Skip to content

1912 Sveti Vid – Rojstni in krstni list

5. 12. 2019

Rojstni in krstni list skupaj. Zakaj bi imeli dva dokumenta, če je lahko vse na enem. Pa naj še kdo reče, da včasih niso pametno razmišljali. In ta listina je danes stara že 107 let.

Te dni je minilo že 131 let od rojstva mojega starega ata, Antona Hiti iz Osredka, čigar rojstni in krstni list imamo danes pred seboj. Listino je izdal župnijski urad Sveti Vid n.C. (verjetno pomeni to nad Cerknico) 5. oktobra 1912 leta.

Ob kakšni priložnosti se je to zgodilo, lahko le ugibam. Prav lahko si predstavljam roko takratnega župnika, v kateri je držal pero na lesenem držalu. Skrbno ga je pomakal v tinto in z zelo lepo pisavo prepisoval podatke na list št. 19 iz Katoliške Bukvarne. Ta podatek je viden spodaj v levem kotu. Listina je iz časov Vojvodine Kranjske in iz Škofije Ljubljanske. Vse navedbe so poleg slovenščine napisane še v latinskem jeziku. Tako lahko ugotovimo, da so podatki prepisani iz rojstne in krstne knjige župnije (duhovnije) Sveti Vid, in sicer iz zvezka št. VI, na strani 24, pod številko 66. Iz listine izvemo, da je bil datum rojstva in krsta 29. 11. 1888 leta. Kraj rojstva je bil Osredek, ime otroka Anton in je bil to zakonski otrok rimskokatoliških staršev Janeza in Marije. Pri očetu je vpisan celo podatek, da je bil 1/4 zemljak. Prav tako je napisan podatek o botrih. To sta bila krčmar in njegova žena Rupar. Krstitelj je bil takratni župnik Janez Čibašek. Vse podatke pa je natančno prepisal župnik Frančišek Pavlin. Vse je overjeno s kolekom za 1 oesterreichische krono, sliko cesarja Franca Jožefa v sredini in vpisano letnico 1888.

Listina izhaja iz časov, ko je imel Sveti Vid kar štiri gostilne: Zimova, Ponikvarjeva, Ruparjeva in Bavdkova gostilna. Kasneje se je obdržala le še gostilna pri Bavdku, ki je bila poznana daleč naokoli. Danes Sveti Vid nima nobene gostilne. Pa trgovine tudi ne.

Slovarček:

  • tinta: črnilo
  • zemljak: lastnik grunta, kmečkega posestva

Kraj: Sveti Vid
Datum: 1912
Avtor: izpis iz župnjiske knjige
Zbirka: Danica Červek
Skenirano: 30. 9. 2016
Oblika: dokument

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: