Skip to content

1961 Cerknica – Bazen (1)

21. 03. 2018

Fotografija iz zbirke Franca Gornika iz leta 1961 prikazuje kopalce na brestovem bazenu na Slivnici.

Podjetje Brest je še pred požarom, ki je bil v soboto 8. avgusta 1959, pričelo graditi protipožarni bazen na Slivnici.

Najprej so gradbeni delavci izkopali gradbeno jamo. Pri kopanju v teren je bilo potrebno miniranje. Kompresorji se neutrudno drdrali, delavci so naredili vrtine, v katere je nato miner vtaknil eksploziv. Pred miniranjem je zavpil fajer!, kar je bil zvočni signal, da se bo miniranje začelo.
Ko je začelo pokati, smo mulci gledali proti gradbišču. Ker smo bili več sto metrov oddaljeni od kraja miniranja, je bilo opaziti eksplozijo, ki je vrgla kamenje v zrak nekaj sekund preden je počilo. Kasneje smo se pri fiziki učili o hitrosti zvoka.
Okolica bazena ni bila nikoli urejena. Z zgornje strani je bilo ob bazenu položenih nekaj vrst pranih betonskih plošč velikosti 50×50 cm.

Okrog bazena je bila ograja iz pletene žične mreže, vendar je bilo nekaj kar precej širokih odprtin, skozi katera je bil kopalcem in ostalim obiskovalcem bazena omogočen nemoten dostop do bazena.

Preden je bil brestov protipožarni bazen zgrajen, smo se kopali v Kolenu, pa pri Krajcovi žagi, pa še naprej po potoku proti Begunjam, kjer zdaj pravijo Srebrna jezera (najbrž zaradi filma o Vinetuju). Kopali smo se tudi pri Rutarju, pa tudi na jezeru, dokler je bila voda.

Kraj: Cerknica
Datum: 1961
Avtor: neznan
Zbirka: Franc Gornik, arhiv Brestov obzornik
Skenirano: 28. 7. 2011
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 21. 03. 2018 07:46

    Kaže da bila sta bazena v Cerknici in Pudobu zgrajena nekako istočasno ali z le majhnim časovnim presledkom, a iz drugačnih razlogov: v Cerknici iz protipožarnih, v Pudobu za spodbujanje športa in turizma. Služila pa sta oba za kopanje in že po nekaj letih izgubila svoj sijaj in pomen…

Dodajte komentar

%d bloggers like this: