Skip to content

1974 Cerknica – Smučarsko središče Slivnica

15. 12. 2018

Fotografija je nastala po Slivniškem veleslalomu spomladi leta 1968. To tradicionalno tekmovanje je vrsto let organiziral Notranjski študentski klub.

Vesela družba se je v meglenem popoldnevu pred Domom na Slivnici nastavila fotoaparatu in kar niso mogli skriti navdušenja. Pravzaprav, nad navdušenjem so bili navdušeni.

 • Levi je Franc Mihelčič,
 • zadaj se steza Jože Petrovčič,
 • glavo drži postrani Tone Urbas,
 • pokal drži Zdenka Trampuž,
 • za njo je dr. Boris Kravanja,
 • sulice drži Janez Benčina,
 • desno je nasmejan Franc Trampuž Pirnat iz Vrhnike, takrat eden najboljših smučarjev iz Loške doline.

V začetku sedemdesetih letih so pripravljali integracijo med Hotelskim podjetjem Jama Postojna in Trgovsko-gostinskim podjetjem Škocjan Rakek. 1974 je bil podpisan sporazum o združitvi obeh podjetij – podjetje Jama naj bi prevzela 7 gostiln, ki jih je imel v lasti TGP Škocjan Rakek, Nanos pa je od TGP Škocjan prevzel trgovine.

V podjetju TGP Škocjan Rakek so že pred združitvijo razmišljali o turističnem središču na Slivnici. Z združitvijo s Postojnci se jim je zdelo, da je napočil pravi trenutek za realizacijo načrtov.

Načrt za turistično središče je predvideval motel, ki naj bi stal v Cerknici nekje pri današnji črpalki. V sistem bi se vključile vse obstoječe gostilne v okolici. Načrti so bili narejeni in podpisan sporazum med podjetjem Škocjan Rakek, direktor Tone Gornik, in Hotelskim podjetjem Jama Postojna, v. d. direktorja Jože Sajevec. S tem je bil tudi formalno sklenjen sporazum o gradnji turističnega središča Slivnica.

Vlečnica naj bi bila dolga 2 km, od cerkvice sv. Miklavža proti vrhu Slivnice. V sistem bi bila lahko vključena tudi Lovska koča na Slivnici, ki bi prevzela vlogo nekakšne okrepčevalnice. Načrti so bili narejeni, s petimi takratnimi lastniki parcel je bilo že dogovorjeno. Tudi načrt za vlečnico je bil izdelan. Pripravili so ga v Italiji, najbolj zaslužen za to pa je bil Slavko Matičič iz Begunj, direktor Ljubljanskega urbanističnega zavoda.

Predvideno je bilo, da bodo v ovinku pod Domom na Slivnici postavili 7 hišic, vikendov. Preverili so, električna napeljava, ki je bila napeljana na Slivnico, je zadoščala. Angažirali so že celo arhitekta. Tako naj bi bilo turistično središče Slivnica nekaj podobnega, kot je bila takrat Velika planina. Lastnik zemljišča je bil Tone Urbas. Njemu so bili predani načrti.

Postojnci naj bi, po integraciji podjetij Škocjan in Jama, financirali motel in vlečnico. Do tega seveda ni prišlo. Istočasno so namreč na skrivaj začeli načrtovati Turistični center Kalič. Postojnci so že sporazum med Škocjanom in Jamo podpisali s figo v žepu. Na protest Cerkničanov so odgovorili, da nimajo nič proti, če Škocjan sam zgradi motel in vlečnico, seveda, če ima sredstva.

Hotelsko podjetje Jama je res postavilo smučarsko središče Kalič. Zgradili so stavbo, napeljali vodovod, cesto pa so zgradili s pomočjo JLA.

Tako je projekt turističnega centra Slivnica ostal brez partnerja. Ostali so le načrti, ki so bili predani Planinskemu društvu Cerknica. Je pa takrat v Grahovem pri šoli že stala tabla, ki je vabila na smučanje na Slivnico. To je bilo pa tudi vse, kar je bilo v okviru Turističnega središča Slivnico v resnici zgrajeno.

Fotografija table v Grahovem je bila objavljena v reviji Tovariš ali pa v časopisu Tedenska Tribuna – kot turistična kot bodica.

Viri:

 • Tone Gornik
 • Franc Mihelčič

Kraj: Slivnica
Datum: 1968 (fotografija), 1974 (zgodba)
Avtor: neznan
Zbirka: Franc Mihelčič
Skenirano: 12. 4. 2018
Oblika: 2 fotografiji

2 komentarja leave one →
 1. 15. 12. 2018 13:16

  Na desni je Franc Pirnat, ne Trampuž, vse ostalo o njem drži.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: