Skip to content

1927 Cerknica – Švedsko letalo (7)

3. 11. 2020
tags:
by

Že večkrat sem pomislil, da smo v zvezi s pristankom švedskega letala v Cerknici napisali že vse. Pa sem se glede tega že večkrat tudi zmotil. V albumu Jerneja Malovrha smo našli še eno fotografija in vedno bolj se mi zdi, da ne bi bilo nič čudnega, če bi se pojavila še kakšna.

Takšne fotografije na spletu nisem našel. Še najbolj je podobna tisti, ki je bila komaj razločno objavljena v Nedeljskem dnevniku. Po položaju ljudi, ki so v bližini letala, sklepam, da je bila ta nastala le kakšno minuto kasneje, da je fotograf lahko v svoj fotoaparat vstavil novo stekleno ploščo.

Mlad fant Jože Meden, takrat še iz Begunj, je tudi bil pri tem letalu. Kdo ve, če ga je fotograf ob letalu ujel na kakšni fotografiji! Ta orjaški ptič ga je tako prevzel, da ga je zaznamoval za celo življenje. Kako desetletje kasneje je bil vojni pilot v starojugoslovanskem letalstvu. Nekaj njegovih spominov o letalskih akcijah na začetku 2. svetovne vojne je zbral Janez Žerovc in jih objavil v reviji Krila v članku Vojna vihra nad Boko.

Takšen je bil pogled z Loškega na Cerknico leta 1927. Pred cerkvijo se od leve vrstijo: farovž, farovške štale, streha Zagorjanove hiše, pod njo farovški kozolec, pa Urbancev tabor, kaplanija in Kravanjetova hiša. Pod njimi pa lahko bolj slutimo kot vidimo nagnetene hišice Svinjskega rigla.

Zvedavi obiskovalci so se zbrali v skupinice. Kar slišim jih, kako modrujejo in izmenjujejo mnenja o nenavadnem dogodku.

V ozadju je cerkvica sv. Roka na Mravi.

Tu je pa še fotografija letala v vsej svoji mogočnosti. Pri repu se mi zdi, da stoji skupina kakih 10 žensk, pa še kakšnega otroka bi našli.

Ne znam si predstavljati, kako enkraten dogodek bi bil, če bi se to zgodilo sedaj. Kakšna atrakcija je bila šele takrat, ko si lahko Cerkničane, ki so se že peljali z letalom, lahko naštel na prste ene roke.

E, to je pa lepo. Lepo, da se je nekdo potrudil in zapisal, kdo je avtor teh fotografij. Isti avtor, V. Turk, je zagotovo tudi avtor fotografije, ki je bila objavljena v Nedeljskem.

Viri:

Kraj: Cerknica, Loško
Datum: 11. 3. 1927
Avtor: V. Turk
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 15. 2. 2020
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: