Skip to content

1968 Novi Kot – Francka in šolska kuhinja

14. 07. 2018

Moja kuharica in čistilka Frančiška Janež, klicali smo jo Francka, je bila vedno urejena, nasmejana in pripravljena pomagat. Z možem Antonom Janežem sta sama zložila skoraj vsa šolska drva v svojem prostem času. Vedno sem se lahko zanesla nanju in jima bila za pomoč hvaležna, čeprav mogoče tega nisem znala pokazati. Drva zlagata pod kuhinjskim oknom. Levo so stopnice, ki vodijo na gank. Z ganka so desno vrata v kuhinjo, naprej po ganku pa se je šlo na stranišče.

Francka in šolska kuhinja

Francka je bila točna kot ura. V službo je prišla ob šestih. Zakurila je peč v učilnici, zidani štedilnik v kuhinji ter nanesla drv za ves dan. Pozimi nam je tudi odkidala sneg okrog šole do ceste. Bila je zelo redoljubna in delovna. Naredila je marsikatero opravilo, ki ji ga ni bilo treba oz. ni bilo v opisu njenih del in nalog. Hrano za mlečno kuhinjo (šolsko malico) sva nabavljali skupaj v Podpreski, njen mož pa jo je s konjem pripeljal v Stari Kot. Kruh je pekla sama. Krompir pa so dali starši učencev, marsikatero poljščino ali zelenjavo, ki jo je Francka uporabila pri kuhanju malice, pa je prinesla sama od doma. Naše malice so bile skromne, a zelo okusne. V času mojega poučevanja v Starem Kotu (Starem Binklu) so starši učencev prostovoljno razžagali in razcepili drva za šolo in zame.

Bila sem mlada in neizkušena, vendar z dobrimi ljudmi ob sebi sem uspešno prebrodila prva tri leta službovanja. Marsikaj je šlo v pozabo, a spomini na ta leta so lepi.

Slovarček:

  • gank: lesen balkon

Kraj: Stari Kot
Datum: 1968
Avtor: neznan
Zbirka: slika je last Franckine hčere Marije Janež (por. Pečnik).
Skenirano: 24. 6. 2018
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Breda permalink
    14. 07. 2018 18:32

    O, kako so drobčkana polena. Za takratne peči in “šporgete” so morale bit. Jaz sem doma veliko zlagala drva. Samo enkrat se mi je cela skladovnica podrla. Potem pa sem bolj pazila, kako skladam. Tudi še sedaj veliko pospravljam drva, vendar so sedaj tako debela, da je skladovnica takoj polna.

  2. 16. 07. 2018 11:53

    Jaz pa premišljujem, kako bi se takratne šolske malice obnesle pri današnjih šolarjih. Mogoče bi pa vžgale?

Dodajte komentar

%d bloggers like this: