Skip to content

1937 Rakek – Pozdrav škofa Rožmana

21. 02. 2018
tags:

Po izidu knjige Vasi v objemu železnice (2008) sem dobil številne odzive, pa tudi precej fotografij, ki so prikazovale dogajanje v naših krajih. Gospa Nuška Pogačnik Kansky mi je oktobra 2010 napisala prijazno pismo in mi poslala kup fotografij: Skoraj pol leta je minilo, odkar sem vam ponudila še kakšen dokaz aktivnosti mladih in starih Rakovcev pred drugo svetovno vojno. Kot vidite, so mladi radi sodelovali pri vseh taborih.

Nuška Pogačnik Kansky je od 1929 do 1940 živela na Rakeku, njen oče je bil železniški uradnik na Rakeku, mama Anica Modic – Pogačnik, Majerjeva pa je bila domačinka iz Ivanjega sela.

Stanovali smo v veliki stanovanjski hiši za železničarje, ki na začetku še ni imela elektrike niti kopalnic. Osnovno šolo sem opravila na Rakeku. Vsa štiri leta me je učila gospa Likarjeva, nanjo imam lep spomin. V gimnaziji v Ljubljani nisem imela nobenih težav, čeprav sem prišla s podeželske šole.

Za začetek si poglejmo tole zanimivo fotografijo. Na fotografiji so deklice, ki so ob birmi na Rakeku leta 1937 pozdravile škofa Rožmana.

Gospa Nuška Pogačnik Kansky je na zadnjo stran fotografije napisala zelo zanimiv komentar:

Rakek 1937. Ob obisku škofa Rožmana (birma).

Cirila Venier, Elčka Štrukelj, Nuška Pogačnik so pozdravile škofa. Vse tri se držimo grdo, ker smo se kregale, katera bo stala v sredini.

Kraj: Rakek
Datum: 1937
Avtor: neznan
Zbirka: Nuška Kansky
Skenirano: 8. 1. 2018
Oblika: kopija fotografije

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: