Skip to content

1957 Velike Bloke – Harmonikar Avgust Stanko na Blokah

29. 02. 2020

Avgust Stanko, harmonikar in glasbeni pedagog (1903 – 1976) je bil samouk. Z zmago na tekmovanju harmonikarjev na Ljubljanskem velesejmu leta 1929 si je za nagrado prislužil kromatično – gumbno harmoniko, ki je zaznamovala njegovo kariero. Posvetil ji je vse svoje delo.

Na začetku delovanja Radia Ljubljana so glasbeniki v oddajah nastopali v živo. Skoraj ni bilo oddaje, da ne bi zaigral tudi Avgust Stanko, včasih sam, včasih s svojim triom, velikokrat pa so z njim nastopali tudi pevke in pevci narodnih pesmi. Operna pevka in solistka Slava Ulčar, katere mati je bila Marentova Francka iz Velikih Blok, je pogosto sodelovala z njim.

Eden od njihovih nastopov je bil organiziran poleti 1957 v domu JLA v Velikih Blokah. V domu JLA so bili, poleg rednih kinopredstav, plesov ob državnih praznikih in veselic na vrtu, pogosti tudi nastopi narodnozabavnih in zabavnih ansamblov s pevkami in pevci. Na bloškem odru so tako nastopali Avseniki, Beneški fantje, trio Rudija Bardorferja, Veseli planšarji, Slaki … pa pevke in pevci Marjana Deržaj, Tatjana Gros, Predrag Gojkovič itd.

Kot rečeno, je bila pevka Slava Ulčar po materi bloških korenin. Pevsko se je šolala v Ljubljani pri znanem opernem pevcu in pedagogu Juliju Betettu. Bila je solistka opernega zbora in jo je Avgust Stanko večkrat povabil k skupnim nastopom na Radiju Ljubljana. Za nastop v Velikih Blokah se jima je pridružil baritonist Tone Kozlevčar, pevec Slovenskega okteta, ki je velikokrat prepeval tudi ob spremljavi harmonikarja Vitala Ahačiča ali citrarja Mihe Dovžana. Vsi se še dobro spomnimo njegovega “Ribničana Urbana”.

Po uspešnem nastopu je Slava skupaj z ostalimi nastopajočimi in spremljevalci obiskala naše sosede Tonove, kjer je živela Mica, njena teta po mamini strani in bratranec France Modic z družino. Ob tej priliki so se tudi slikali ob vaški cesti, za ozadje pa so služile stavbe bloške vojašnice in takrat še gol bloški hrib.

France in njegova žena Danica sta v nedeljskih oblačilih. Ob Danici stoji na desni Avgust Stanko v svetli obleki. Spredaj je z ruto skrbno pokrita Jožefa Modic – Marentova Pepa, tudi teta Slave Ulčar.

Pepe se je oprijela Slava, ki ima ogrnjen plet, ob njej pa stoji Tonova Mica, tudi njena teta, Pepina sestra, z njeno značilno ruto. Na konec se je postavil pevec Tone Kozlevčar. Za njim stoji neznana spremljevalka, prav tako je neznanec moški, ki stoji za Slavo.
Tonov Boris, takrat štiriletni deček ni bil navajen slikanja in je precej zaskrbljeno spremljal cel dogodek.

Pevka Slava Ulčar por. Mihajlovski je bila pogosto na obisku pri Tonovih. Glede spanja je imela pevske navade. Spat bi šla šele po dolgih večernih pogovorih, vstajala pa bi pred kosilom. To pa pri bratrancu Francetu ni šlo, saj živina ni poznala opernega urnika, France in Danica pa sta tudi oba hodila v službo. Vendar je tudi to zadrego France s svojo hudomušnostjo gladko preskočil.

No in za konec: kri ni voda. Tonova Eva, vnukinja pok. Franceta in Danice študira solo petje – sopran na visoki šoli v Den Haagu na Nizozemskem in nadaljuje družinsko tradicijo.

Viri:

 • Andrej Modic, Ljubljana
 • France Modic, Velike Bloke
 • Wikipedija

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1957
Avtor: neznan
Zbirka: France Modic, Velike Bloke
Skenirano: 6. 2. 2020
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. 29. 02. 2020 09:30

  Oooooo!! Super!

 2. 29. 02. 2020 11:24

  Povsem drži! Včasih so, v času Avgusta Stanka res nastopali “v živo”, in tako so, takrat ko je zmanjkalo “materiala”, kot so rekli starejši radijski kolegi, preprosto rekli : “Stanko, pojdi in kaj zaigraj!”

 3. vladimirharkonen permalink
  7. 11. 2020 23:04

  Hvala za tole poučno objavo. Zelo malo se ve o velikem mojstru harmonike Agustu Stanku. Obleka in kravata data tej glasbi precej svetovljanstva, kar pa za irharce ne bi mogli reči. Lep pozdrav in še na mnoge!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: