Skip to content

1930 Rakek – Zajec

13. 02. 2018

Zajec je pripomoček za sezuvanje škornjev, imenovan tudi hlapec, kar je na Rakeku tudi neka druga priprava pa o tem drugič.

Sezujemo se tako, da v polkrožno odprtino zataknemo peto škornja ali čevlja, medtem ko z drugo nogo deščico obtežimo. Največkrat je izdelan iz lesa, prodajajo jih še sedaj, cene pa so od 13 evrov navzgor. V 19. stoletju so naredili prve litoželezne, imeli pa so različne oblike: rogatca, jelenove glave ali »Naughty Nellie« – ženska v ležečem položaju z vzdignjenimi in razkrečenimi nogami, narejena med leti 1890 in 1920. Da jih le ni bilo sram. Se pa dobro prodaja kot starina.

Med leti 1852 in 1995 je bilo patentiranih kar 239 različnih zajcev (angleško Jack Boot). Izumitelji pa so prihajali tako iz Amerike kot iz Avstrije, Kanade, Anglije, Nemčije, Indije in Japonske.

Na našem področju so zajce uporabljali nekje do druge svetovne vojne, ponekod še kakšno desetletje potem. Če zajca nimate, vam lahko pomaga tudi hlapec v človeški obliki. Sedete na stol, hlapec se postavi pred vas, s hrbtom obrnjen proti vam, med noge mu porinete svojo oškornjano nogo, hlapec prime škorenj in vleče, vi pa mu pomagate tako, da se z drugo nogo uprete v njegovo rit in porinete.

Malo je s pleskarsko barvo pomazan, ker nekdo ni pazil.
V polkrožno odprtino, oblečeno s filcem, se zatakne peta škornja ali čevlja.
Gibljive nožice, da jih lahko “zapreš” za lažje shranjevanje v omari, ker se sicer kar naprej spotikaš obenj.

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: okoli 1930 ali prej
Avtor: en mizar
Zbirka: moja
Fotografirano: 21. 12. 2017
Oblika: fotografija predmeta

One Comment leave one →
  1. Breda permalink
    13. 02. 2018 09:57

    Tudi pri nas še obstaja zajec, vendar se nogice ne zaprejo. Tudi uporabljamo ga ne več, saj se sedaj škornji lažje sezujejo,ker imajo zadrgo ali vezalke. Janez je dobil novega zajca za 50. rojstni dan. Na njem piše:” Za naslednjih 50 let. 🙂

Dodajte komentar

%d bloggers like this: