Skip to content

1957 Unec – Parada

18. 10. 2018

Parada na fotografiji je bila 16. 6. 1957 v središču Unca. Unška šola je takrat praznovala 100-letnico obstoja.

Na sliki je sprevod šolarjev, ki prihajajo od Unške šole mimo Enžkove hiše v ozadju. Ravno so na glavni cesti ob Enžkovem kozolcu. Parada se je sprehodila po cesti do Rogelnove gostilne in od tam nazaj do zadružnega doma, kjer je potekala kulturna prireditev.

Na splošno je bilo takrat vse bolj enostavno, kot je sedaj. Otroci so pritekli po stezicah za vrtovi do šole. Tam je bila pot veliko krajša, kot če bi šli po glavni cesti. Na cesti pa sploh ni bilo prometa in tako so   starši imeli veliko manj skrbi s šolarji.

Na sliki nismo prepoznali nobenega učenca, morda bo to uspelo kateremu od bralcev.

V ospredju parade vidimo Unške pionirke in cicibanke prvega razreda, stare sedem let. Za njimi so cicibanke iz OŠ Rakek in naprej še mladinke in članice iz obeh šol.

Kot lahko vidimo, so vse deklice oblečene enako. Najmlajše so nosile oblekice iz sivega platna, vrezane na gloken in malo nagubane, da ko so se zavrtele, so naredilo marelo. Na spodnjem delu krila so imele prišite tri vrste rdečih trakcev.

Mladinke so nosile rdeče krila in bele bluze, članice pa modre krila in tudi bele bluze. Take oblekice so imele popolnoma enake za celo Slovenijo.

Prva v vrsti je vodja skupine in trenerka atletskih disciplin Ivanka Ileršič, por. Pungerčar. Ivanka in njena sodelavka Štefka, tudi z Rakeka, ki pa je ni videti na sliki, sta se morali kar nekaj časa usposabljati za vodenje te vrste telovadbe. Že pri štirinajstih letih sta se dvakrat na teden vozili z vlakom v Ljubljano na usposabljanje dve leti, potem pa sta bili še en mesec na učenju v Mozirju in na koncu še en mesec v Makarski.
Tako smo prišli do natančnih podatkov.

Slovarček:

  • krilo na gloken: krilo razširjeno na zvon

Viri:

  • Ivanka Pungerčar

Prispevek je napisala: Ana Ivančič.

Kraj: Unec
Datum: 16. 6. 1957
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Pungerčar
Skenirano: 8. 10. 2018
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d