Skip to content

1981 Rakek – Stoletni

14. 12. 2018

Ta slika je nastala v avgustu, leta 1981, v športnem parku Dovce na Rakeku. Športno društvo Dovce Rakek je na zadnjo nedeljo v avgustu tradicionalno priredilo turnir v malem nogometu, tenisu in balinanju.

Na sliki je nogometno moštvo, ki se je imenovalo STOLETNI, kar je razvidno iz zastave in napisov na belih klobučkih. Fantje so se veseli in zadovoljni postavili pred fotografa in tako ovekovečili udeležbo na turnirju. V finalni tekmi proti ekipi Rakeka so zmagali ter zasedli prvo mesto. Ker sem bil tudi sam nekdaj njihov – no saj sem še, saj velja nepisano pravilo, enkrat Stoletni, vedno Stoletni – sem prepričan, da so prazne gajbe piva v ozadju slike zagotovo nekako povezane z njimi.

Stoletni so bili ekipa v malem nogometu in kdor je spremljal občinsko zimsko trim ligo v malem nogometu ve, da so bili ena izmed boljših ekip. V nekem obdobju sta bili tudi dve ekipi Stoletnih, prva je bila v sestavu starejše generacije, drugo pa je bila sestavljena iz malo mlajših, no med temi sem bil tudi jaz. Tekme so potekale v cerkniški telovadnici, vsako nedeljo dopoldan. Tu so se dogajali pravi derbiji, napete finalne tekme in na koncu vesele podelitve pokalov najboljšim. Poleg omenjene lige so se Stoletni udeleževali tudi drugih turnirjev, organiziranih po naši takratni občini in se vedno dobro odrezali.

V prvi vrsti je Stoletne družil nogomet, bili pa so tudi vesela druščina, ki se je družila tudi, ko niso bili na igrišču. Ni je bilo veselice v občini, da ni bilo na njej Stoletnih in nobenega plesa v cerkniški restavraciji niso izpustili, pa še, pa še podobnih zgodb bi lahko našteli. Da so bili veseljaki, priča tudi krigel piva, ki ga v roki drži maskota na zastavi Stoletnih. Tu moram omeniti tudi postavljanje mlajev mladoporočencem. Te so postavljali Stoletnim, prijateljem Stoletnih, bili pa so tudi primeri, ko so jih kar prosili, če jih lahko pridejo postavit. Mlajev je bilo toliko, da se jih težko prešteje. Pa da ne bom omenjal samo lušno, tudi dela so se prijeli skupaj. Ko je kateri izmed njih potreboval pomoč pri betonaži, postavljanju cimpra in podobno, so vedno stopili skupaj in si pomagali. Na koncu, po končanem delu pa itak spet veselo.

Zastavo Stoletnih je narisal Viktor Adamič iz Podskrajnika. Za glavno maskoto je uporabil znan lik kultnega stripa Alan Ford, invalida in vodjo skupine TNT, imenovan Številka 1, ki v roki drži krigel piva. Zraven je napisano tudi ime moštva STOLETNI 100. Mislim, da se bo marsikateri Cerkničan spomnil, da je bila ta zastava velikokrat, ob sobotnih plesih v cerkniški restavraciji, obešena nad separejem, kjer je sedela družba Stoletnih.

  • Levo je Franc Mevc – Zajcov iz Zelš, oziroma Đeko,
  • desno pa Miha Pakiž iz Cerknice.

Spodaj:

  • Miha Mele – Kunčov iz Cerknice, drži zmagovalni pokal.

Na sredini z leve:

  • Ivan Lončar – Samcov iz Cerknice.
  • Vito Kralj – Vitko iz Cerknice, takrat je imel od vseh največ izkušenj z nogometom, saj je bil v prvi postavi nogometnega kluba Usnjar z Vrhnike, to pa je bila ena izmed njegovih prvih tekem za Stoletne.
  • Tone Opeka – Petričov iz Zelš,
  • na ramenih mu sedi Franc Žnidaršič – Mehlekov, prav tako iz Zelš.

Slovarček:

  • Alan Ford: Strip, zasnovan kot kriminalka, ki govori o tajnih agentih, ki rešujejo svet pred kriminalci
  • gajba: zaboj
  • krigel: vrč za pivo

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: avgust 1981
Avtor: neznan
Zbirka: Maja Mahne
Skenirano: 7. 6. 2018
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: