Skip to content

1950 Cerknica – Marija in Alojz Hren (3)

26. 06. 2020

Slikano leta 1950 na Werlijevem vrtu. Marija in Alojz Hren, Slavkova starša, sta hišo v Cerknici že obnovila.

Ladja je julija 1967 pristala v Freemontu pri Perthu in Slavko je šel nato v Wollongong, kjer je bila velika železarna z 22.000 zaposlenimi, ki je imela hostel za svoje delavce. Kvalifikacijo so mu priznali. Zaposleni so bili večinoma Evropejci, le redek Avstralec. Kako je bilo tedaj z varstvom pri delu, pove podatek, da so v tovarniški hali morali stalno imeti v kletki kanarčka, in če je ptiček začel zaradi zastrupljenega zraka omahovati, so morali takoj zapustiti delovišče. Eden je zato moral imeti živalco ves čas na očeh. Delalo se je po 8 ur dnevno, lahko pa tudi dvojno, Slavko je pogosto delal dvojno, 16 ur. Naslednje leto je s prihranki in posojili kupil hišo, o kateri je očetu pisal, »da je malo boljša kot naša drvarnica«. Bila je blizu železarne in zato poceni, nekaj sob je potem oddajal Makedoncem. Oče mu je poslal 1.571 avstralskih dolarjev, kar je bilo glede na kupnino 5.000 dolarjev zelo dosti.

Kmalu zatem je prišla v Avstralijo Metka Ponikvar s Hitenega, do tedaj zaposlena v komerciali Bresta, s katero sta se poznala še iz domovine. Poročila sta se, dobila sina Alexa in hčerko Lindo Mario. Sam je naprej delal v železarni, tokrat za italijansko podjetje EPT, ki je gradilo koksarno. To je bila prilika, da je znanje angleščine in nemščine dopolnil še z italijanščino.

Potem sta hišo prodala in kupila drugo ob glavni cesti, »tu se hiše prodajajo in kupujejo kot gobe.« Nekaj tednov sta hišo renovirala, potem pa odprla lokal Milk bar. Slavko je še naprej delal v železarni, Metka pa je pekla pohane ribe, kar je bila tam novost in je posel dobro tekel. Čez čas sta »biznis« prodala, od hiše pa dobivala najemnino. Kupil je tudi od Hrvaškega izseljenca restavracijo Mostar, ki jo je preimenoval v Restavracijo petih otokov, a jo je po dobrem letu opustil, čeprav je bila dober »biznis«, ker so bili prenapeti Hrvati, ki so bili pogosti gosti, nezadovoljni z novim imenom, celo z glasbo v jukeboxu. »Z Metko sva vedno poceni kupila in drago prodala.« Kasneje sta prodala tudi hišo in kupila zemljo v pokrajini Bargo južno od Wollongonga (v jeziku aboridžinov to pomeni kraj med morjem in hribi), na kateri sta si uredila farmo. Dom pa sta si zgradila v kraju Black Butt, južno od Sidneyja, v katerem sta 29 let. Slavko je še naprej delal v valjarni kot brusač in se pri 59 letih upokojil ter dobil visoko odpravnino. Zemljo je prepisal na otroka, ker bi sicer ne bil upravičen do pokojnine. Sploh je Avstralija po njegovem »država za lenuhe«, saj dobiva vsak državljan, ko dopolni 65 let, čeprav ni nikoli delal, približno 1.600 avstralskih dolarjev pokojnine mesečno, kar je okrog 960 EUR. Lastništvo hiše, v kateri stanuje, ni ovira za pridobitev pokojnine, pač pa lastništvo zemlje. Upokojenci pa imajo še posebej številne popuste, od registracije avtomobila, cene elektrike, plina naprej. Letos so mu podaljšali veljavnost vozniškega dovoljenja za 5 let.

V osemdesetih letih je prvič obiskal domači kraj. Ob prihodu mu je oče rekel, naj gre naslednje jutro na pogovor na notranjo upravo v Cerknici in tam je ugotovil, da »vedo o njem več kot on sam«. Zadnjikrat je bil pred tremi leti, pri 84 letih ne načrtuje novega obiska. Spremlja pa našo televizijo in sploh javno življenje tukaj, žena Metka pa je izdelala lep album Hrenovega družinskega drevesa, na katerem se nahaja tudi član širšega sorodstva Jakob Hren (rojen 1830), svetovalec deželnega sodišča v Celovcu in deželni poslanec. Oče je Slavka enkrat obiskal, a je hotel zelo kmalu nazaj, tako da sta mu morala on in žena lagati, da trenutno ni mogoče dobiti letalske vozovnice za povratek. Ostal je le kake štiri tedne in pri tem negodoval, da »kakšna država je to brez ene gostilne«.

Hčerka ima dva fanta dvojčka in družina živi v Slavkovi soseščini. Sin, letalski inženir, je živel na Novi Zelandiji, a se je vrnil in tudi živi v bližini. Ima 4 sinove. Ljubljanski sin Slavko ima sina Timona, sedaj odvetnika. Leta 1999 je sin Slavko prišel z ekipo TV Slovenija v Avstralijo in pripravil več zelo lepih oddaj o Slovencih v Avstraliji.

Na vrtu Odete Werli 23. VII. 1950.
Slavko Hren, vitalen 84 – letnik v Avstraliji ne more brez dela.

Slovarček:

  • pohane ribe: panirane ocvrte ribe
  • juke-box: glasbeni avtomat z velikim številom gramofonskih plošč, na njem proti plačilu sami izberemo skladbo, ki naj se predvaja

Viri:

  • Slavko Hren

Kraj: Cerknica
Datum: 23. 7. 1950
Avtor: neznan
Zbirka: Slavko Hren
Skenirano: 14. 8. 2015
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: