnovna šola, vrtec..Mogoče samo še tole, za stavbo je vodila gasa, pešpot na Grič,tam je stal tudi bunker in na vrtu za zidom so še nekje do leta 1970 ležali ostanki vojaškega letala…

Dodajte komentar

%d bloggers like this: