Skip to content

1978 Cerknica – Brestovi serviserji

26. 04. 2018

Tovarna pohištva Brest Cerknica je imela v svojih zlatih časih lastno ekipo serviserjev. Svojo skromno delavnico so imeli v prostorih današnje kompresorske postaje. Pred delavnico in ob dveh zanje značilnih kombijih so se tudi slikali. Velika možnost je, da jih je slikal Brestov fotograf Jože Škerlj, čeprav je to le ugibanje. 

Fantje na sliki so bili domača ekipa serviserjev, ki je skrbela za hitro reševanje reklamacij. Brest je bil pojem kakovostnega pohištva, zato je bilo potrebno tudi morebitno napako ali pa transportno poškodbo hitro popraviti. Fantje so obvladovali celotno Slovenijo in tudi Jugoslavijo. To so bili časi brez telefonov, mobitelov in garminov. Stranke so o času obiska obveščali s telegrami. Naslove so iskali s pomočjo poštarjev, črpalkarjev in tudi miličnikov. Poznali so vse dobre delavske menze, po Dalmaciji pa tudi ladjedelniške menze, kajti v njih si dobil cenovno in količinsko dobro malico.

Na cesti so doživeli marsikaj. Videli veliko prometnih nesreč. Nikoli ne moreš pozabiti velike kamionske pnevmatike, ki se ti na Jadranski magistrali nepričakovano prikotali nasproti. To je bilo rezervno kolo nasproti vozečega kamiona, ki je pobegnilo iz svojega prostora. In samo sreči se lahko zahvališ, da se ni o tem pisalo v črni kroniki. Pa prebavne težave med vožnjo. Kar se mora, se mora! Kombi se je ustavil, serviser brž v grmovje, ob cesti pa takoj vojaška patrulja s psi. Bili so ravno na varovanem ozemlju zaradi bližine letališča. Končalo se je s prijavo in obiskom sodišča. Ali pa tako gosta megla, da si prišel popolnoma na drug konec mesta, kot bi moral. Pa vasica z enakim imenom kot menda vsi priimki v njej. Pa najdi svojo stranko, kakor veš in znaš. Pa so iskali še po poklicih. Ali pa si prišel v stanovanje popravljat kuhinjo, vendar bog ne daj, da bi serviser videl gospodinjo. Morala se je umakniti v drug prostor in so samo možje govorili.

Pa še ena zanimiva iz Zadra. V času obiska serviserjev je bila košarkaška tekma med Zadrom in Brestom Olimpijo. Košarkaški klub Olimpija se je namreč v letih 1977-1978 imenoval Brest Olimpija. Zmagala je Brest Olimpija. Užaljeni in razgreti domači navijači so svojo jezo ohladili na Brestovem kombiju, ki je bil parkiran pred hotelom. Na parkirišču so mu ponoči prerezali gume, ga opraskali in polomili ogledala.

Na pokrov motorja enega od kombijev sta zlezla

 • Jože Zalar in
 • Josip Druško.
 • Med njima stoji brez delovne halje Marjan Strle.

Nato si sledijo:

 • Slavko Červek,
 • v sivi halji je France Klančar,
 • sledi mu nasmejani Jakob Tavčar,
 • resni Alojz Mišič in
 • kot zadnji v klobučku je Rafael Dobrin.
Na tej sliki manjka le Rafael Dobrin. Se pa lepo v ozadju vidi njegov osebni avtomobil, svetlo modri Opel karavan.

Serviser v sivi halji je naredil vozniški izpit prav zaradi službe. Prej pa je le v delavnici pripravljal elemente za sodelavce in odpošiljanje le teh po pošti.

Viri:

 • Slavko Červek

Kraj: Cerknica
Datum: 1978
Avtor: neznan
Zbirka: Slavko Červek
Skenirano: 3. 2. 2018
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. Ivanka Gantar permalink
  26. 04. 2018 09:23

  Kako si me razveselila. Se jih spomnim, ko sem delala na Brestu med počitnicami. A je bil Klančar po domače Mrgan z Jezera?

 2. Anonimno permalink
  26. 04. 2018 10:29

  Zastava 101 pa je od Josipa Druško. Enako sliko imam tudi jaz doma.

 3. 26. 04. 2018 12:17

  Ja, Klančar je bil Mrganov z Jezera. Me veseli, da se jihše kdo spomni. Kdo je pa ta anonimnež, ki ima doma isto sliko, bi bilo pa tudi lepo izvedeti. LP

 4. bredatursic permalink
  26. 04. 2018 16:58

  Tudi jaz se vseh spomnim. Ker sem delala v salonu, smo kar veliko sodelovali zaradi raznih reklamacij. Bili so sami “hecarji”. Lepe spomine imam na njih.

 5. Anonimno permalink
  28. 04. 2018 08:20

  Doma ima sliko; v bistvu obe sliki. Robert Druško. Lahko bi to uganila Danica….saj smo se pred časom kar poznali..

Dodajte komentar

%d bloggers like this: