Skip to content

1964 Rakek – Pri črpalki

9. 01. 2016

151225362

Razglednica črpalke na Rakeku mi je bila zopet podtaknjena. Oh, kako lep je ta trpnik, čeprav v slovenskem jeziku nezaželen. Kot otrok Prešernove nezakonske matere, pa ga imamo vseeno radi, kot mati svojega otroka.

O rakovški črpalki smo povedali že vse, kar vemo. Tega pa ni veliko. Verjetno je še kakšen zapis v časopisu Delo, ki je, po novem, v skenirani obliki tudi dostopen v digitalni knjižnici, ampak ne od doma. Treba se je odpraviti in oditi v NUK. Ker pa še nismo v penziji, če sploh kdaj bomo, si trenutno tega ne moremo privoščiti.

Včasih bencinski servisi še niso bili trgovine z vsem mogočim in nemogočim in tudi ne samopostrežni. Tam je bil prodajalec, ki ti je prijazno, ali pa tudi ne, če je imel slab dan, napolnil avtomobilski rezervoar, bencinski tank po domače in potem tudi kasiral. Danes moraš vse sam in za starejše gospe, ki tega nismo vajene iz prejšnjih časov, je to kar mali problem. Jaz dolgo let nisem tankala sama, ker ne znam oziroma si nisem upala. Vedno sem naredila najbolj neumen in trpeč izraz na obrazu in šla v stavbo servisa in tam lepo prosila, če bi mi lahko nekdo natočil, ker jaz pa ne znam. Pa so mi. Potem mi je postalo že malo nerodno in se po navadi nafehtala enega od dedcev. In ker človek obrača, Bog pa obrne, se je zgodilo, da je bil tank prazen, pa nobenega domačega dedca pri roki. Saj, ko jih človek rabi, jih nikoli ni. Naslednji dan je bilo treba v službo, lučka je pa kar svetila, kot da je večna lučka v tabernaklju. Kaj naj? Nič, bom spet fehtala črpalkarja. Kadar ima hudič mlade, jih ima veliko pravijo in na črpalki je bila gužva pa nisem imela srca, da bi zaposlene še jaz morila. Po pravici povedano, bilo me je tudi sram, da bi vsi tisti ljudje slišali, da še vedno ne znam sama tankat. Pa sem. Sama. Ne boste verjeli, preživela sem.

151225362-001Rakovški Beverly Hills, ki danes to več ni, saj je za njim nastal novejši.

Ne pomnim se, kdaj nazadnje so se lahko otroci takole sredi ceste mirno sprehajali. Tudi igrali smo se na cesti, ker je bilo zelo malo prometa. V zabavo je bilo pa tudi, da smo skušali uganiti, kakšne znamke avto se bo najprej pripeljal mimo.

151225362-002 Vozni park v šestdesetih letih prejšnjega stoletja ni bil kdo ve kako pester. Kakšen star kamion, avtobus, fičo pa morda še kakšen opel kadet.
151225362z Slika ni nastala okoli leta 1960, ampak precej kasneje. Bencinski servis je bil zgrajen leta 1961, cesta mimo njega pa asfaltirana leta 1964. Sicer slabo vidim, ampak se mi zdi, da je asfalt že položen. Torej je bila razglednica posneta leta 1964 ali kasneje.

Kraj: Rakek
Datum: 1964
Avtor: neznan
Zbirka: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Skenirano: 25. 12. 2015
Oblika: razglednica

5 komentarjev leave one →
  1. 9. 01. 2016 14:32

    Mi je v veliko tolažbo, da je še kdo z enako zgodovino sampostrežnega tankanja bencina… Zoprno je bilo kar naprej nekoga prositi in tako sem se – silom ili milom – tudi jaz naučila…

Trackbacks

  1. 1954 Cerknica – Pozdrav motoristov | Stare slike
  2. 1965 Rakek – Dan šoferjev | Stare slike
  3. 1956 Rakek – Panorama | Stare slike
  4. 1965 Rakek – Črpalka | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: