Skip to content

1960 Postojna – Pred Postojnsko jamo

17. 04. 2018

Fotografija je bila posneta v Postojni pred vhodom v Postojnsko jamo. Izdelal jo je Foto atelje L. Zirmann iz Postojne. Pred fotografa so se postavili trije Cerkničani: Janko Vidrih, France Urbas in Jože Mele.

Glede na starost fotografiranih ocenjujem, saj sem jih dobro poznal, da je bila fotografija posneta okrog leta 1960. Bila je najbrž nedelja ali praznik, ker so vsi trije lepo oblečeni.

Tudi jaz sem bil enkrat okrog 1960 prvič v jami. Bil sem otečen po licu, ker me je bolel zob. V Cerknici pa ni bilo nobenega zobozdravnika. Rekli so, da je zobozdravnik v Postojni. Zjutraj s prvim avtobusom sva se z mamo peljala v Postojno. V Postojni je pa delal samo vojaški zobozdravnik. Ordinirati je začel šele popoldne ob petih. In ker sva imela veliko časa, sva šla v jamo. Pa tudi potem ko sva prišla iz jame, je bilo še precej dolgo do pete ure. Pri zobozdravniku sem bil hitro na vrsti. Dobil sem injekcijo in potem mi je izpulil zob. Nato sva šla z mamo na železniško postajo, se z vlakom peljala do Rakeka in po stari cesti peš domov.

To je Janko Vidrih s Podpeščenka v Cerknici, kjer so zgradili po vojni novo hišo, ker so jim staro hišo, ki je stala na Veliki gasi, zažgali Nemci leta 1943.

Kolikor se spomnim, je bil šofer. Vozil je zadružni traktor, pa kamion in nazadnje rešilni avto Zdravstvenega doma Cerknica.

To je France Urbas z Male gase v Cerknici.

France je bil doma na spodnjem delu čudovite Male gase v Cerknici. Vedno je bil nasmejan in dobre volje. Ljudje so ga imeli radi in so bili veseli njegove družbe. Rad se je šalil, bil je duhovit in je besede postavil na veselo stran. Mnogokrat, ko je šel mimo naše hiše, je potrkal po oknu in zaklical: “Gogoli zdravo,” in nadaljeval pot.

Meni je soseda mnogokrat rekla, kako grdo hodim, da se zibljem. Za vzgled mi je dajala Levštkovega Franceta. Rekla je: »Poglej, kako Levštek lepo hodi, noben drugi v Cerknici ne hodi tako lepo.« Pa ni nič pomagalo, France je še naprej lepo hodil, jaz pa tudi nisem spremenil svoje hoje.

To pa je Jože Mele s Peščenka. Tam so po vojni zgradili novo hišo, ker so tudi njim staro hišo, ki je stala na Mali gasi nasproti Levštkove, leta 1943 zažgali Nemci.

Tudi zanj lahko rečem, da je bil vedno šofer. Vozil je traktor, pa osebni avto wartburg pri Gozdnem gospodarstvu Cerknica. Nazadnje je tudi on vozil rešilni avto Zdravstvenega doma Cerknica.

In na samolepilnem listku še podatki, ki jih je napisal Slavko Hren v Avstraliji.

Kraj: Postojna
Datum: 1960
Avtor: Foto atelje L. Zirmann
Zbirka: Slavko Hren
Skenirano: 14. 8. 2015
Oblika: skenirana datoteka

One Comment leave one →
  1. 17. 04. 2018 09:35

    Takoj po vojni, ko je bila Primorska še pod vojno upravo se od nas v Postojno ni moglo prosto potovati.
    Ko je KLO Rakek organiziral izlet v Postojnsko jamo je 5. junija 1946 naslovil na Okrajni ljudski odbor Rakek prošnjo: Prosimo, ako nam izstavite potna dovoljenja za 81 oseb za izlet v Postojnsko jamo. Smrt fašizmu – svoboda narodu!
    Tajnik: Bajec Miroslav Predsednik: Svet Adolf

    Priložen je bil seznam udeležencev izleta

Dodajte komentar

%d bloggers like this: