Skip to content

1975 Cerknica — Štalca (2)

17. 03. 2020

Tudi ta fotografija je nastala pred Štalco na Mali gasi. Posneta je bila istega dne kot fotografija v prispevku Štalca 1 in prikazuje člane cerkniške godbe pri gradnji prostorov nad gasilskimi garažami na Gerbičevi ulici 19 v Cerknici.

Kot je zapisal Tone Urbas 25. 6. 2012 v spletnem časopisu slovenskih godb Slovenski godbenik, se je kakovostna rast cerkniške godbe začela leta 1975, z nastopanjem na tekmovanju Združenja pihalnih orkestrov Slovenije v tretji težavnostni stopnji. Godba je od najboljšega orkestra v tretji težavnostni stopnji leta 1988 napredovala v prvo težavnostno stopnjo. Na tekmovanju slovenskih godb v prvi težavnostni skupini leta 2005 v Desklah pa je dosegla zlato plaketo s pohvalo in na 32. tekmovanju slovenskih godb na koncertni težavnostni stopnji v maju 2012 v Laškem zlato plaketo. Velik uspeh je dosegla tudi na mednarodnem tekmovanju leta 1998 v Veszpremu na Madžarskem, ko je v kategoriji A2 osvojila absolutno prvo mesto.

Velik uspeh je tudi osvojitev zlate plakete s pohvalo na Mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v koncertnem igranju “Slovenija 2010” v Velenju v oktobru 2010, dirigent Mitja Dragolič pa je prejel priznanje za najboljšega dirigenta.

Godba je doslej izdala avdiokaseto (1994) in tri zgoščenke:

 • Presenečenja (1999),
 • Štalca (2004) in
 • Godba gre v živo (2009).

Že od leta 1974 prireja tradicionalni novoletni koncert ter samostojne prireditve  Poletni večer ter druge samostojne in skupne koncerte  z drugimi godbami.

Fant na tem segmentu je Milan Urbanc mlajši. Izhaja iz urarske družine, zato se spodobi, da ima pri delu uro na roki. Če bi bila fotografija bolj jasna, bi lahko videli, ob kateri uri jih je nastala.
Na tem segmentu bi prepoznal vse, če bi bili obrnjeni k fotografu, Tako pa lahko zanesljivo rečem, da je na desni strani Janko Vidrih, ki ravnokar stresa malto iz mešalca v karjolo.

Da se godbeniki ne bi prehladili, je poskrbel Jože Lovko, ki drži v roki steklenico z žganjem.

Kraj: Cerknica
Datum: 1975
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Urbas
Skenirano: 13. 1. 2020
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Anonimno permalink
  17. 03. 2020 08:19

  Fant, ki kaže hrbet je zagotovo Marjan Turšič, če primerjaš oblačila, postavo in frizuro iz prvega prispevka.
  Samokolnica pri mešalcu je LIV-ova in je novejša od ostalih objavljenih na obeh posnetkih. Razlika med njimi glede vožnje, ravnotežja in kipanja je bila očitna.
  Voznik pa je mogoče Srečo Dragolič po spodobi.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: