Skip to content

1933 Ljubljana – Dr. Anton Bonaventura Jeglič – biserni jubilej

16. 12. 2018
tags:

Spominske robčke Antona Bonaventure Jegliča, ki so bile ročno delo Tatjane Inchiostrijeve, je izdal konzorcij Ars sarea. Portret je naslikan na svilo pod njim pa napis »Biserni jubilej našega vladike, 1873 – 1933.« Kljub temu da je bila svila nekdaj draga, je stal robček 10 din, en izvod časopisa Slovenec pa 1 din in glede na ceno, si ga je lahko kupil vsak zainteresirani. Prodajali so jih v vseh trafikah. V čast bisernemu jubileju je mestna občina na vseh svojih poslopjih 29. in 30. julija izobesila zastave.

Škof se je rodil leta 1850. Krstili so ga za Antona. Drugo ime, Bonaventura, s katerim se je podpisoval kot škof, pa je dobil, ko se je vključil v Tretji rod svetega Frančiška. Leta 1873 je bil posvečen v duhovnika, leta 1933 pa je praznoval šestdesetletnico mašniškega posvečenja in v ta namen so izdali tudi omenjene jubilejne robčke, enega izmed njih je kupila tudi atova teta Antonija. In ohranil se je do današnjih dni. Je pa še UNC. Zbiratelji denarja (starega) bodo vedeli, da to pomeni uncirculated (ni bil v obtoku, nov, nerabljen), pri robčku pa to pomeni, da tudi ni bil uporabljen in tudi opran še ne in ne speglan. Tri leta pred jubilejem se je upokojil, leta 1937 pa umrl.

Najbolj ga poznamo po kurjenju Cankarjeve Erotike in po knjigah z versko in izobraževalno tematiko:   Mladeničem, Dekletom, Ženinom in nevestam, Zakoncem, Staršem. Prepričana sem, da redki poznajo ta dela, Erotiko pa vsi. Smo jo tudi brali, ker vseh mu pa le ni uspelo sežgati. Nekoč mi jo je en prijazen gospod v antikvariatu dal v roke in povedal ceno – 350.000 tolarjev. Mater, bi me mama ne le razdedinila, ampak tudi vrgla na cesto s knjigo in mačko vred. Starinarju sem povedala, da toliko denarja nimam, če bi na Loto zadela … Je rekel, da ve, da je ne bom kupila in da mi je le želel pokazati, kakšen je občutek, če v rokah držiš prvo in redko izdajo Cankarjeve Erotike. Sem se spet oddaljila. Me strašno rado zanese.

Poleg škofovske službe je bil tudi narodni voditelj in vrhunski politik, zato je njegovo ime povezano z vsemi odločilnimi uspehi in potezami narodne politike med leti 1898 in 1930. Med prvo svetovno vojno je v sporu med starimi in mladimi v SLS slednjim (okoli Janeza Evangelista Kreka) pomagal do zmage in s posebno deklaracijo 1917 podprl politiko majniške deklaracije. Po nastanku Kraljevine SHS je v slovenskih notranjepolitičnih vprašanjih in glede odnosov znotraj SLS ostal najvišja moralna in politična avtoriteta. V notranjih sporih slovenskega katolištva in SLS je vneto branil pravico do več mnenj. Zavračal je politiko slovenskega liberalizma in unitarizma ter obsojal komunizem.

Viri:

  • Slovenec: političen list za slovenski narod (28. 07. 1933), letnik 61, številka 169a. URN:NBN:SI:DOC-NUTWFCYU from http://www.dlib.si

Kraj: Ljubljana
Datum: 1933
Avtor: Tatjana Inchiostrijeva
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 1. 10. 2018
Oblika: robček

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: