Skip to content

1935 Ljubljana – II. Evharistični kongres

15. 07. 2018

Razglednica je bila izdana v spomin na II. Evharistični kongres v Ljubljani, ki je potekal od 26. do 30. junija v Ljubljani. Na sliki Jezus drži zlat ali mesingast kelih. To mi je najprej padlo v oči. Po mojem mnenju je imel lesenega, saj je bil tesarjev sin in mu je bilo za materialne dobrine in bleščavo malo mar.

Že spomladi tega leta so se v pričakovanju kongresa v Sloveniji vrstile številne evharistične misijonske in tridnevne pobožnosti, otroške evharistične prireditve, duhovne vaje za posamezne stanove, evharistične šmarnične pobožnosti etc. Najvidnejši izrazi notranje priprave so bili evharistični križi, ki so jih verniki postavljali ob cerkvah, na hribih, v gorah in ob najbolj prometnih cestah.

Prvi evharistični dan, 28. junij 1935, se je začel v Mariboru s sprejemom papeževega zastopnika, poljskega kardinala Avgusta Hlonda. Po slovesnem sprejemu se je odpeljal v Ljubljano, kjer se je slovesnost nadaljevala. Mesto je bilo okrašeno do zadnjega kotička. Svetile so plinske svetilke, žarnice in celo sveče so gorele brez prestanka. Prihajali so ljudje z vozovi, z vlakom in peš.

Drugi dan kongresa so bile dopoldanske slovesnosti na stadionu namenjene mladini. Po raznih dvoranah so se vrstila stanovska zborovanja. Ob treh popoldan pa se je na stadionu odvijalo prvo slavnostno zborovanje, ki je potekalo do naslednjega zgodnjega jutra, saj je ob 22. uri krenila procesija iz stolne cerkve na stadion, kjer je imel škof Rožman polnočnico. Vsak udeleženec je prejel kongresno izkaznico z natančnimi navodili in 50-odstotnim popustom za obkongresno romanje ali zlet, npr. na Bled ali Brezje.

Tretjega dne, v nedeljo, je potekala na stadionu glavna manifestacija. Udeležili so se je številni cerkveni in politični predstavniki, slovenski in hrvaški verniki ter tudi mnogi izseljenci. Program se je zaključil s slovesnimi večernicami, po katerih je kardinal Hlond podelil zadnji blagoslov in udeleženci so se pričeli razhajati in vračati na svoje domove. Po vseh cerkvah pa so v slovo zadoneli zvonovi.

Slovarček:

  • mesing, tudi trumpetngold: medenina

Viri:

Kraj: Ljubljana
Datum: 1935
Avtor: neznan
Zbirka: Tončka Jernejčič
Skenirano: 19. 1. 2015
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: