Skip to content

1940 Rakek – Pogreb

19. 04. 2020

Umrl je brat, svak in stric Nikolaj Azarov, konjeniški kapetan ruske carske vojske in uradnik finančne kontrole na Rakeku. Za pogreb in vse ostalo je poskrbel Jurij Azarov, njegov brat.

Pogrebni sprevod gre od hiše (ne vemo točno, katere), kjer je pokojnik ležal od smrti do pogreba. Povorka bo na križišču zavila proti železniški postaji, šla mimo Gasilnega doma in cerkve na pokopališče, kjer bodo pokojnika položili k zadnjemu počitku. Sklepam, da pogreb ni bil cerkven, ker je bil Nikolaj kot Rus pravoslavne vere in ni bilo popa v bližini.

Po končani prvi svetovni vojni, oktobrski revoluciji v Rusiji in državljanski vojni prav tam je v Slovenijo prišlo večje število emigrantov. Samo za osvežitev. Po oktobrski revoluciji je v Rusiji izbruhnila državljanska vojna. V njej so se borili podporniki revolucije, kasnejša Rdeča armada in kontrarevolucionarji, tako imenovana Bela garda, v kateri pa niso bili le caristi temveč tudi različni liberalci, podporniki republikanske ureditve, manj radikalni socialisti. V letih 1922 in 1923 je Bela garda doživljala dokončen poraz v tej vojni, predvsem na zahodu. V takratni Kraljevini SHS naj bi zavetje poiskalo najmanj 44.000 ruskih ubežnikov. Nekateri so ostali, nekateri so šli naprej proti drugim državam, predvsem v Nemčijo in Francijo. Večina jih je bila iz južnega dela carske Rusije (npr. današnja Ukrajina), z območij Črnega morja, Odese, Novorosijska, Kerča in Krima. Eden izmed njih je bil tudi Nikolaj Azarov iz Ukrajine. Leta 1929 so mu podelili jugoslovansko državljanstvo. Zaposlen je bil na Rakeku kot dnevničar finančne kontrole.

Nikolaja so pokopali z velikimi častmi. Številne vence so nosili gasilci, sokoli in ostali krajani. Venci imajo napise na belih trakovih, kot je bilo v navadi, kadar umrli ni bil poročen. Po pravilih bi moral imeti tudi belo krsto, a je le ta tako daleč zadaj, da je ne vidim.

V ozadju vidimo hišo, kjer je nekaj časa imel svojo trgovino Anton Demšar.

Za venci so v sprevodu njegovi sodelavci v uniformah, krsta s pokojnikom, za njo svojci in ostali udeleženci pogreba. Krste poročenih so nosili možje, neporočenih pa fantje.

Poglejte, kako urejen je graben. Nikoli več tako.

Na električnih drogovih so keramične kahlice, ki so jih fantje tako radi ciljali s fračo ali zgolj s kamenjem.

Slovarček:

 • dnevničar: uslužbenec, pisar, ki je plačan na dan

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 31. marec 1940
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. 19. 04. 2020 11:53

  Odlično! Izčrpni podatki, imajo še posebno vrednost!

 2. francmazi permalink
  19. 04. 2020 13:54

  Bogat prispevek. Kraljevina Jugoslavija je res gostoljubno nudila zavetje emigrantom iz Rusije. V Ljubljani so bili nekaj let gostje v hotelu Švicarija v Tivoliju. So pa tudi obogatili našo znanost in kulturo. Na Pravni fakulteti je predaval kazensko pravo profesor Aleksander Vasiljevič Maklecov, doma iz Gorodnega pri Harkovu. Spodbudil je uvedbo kriminologije kot posebnega predmeta na fakulteti. Še današnji avtorji se včasih sklicujejo na njegove misli.
  Znamenita igralka v ljubljanski Drami med obema vojnama in še kasneje je bila igralka Marija Nablocka, rojena v Astrahanu. V gledališče je prinašala čar velemesta in razkošje salona, lahkotno erotično radoživost. Seveda so bili uspešni še mnogi drugi. Na Rakeku je leto pred menoj hodil v šolo potomec ruskega emigranta Peter Suvorov, ki je magistriral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Vsekakor tema, ki še čaka na zgodovinsko obdelavo.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: