Preskoči na vsebino

1928 Praga – Pivnica

6. 12. 2019

Po ogledu praških znamenitosti so rakovški sokoli obiskali še eno od pivnic. Bohvar it v Prago pa ne poskusiti piva. Sem jih slišala, da kaj sem se zdaj na te sokole spravila, da jih je že malo preveč. Ja, lej, drugo ni.

Enako smo storili tudi mi, ko smo šli na sindikalni izlet prav tja leta 2000. Večerjali smo v eni najznamenitejših pivnic v Pragi “U Fleku”. Tu postrežejo s temnim pivom, ki ga na tem mestu varijo že več kot 200 let. Pivo je izjemnega okusa, pravijo. Jaz sem si zaželela vode in natakar me je trikrat vprašal, če res hočem vodo. Vodo sem sicer dobila, je bila pa skoraj tako draga kot pivo – 26 kron za 2 deci, 3 deci piva stane 60 kron, ena krona pa je vredna 6 tolarjev. Pol sem želela še en krigl vode iz pipe, pa mi je ni hotel prinesti, ker ne bi mogel računat. Je pa tudi klinc, če moraš v pivnici trpeti žejo. Natakarji neprenehoma strežejo pivo. Na mizi pustijo listek in za vsak vrček piva naredijo črtico in na koncu samo seštejejo črtice in pomnožijo.

Večerja je bila tipično češka: knedliky – kruhovi cmoki in golaž ali pa po želji. Med večerjo in po njej ves čas ponujajo Beherovko, ki ji natakarji pravijo “češki medicin”. V ceno večerje je bila všteta predjed, glavna jed, dva vrčka piva in kava. To postrežejo zelo hitro in računajo, da se bo potem začelo pitje, ki ga je treba plačati posebej.

Po večerji sta v pivnico prišla dva možaka, oblečena v Švejkovo uniformo. Eden je igral na rog, drugi na harmoniko. Vsako skupino v pivnici povprašata, od kod je in potem zaigrata nekaj njihovih pesmi. Pa tudi nekaj “mednarodnih”, npr. Rozamunda, Marina, Račke, etc. Gostje pa veselo prepevajo. Tako smo tudi mi, pa ne le teh. Tudi slovenske razne in partizanske. Pa malo smo po mizah razbijali, da so kozarci kar v zrak odskakovali. Eni so hoteli, da bi še kakšno dalmatinsko zapeli, pa je en sodelavec rekel, da zato, ker so ene v Dalmaciji nedolžnost zgubljale, pa dalmatinskih že ne bomo peli. Sem prepozno potegnila fotoaparat ven in zamudila posnetek za tri nagrade. Namreč drugega sodelavca, ki se je slačil in na pol nag in z nečim, ki naj bi ponazarjalo nož med zobmi, plesal nekaj, kar je bilo še najbolj podobno sirtakiju. No, ja, fant je spil preveč piva, pa je pozabil, kje je. Prepričana pa sem, da rakovški sokoli niso počeli takih neumnosti.

Prvi z leve Metod Arko.
Tu nismo nikogar prepoznali. Rekla bi, da nekateri pijejo temno pivo, stavila pa ne bi.
Fotografijo je napravil Lojze Šmuc, Foto turist, Ljubljana.

Kraj: Praga
Datum: 1928
Avtor: Lojze Šmuc
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: