Skip to content

1958 Cerknica – V Brestu

20. 08. 2014

140614060Tone Caserman – Ipavč Tone je bil zaposlen nekaj let tudi na Brestu. Fotografija neznanega avtorja prikazuje Toneta pri delu za strojem. Tone z zavihanimi rokavi in klobukom na glavi je prikazan v levem spodnjem kotu stare fotografije.

Premalo se spoznam na obdelavo lesa, zato ne vem ali vrta, freza ali zarezuje v lesene moralčke. Nekaj od tega pa verjetno le.

Delavci so se zavedali prisotnost fotografa in ne zabušavajo.

 

Spominjam se, da je bil kasneje Tone zaposlen v Kmetijski zadrugi v Cerknici. Ko nas je učila botaniko učiteljica Stanka Kvaternik, smo šli nekega dne v drevesnico, ki je bila na področju, kjer je zdaj telovadnica pri osnovni šoli.

V drevesnici nam je Tone pokazal več načinov cepljenja sadnega drevja. Med drugim je pokazal cepljenje na razkol, cepljenje za lub, cepljenje na spah, cepljenje na oko …

Nazadnje pa je rekel, da če hočemo znati cepiti drevje, se moramo to učiti. Dodal pa je, da ne smemo začeti takoj s cepljenjem sadnega drevja in porezati vse veje, ampak moramo najprej vaditi na vrbi.

In ko sem se učil cepiti na vrbi, se je cepič prijel.

 

Kraj: Cerknica

Datum: 1958

Avtor: neznan

Zbirka: Rihard Braniselj

Skenirano: 14. 6. 2014

Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. Anajedrt permalink
  20. 08. 2014 08:00

  Krasna proizvodna hala, če primerjamo sliko”brušenje plohov” v starem Brestu

 2. Anajedrt permalink
  20. 08. 2014 12:07

  Ja, to fotografijo sem imela v mislih, saj ne morem verjet v kakšnih okoliščinah smo delali, pa še kako smo bili dobre volje, da je bilo sploh tako. Pa še tole. Ko je Vili prinesel sliko smo opazili, da od Erike strojček sploh ni priklopljen, in kabel prosto visi dol iz deske. No časi se res spreminjajo k sreči na bolje.

Trackbacks

 1. 1953 Sv. Vid – Kuharski tečaj | Stare slike
 2. 1978 Cerknica – Brestovi serviserji | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: