Preskoči na vsebino

1914 Št. Peter/Pivka – Andrej Janežič

31. 03. 2020

Andrej Janežič, tast Alojza Tomca, je bil vpoklican v avstro-ogrsko vojsko že leta 1914. V svojih spominih, zabeleženih okoli leta 1986, ga omenja tudi Matevž Mlakar, Lohnetov oče iz Markovca, prav tako avstro-ogrski vojak, ki pravi, da so takoj za aktivnimi vpoklicali letnike 1894, a očitno med njimi precej zgodaj, dober mesec po začetku vojne 28. julija 1914, tudi Andreja Janežiča – mogoče zato, ker je bil častnik:

“… šlə smo ne občino ne vəstierəngo u-Star targ …Tam so sədajlə županə, usaka županija je imejla tudə komesijo zdravən. Bieu je takrat pər komesijə – misləm – pa pokuojnə Štefančič s-Pudaba.
In pred mano je bieu ne vəstierəngə Jakob Baraga pa Enžicou Luojze s Kozarəšč, kə še dandənəs žəvi, muoj lajtnək. … Ja… Enžicou stric, tuolku star kə jest; Janežič Andrej – uan je pa umaru; Tamažavəc … “

Na tej sliki je Andrej Janežič v uniformi s piščalko in tudi že medaljo, ki je mogoče “jubilejna” ali pa le fotografski rekvizit. Glede uniforme, ki jo nosi, najdem podobnost z drugim prispevkom o tem času, premalo pa poznam ustroj avstro-ogrske armade, da bi smela zgolj po treh planikah na ovratniku in piščalki s cofi sklepati, da je tudi on pripadal Drugemu gorskemu strelskemu polku. Piščalka je takrat v vojski služila sporazumevanju oziroma signaliziranju na daljavo. Kot zugsführer – naddesetnik oziroma vodnik, ima lahko piščalko pri sebi, kot častnik v katerikoli od drugih enot. Značilnost gorskega strelskega polka je bilo tudi perje ruševca na kapi, ki ga tu ne vidimo. Prav tako Andrej Janežič nima platnenih ovijač na nogah kot navadni vojaki, pač pa ravne dolge hlače s črto ob straneh. Kot rečeno – ne znajdem se glede statusa in morebitne “šarže” vojaka na sliki.

Toda vesolje ljubi Stareslike.Cerknica, zato mi je prav med pisanjem tega prispevka poslalo Marka Goršeta, ki je zelo dober poznavalec zgodovine prve svetovne vojne in marsikaj se je hitro pojasnilo.

Uniforma vojaka na sliki je bila verjetno še stari model, to je svetlomodra z rdečo kapo, ki jo je pozneje zamenjala zemeljsko rjava barva celotne obleke. Tri zvezdice – ne pa planike – na ovratniku povedo, da gre za zugsführerja, za razliko od kaprola ali desetnika z dvema zvezdicama, eno zvezdico pa je imel razvodnik ali … kako se je reklo po nemško, sem pa pozabila … Kot častnik je imel Andrej Janežič na suknjiču pripeto piščalko s cofi, ni pa pripadal gorski enoti, kjer so imeli piščalke vsi. Posnet je pod orehom in podoba je zanimiva tudi zato, ker je malo fotografov takrat slikalo na prostem z naravnim ozadjem, zaradi težav z osvetlitvijo itd. (Hvala, Marko!) Na tem posnetku se vidi tudi manjši s senom naložen voz, morda namenjen vojaškim konjem.

V lepi uniformi Andrej Janežič optimistično in dobrovoljno zre v oko fotoaparata, a najbrž mu ni vseeno, saj je doma na posestvu z mlinom in žago zapustil ženo in šest otrok.

Rojen je bil 8. novembra 1875 v Vrhniki pri Ložu. Torej je na tej sliki star skoraj 39 let. Bil je osmi po vrsti od sedemnajstih otrok očeta Andreja Janežiča in žene Marije, rojene Štritof.

Iz Št. Petra ali današnje Pivke je pisal ženi, očetu in prijateljem.

3. septembra 1914 je svojo fotografijo, oblikovano kot razglednica, poslal sovaščanu trgovcu Adolfu Zakrajšku in na njej zapisal:

“Me li vidiš, starega osla, nahajam se še zmirem tukaj v Št. Petru. Naše vrste se zmirem redčijo, vrzeli napolnijo starejši letniki, mlajši odhajajo na bojišče. Tudi meni se dozdeva, da bom še vohal prah smodnika. Te dni so šli veliki transporti ranjencev od 97. pešpolka v Trst. Sicer mi tukaj dobro gre. Pozdrav tebi in tvoji polovici. Janežič”

Druga fotografija iste osebe, drugo prizorišče, fotograf neznan tudi tokrat. Kamnit podboj okoli dvokrilnih vrat in prav tak obod okna namiguje, da je še vedno na krasu, kjer je kamen doma. Še vedno Pivka? Že Trst? Vojašnica?

Opremljen je malo drugače kot na prejšnji sliki: ima puško in torbico za strelivo – nabojnico (v JLA so temu, če se ne motim, rekli “fišeklije” – zveni nekam turško), v levici pa pipo. Najbrž je kadil že doma, čeprav so tudi v vojski redno dobivali tobak in so se tam mnogi naučili kaditi, njuhati ali žvečiti to “sladko travco”. S hrbta mu visi nekaj kakor nahrbtnik ali tornistra, za pasom bajonet – skratka je v popolni ali skoraj popolni bojni opremi. Le hlačnice bi ga pri marširanju najbrž nekoliko ovirale. Kot častnik je morda imel kdaj tudi usnjene golenice ali visoke škornje. Pravzaprav je menda kar nekoliko nenavadno, da je Janežič že drugič fotografiran v navadnih hlačah.

Pripadal je K.k. Landsturmmarschbatalionu No. 154, 3. Kompagnie – tretji kompaniji cesarsko-kraljevega pehotnega jurišnega bataljona številka 154, kakor nakazuje žig na eni od kartic, ki jih je poslal v domače kraje.

Tukaj je živ in zdrav, samozavesten in dobre volje, pripravljen na boj ali parado. Ni bil poslan na soško fronto, ki jo je napovedal Simon Gregorčič v svoji viziji o Soči:

“Tod sekla bridka bodo jekla/ in ti mi boš krvava tekla …/ kri naša te pojila bo, /sovražna te kalila bo/ … Takrat se spomni bistra Soča,/kar gorko ti srce naroča …”

Ubit je bil nekje v Albaniji 22. septembra 1916, kar ni prav nič manj tragično. Niti kraj, kjer je bil pokopan, ni znan. Ugibati smemo, da je bil v enotah, ki so sledile Srbski vojski, ko se je preko Kosova in Albanije umikala k obali, od koder naj bi jo francoske ladje prepeljale na otok Krf. (Louis Adamič v delu Moja rojstna dežela iz leta 1943 piše o tem, kako so se Srbi takrat bali, da bi jim sovražnik pobil vse moške, zato so želeli prepeljati tudi dečke na varno do morja, kar pa se je končalo več kot katastrofalno. Vendar si je srbska vojska na Krfu hitro opomogla …)

Svoji ženi, Ivani Janežič, Vrhnika 25, pošta Stari trg pri Rakeku, Notranjsko, je avstro-ogrski častnik Andrej septembra 1914 iz Trsta na kartici pisal:

“Ni mi bilo več mogoče spremiti na kolodvor, odšli smo ob pol osmih na vaje, šli smo mimo, kjer sva spala, pa te nisem več videl, bila si najbrž že na kolodvoru. Karto sem prejel. Kako si kaj doma dobila? Pazi na ta male. V pismu kaj več, dolgčas mi je zopet po tebi in domu. Te srčno pozdravlja in poljubi roko(?), tudi otroke – vaš ata.”

Na kartici, ki je manj kot mesec dni novejša od tiste, ki jo je poslal Zakrajšku, je datum september 1914. Poleg napisa “feldpost” je odtisnjen že omenjeni žig enote, na poštnem žigu pa piše Trst – Trieste. Čisto zgoraj je vojak napisal tudi svoje ime in čin: c.k. četovodja in nekaj kot Rajon kaserne ali nekaj podobnega.

Njegova vnukinja je ob pogledu na sliko in ob materinih spominih na težko mladost brez očeta poleg osebnih podatkov svojega deda napisala: “V vasici Vrhnika pod Racno goro, mami, tvoja rojstna hiša stoji. Njive, maln, žaga, delo – vse to, da vas 6 otrok mama preživi. Ostali ste brez očeta, ubit v I. sv. vojni nekje v Albaniji leži.”

Slovarček:

  • “… šlə smo ne občino ne vəstierəngo u-Star targ …Tam so sədajlə županə, usaka županija je imejla tudə komesijo zdravən. Bieu je takrat pər komesijə – misləm – pa pokuojnə Štefančič s-Pudaba. In pred mano je bieu ne vəstierəngə Jakob Baraga pa Enžicou Luojze s Kozarəšč, kə še dandənəs žəvi, muoj lajtnək. … Ja… Enžicou stric, tuolku star kə jest; Janežič Andrej – uan je pa umaru; Tamažavəc … “

    Odlomek iz narečnega zapisa spominov Matevža Mlakarja, posneto okoli leta 1986:
    “Šli smo na občino v Stari trg na vojaški nabor. Tam so sedeli župani in vsaka županija je imela tudi komisijo poleg. Takrat je bil pri komisiji, mislim da, pokojni Štefančič iz Pudoba. Pred mano je bil pred naborno komisijo Jakob Baraga, pa Enžicov Lojze iz Kozarišč, ki se dandanes živi, moj letnik. Ja, Enžicov stric je toliko star kot jaz; Janežič Andrej – on je pa umrl; Tomaževec …”

Viri:

  • Anda Tomec, Stari trg, januar 2020, ustno in zapiski
  • Marko Gorše, Nadlesk, marec 2020, ustno
  • Matevž Mlakar, Markovec, 1986, spomini – zapis posnetka

Kraj: Pivka
Datum: september 1914
Avtor: ni znan
Zbirka: Anda Tomec
Skenirano: 21. 11. 2017
Oblika: 2 fotografiji

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: