Skip to content

1913 Postojnska jama – Poštni urad

14. 06. 2018

Sloves Postojnske jame so po svetu širile tudi razglednice. Za to sta poskrbela predvsem domača, postojnska založnika Anton Bole in Maks Šeber, ki je bil tudi tiskar, speleolog, fotograf, evropski popotnik.

Na sliki je Plesna dvorana, ki je od vhoda oddaljena dobrih 500 metrov, kjer so prirejali razkošne plese. Bolj kot fotografija plesa v Plesni dvorani je tokrat pomembna zadnja stran razglednice. Pa si jo kar poglejmo v nadaljevanju.

Na sliki je preko znamke natisnjen žig, ki kaže na to, da je bila razglednica (Dopisnica – Postkarte) oddana na poštnem uradu v sami Postojnski jami. Žig je dvojezičen: Adelsberger Grotte – Postojnska jama. Leta 1899 je namreč avstrijsko trgovsko ministrstvo ugodilo prošnji jamske uprave in dovolilo, da v jami zgradijo manjši objekt, v katerem bi posloval poštni urad. Kamnito poslopje so zgradili ob zahodni steni glavne poti, le nekaj deset metrov od Plesne dvorane in kakega pol kilometra od vhoda v jamo. Sprva je deloval le ob posebnih priložnostih, ob množično obiskanih jamskih veselicah. Po letu 1911 pa so obiskovalci svojo pošto v jami lahko oddali tudi, ko urad ni posloval.
Razglednica, ki jo je izdal in založil A. Bole, je bila napisana 24. 6. 1913, tudi na žigu se vidi številka 24. Razglednica je odpotovala na Saško v mesto Seifhennersdorf, gospodu Paulu Mehlichu.

Zbiranje razglednic, ki ne pozna meja, je razlog, da se je ta dopisnica spet znašla v Sloveniji, v bližini, kjer je bila pred 105 leti oddana.

Viri:

  • Alenka Čuk: Razglednice odpošiljali kar iz podzemlja. Notranjsko-primorske novice, 25. maj 2018.

Kraj: Postojnska jama
Datum: 24. 6. 1913
Avtor: A. Bole
Zbirka: Franc Perko
Skenirano: 17. 5. 2018
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: