Preskoči na vsebino

1928 Rakek – V Prago

20. 11. 2019

Še zadnja fotografija rakovških sokolov pred odhodom v Prago. Vlak pa že čaka. Oblečeni so v kroje, saj se bodo udeležili pomembnega dogodka.

  • 27. in 28. oktobra 1928 je bilo v Pragi veliko praznovanje. Češkoslovaška republika je praznovala deseto obletnico. Prvega dne so potekale lokalne sokolske proslave v Češkoslovaški, naslednji dan pa je bila mednarodna slovesnost. Udeležba je bila obvezna za vse sokole, tako za člane kot za naraščaj. Predhodno pa so morali v Prago poslati svoje prapore.
  • 28. oktobra dopoldan so odkrili spomenik Ernestu Denisu, francoskemu zgodovinarju. Spomenik je obenem tudi simbol francosko-češkega sodelovanja v boju za mir in demokracijo.

Naslednjega dne so se vojaki zbrali na Fochovi ulici in skozi špalir Orlov, Sokolov, delavskih telovadnih organizacij in šolske mladine odkorakali na Belo goro, kjer so pozdravili predsednika Masaryka. Sledili so govori imenitnikov. Udeležence je preletelo 29 letal prvega letalskega polka. S tem je bila slovesnost zaključena. Rakovški sokoli so preostanek dneva izkoristili za izlet po Pragi, kar bomo videli v naslednjih prispevkih.

***

Gledam tele gredice pred železniško postajo. So to res jesenske trave in rože? Kot kaže lepi in topli oktobrski dnevi niso od danes. Te zelenice je včasih kosil naš ata. Ker je bil levičen, imel pa je desno koso, je imel kar nekaj težav, preden je karkoli pokosil. V sosednji stavbi je bilo pa sodišče in zemljiška knjiga, zato je bilo na postaji vedno mnogo ljudi iz drugih krajev Notranjske. Ker ni bilo avtomobilov, so čakali avtobus in ubijali čas, kot so vedeli in znali. Nekateri so šli k Lovcu, eni pa malo »na postajo«. Nekega dne je ata kosil, en možak ga je pa nekaj časa opazoval. Ne dolgo, ni zdržal in mu je rekel:

»Kako pa kosiš?!«

Ata je skomignil z rameni, možak mu je vzel koso rekoč: »Daj, ti bom jaz pokazal!« in pokosil zelenico. Nato je koso vrnil atu, ata pa spet po svoje. To je bilo za možaka preveč, spulil mu je koso iz rok in začel kositi še ostale zelenice. Ata si je v en kotiček ust vtaknil Dravo v cigaršpicu, z drugim kotičkom se je pa »za en krej« na skrivš smejal, ker se je na lahko rešil dela.

V prvi vrsti je drugi z desne Metod Arko.
Foto turist, Lojze Šmuc, Ljubljana pa je bil fotograf, ki so ga vzeli s seboj, saj je tudi vse slike v Pragi napravil on.

Slovarček:

  • cigaršpic, tudi cigaretšpic: ustnik za cigarete

Viri:

  • Ponedeljek (29.10.1928), letnik 2, številka 44. URN:NBN:SI:DOC-KVGX3HCY from http://www.dlib.si

Kraj: Rakek
Datum: 1928
Avtor: Lojze Šmuc
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: