Skip to content

1959 Selšček – Prvo sveto obhajilo in birma

22. 03. 2020

141204783 Na fotografiji je v sredini moj oče, Slavko Armič pri obhajilu in birmi, baje je imel oboje hkrati. Na levi strani v prekrasni pikasti oblekici je njegova sestrična z Dolgega mosta, Dušanka Janežič, bistra deklica, s kasnejšo vrhunsko znanstveno kariero, na levi pa njegov nedavno pokojni polbrat Janko Švigelj, ki je tudi živel pri stari mami na Dolgem mostu. Mojemu očetu je obleko za to priliko sešila šivilja “Vrhova mama”, z “marinarskim” vzorcem za ovratnik.

Slikani so na dvorišču pred Markotovo hišo. Fičo je bil od Dušana. Z ženo Drago, ki je bila doma iz te naše, Markotove hiše, in z otroki sta pogosto prihajala v Selšček ob nedeljah in praznikih. Naša mama Ana je za vse skuhala južno. Baje so se iz Dolgega mosta, kjer so stanovali, do Selščka po makadamski cesti vozili dve uri.

Zadaj se vidi Ambrožava hiša in vaška cerkev Sv. Križa. Na levi se vidi del okna Markotove hiše, ko je imela še križe na oknih, na levi je del stare Brinarjeve hiše.

141204783-001

Otroke, vse lepo oblečene je za to priliko slikal stric Dušan. On je vedno poskrbel za to, tako da je pri naši hiši precej slik, ko so bili ti otroci majhni. Za Selšček takrat pa je bil dogodek tudi sam prihod z avtomobilom in znameniti Zastava – Fičo.

Četudi so imeli avtomobil, je bilo potovanje takrat bistveno večji podvig kot danes in zato vedno poseben dogodek. Vem, po pripovedo­vanju, da so radi prišli v Selšček. Takšna je tudi ta fotografija, vesela, posneta ob lepem dogodku.

141204783-002 Čevlji so novi, pri bratu mojega očeta hlače malo prekratke. Očetu je obleka prav, ker je bila nova za obhajilo, sicer pa je tudi on dostikrat potožil, da še “hlač ni imel”, kar je pomenilo bolj to, da je imel prekratke hlače ali pa raztrgane.

Slovarček:

 • južna: kosilo

Viri:

 • Slavko Armič
 • pok. Ana Armič

Kraj: Selšček
Datum: 1959
Avtor: Dušan Janežič
Zbirka: Nataša Mele
Skenirano: 4. 12. 2014
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. 22. 03. 2020 09:23

  Natasa,ce ti lahko poravim en detaljcek.Avtomobil na sliki je res po obliki “fico”,vendar legendarno Zastavo 750 so zaceli izdelovati leta 1960 v srbskem Kragujevcu (Zavodi Crvena zastava)po tem ko so kupili licenco za izdelovanje tega avtomobila od italijanskega Fiat-a.Tako da je na sliko po vsej verjetnosti Fiat 600.Taksno obliko oz zelo podobno srecamo tudi pod imeni Fiat Steyr 600 in Seat 600.

  Lp Korosec Andrej

  • Anonimno permalink
   22. 03. 2020 09:36

   Hvala za natančne infitmacije in podatke. Verjetno je potem res ta, Steyr 600.

   Lp Nataša

Dodajte komentar

%d bloggers like this: