Skip to content

1974 Cerknica – Kovač Jože Meden

17. 05. 2018

Slika neznanega fotografa je nastala isti dan kot tiste, ki prikazujejo podkovanje vola in so bile že objavljene. Fotografija je nastala v Medenovi kovačiji v Cerknici.

Zadaj na desni strani fotografije vidimo goreti ogenj na kovaškem ognjišču, kjer kovač segreva jekla na ustrezno temperaturo.

Medenova kovačija je bila v hiši, ki sicer še stoji, vendar v njej ni več kovačije. Ta hiša je bila na levi strani Notranjske ceste, nekaj deset metrov naprej od nekdanje gostilne Žajfnca, proti Begunjam in nasproti Komunale Cerknica. V tej kovačiji je koval že Jožetov oče Ivan in je Jože nadaljeval očetovo obrt.

Jože je imel vedno cigaret v ustih – prižgan. Največkrat ga je prižgal kar z žarečim ogljem z ognjišča.

Bil je vedrega značaja. Nikdar ni šel mimo človeka, ne da bi ga prijazno ogovoril.

Ker je bilo živine, ki jo je bilo treba okovati, vedno manj, je bil sčasoma bolj mehanik kakor kovač. Izdeloval je najrazličnejše druge stvari. Najbolj se ga spomnim, da je naredil precej velikih kovinski vrat za garaže in razne skednje.

Jože drži z desno roko težje kladivo, v levi roki pa ima kovaške klešče, s katerimi drži konjsko podkev.

Nekam blizu podkve je Jožetova leva roka. Če bi bila podkev segreta do rdečega žara, bi bila prevroča, da bi se je s kazalcem leve roke lahko dotikal. Najbrž je Jože ustregel fotografu, ki je želel tako fotografijo.

Kraj: Cerknica
Datum: 1974
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Urbas
Skenirano: 29. 7. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: