Skip to content

1928 Praga – Spomenik Ernestu Denisu

21. 11. 2019

Ob spomeniku Ernestu Denisu so se v letu 1928 slikali rakovški sokoli. Posnetek je najverjetneje nastal 27. ali 28. oktobra, ko so potekale slovesnosti ob deseti obletnici Češkoslovaške republike.

Ernest Denis (1849 – 1921) je bil francoski zgodovinar, specializiran za nemško in češko zgodovino. Imel je pomembno vlogo pri ustanovitvi Češkoslovaške republike leta 1918. Skupaj z Louisom Légerjem velja za enega najbolj cenjenih zgodovinarjev slovanskega sveta 20. stoletja v Franciji. Po njegovi smrti je češkoslovaška država kupila njegovo rezidenco v Parizu, da bi ustanovila inštitut za slavistiko. Spomenik, ki je delo kiparja Karla Dvořáka, so odkrili 27. oktobra 1928. Stal je na trgu Malostranské náměstí. V noči z 20. na 21. april 1940 so spomenik podrli in uničili Nemci. Leta 2003 so Denisu postavili spominsko ploščo z doprsnim kipom na isti ulici.

Ernesta Denisa so cenili tudi Jugoslovani. V nekrologu, ki ga je objavil časnik Jutro 6. januarja 1921, je novinar med drugim zapisal tudi:

»Za nas Jugoslovane je profesor Denis zlasti po srbski katastrofi povzdignil svoj glas. Ječali smo v verigah najokrutnejšega neprijateljskega vojnega režima, Srbija je ležala poražena na tleh, sovražniki so triumfirali, prijatelji nad nami obupavali. Takrat leta 1915 ie vstal Denis in v globokem optimizmu gradil pred državniki zapadne Evrope stavbo slovanske srednje Evrope. Proti Nemcem bodo Čehi in Jugoslovani naši naravni zavezniki, bodo predstavitelji nove velike sile. Oni bodo temeljni kamen neprodirnega bloka od Baltiškega do Jadranskega morja, bodo jez, ob katerem se zlomi nemški val. In leta 1916. je izdal spis, v katerem slavi junaštva srbske vojske, opisuje moralične in gospodarske sile jugoslovanskega naroda ter daje izraza svoji globoki veri v vstajenje Jugoslavije. Kmalu nato nastopi z javnim predavanjem na Sorboni in objasnjuje najodličnejšim takrat v Parizu zbranim politikom in znanstvenikom borbo našega naroda za ujedinjenje in svobodo. V onih težkih dneh so bile besede slavnega Francoza slavna dejanja. Naš narod jih ne pozabi in ob krsti velikega Francoza plaka tudi Jugoslavija.«

Gospod v belem je najverjetneje Čeh, ki jim je služil za vodiča, saj ga na sliki pred odhodom z Rakeka ni.
Prvi z leve je Metod Arko.

Viri:

  • Ponedeljek (29. 10. 1928), letnik 2, številka 44. URN:NBN:SI:DOC-KVGX3HCY from http://www.dlib.si
  • Jutro: dnevnik za gospodarstvo, prosveto in politiko (06.01.1921), letnik 2, številka 5. URN:NBN:SI:DOC-DAQY6VEB from http://www.dlib.si

Kraj: Praga
Datum: 1928
Avtor: Lojze Šmuc – Foto turist Ljubljana
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: