Skip to content

1959 Rakek – Čevlji

15. 12. 2020

Mamini poročni čevlji, podkovani. Podplat je usnjen in obrabljen. Miloš je celo ugotovil, da je mama krevsala na levo nogo, ker je ena podkvica pribita drugače kot druga. Jaz krevsam na desno nogo, moj nezakonski mož bi sicer rekel, da na obe, in kaže, da imamo to v rodu.

Čevlji v petdesetih letih so pogosto imeli zaobljene konice in mnogokrat močne, kubanske pete. To je to, kar vidite na sliki. Gotovo ste že kdaj videli plesati kakšno damo salso v podobnih čevljih. Se da pa bolj za gvišno stopiti kot v petah, ki so visoke in tanke kot svinčnik, imenovane stiletto. Saj veste tisto anekdoto, ko se je na Opčinah možak peljal v tramvaju in je le ta zabremzal. Gospodična v čevljih s peto stiletto mu je stopila na prste in je zajavkal. »Skuzi«, je rekla gospodična, možak pa: »Ma, nej šlo skuzi, bolelu pa je!«

Nekdaj je bila večina cest makadamskih. Čevlji so se na taki cesti hitro uničili. Damski čevlji ne morejo imeti težkega gumijastega podplata. Zato jih je čevljar podkoval na prstih in na petah, da se podplat ni tako hitro obrabil. Ko pa se je, je podkvice potrgal, čevlje potemplal, pete zamenjal in ponovno podkoval. Podkvice, tudi šince imenovane, so izdelovali kovači in nekatere tovarne, ki so izdelovale tudi ostalo kovinsko galanterijo.

Čevlje je mama malo nosila, čeprav zgledajo precej zmahani. Z visokimi petami se nekako ni znašla. Pa so ležale v omari, dokler jih nisem odkrila. Nekajkrat sem jih obula, čeprav so me malo tiščali. A za lepoto se trpi. Malo so tiščali, veliko pa ropotali. Že ko sem stopila z vlaka, so me doma slišali in me je kosilo že čakalo na mizi. S podkvicami je bilo treba znati hoditi. Ko so bile ceste makadamske, po hišah pa linolej, je še šlo. Danes bi pa na kakšnih ploščicah tako padla, da bi videla še tiste zvezde, ki so že davno ugasnile ali pa jih je požrla črna luknja. So pa čevlji primerni za plesanje stepa.

Nekdaj so bile Pekove trgovine za vsakim vogalom, tudi v Cerknici. Zdaj jo moraš iskat z navigacijo. V Cerknici je delal en trgovec, ki je bil tako dober, da ti je crknjeno kozo za živega zajca prodal. Če bo zameril, prav, če ne bo, še bolje. Včasih sem šla le »pogledat« kaj imajo. Obče je znano, da hodimo ženske v trgovino s čevlji »le gledat«. Vsakič sem odšla s tisto crknjeno kozo. Nekatere čevlje imam še sedaj, nekaj sem jih pa uničila, ker sem jih kar naprej nosila.

Slovarček:

 • skuzi: oprostite
 • stiletto: Če v iskalnik Google vpišete to besedo, se najprej pojavijo ženski čevlji s petami, tankimi kot svinčnik in visokimi vsaj 12 cm. Prvotno pa je bil/je to nož oziroma bodalo z dolgim rezilom in kot igla špičasto konico. Sprva je bil namenjen ubijanju.

Kraj: Rakek
Datum: 1959
Avtor: Miloš Toni
Zbirka: Ivanka Gantar
Fotografirano: 5. 10. 2020
Oblika: predmet na sliki

3 komentarji leave one →
 1. 15. 12. 2020 09:40

  Nek čevljar me je poučil, da čisto vsak človek obnosi en čevelj drugače od drugega in da ima eno nogo za spoznanje močnejšo, podobno kot roke – desničar desnico, levičar levico.
  Čevljem s peto stiletto pa rečejo možaki tudi cigaretarce in ženska hoja v njih se jim zdi do nezavesti seksi.

 2. Breda Sikkens permalink
  17. 01. 2021 13:09

  Podkvice so se dajale, da se usnje ni obrabilo. Takrat podplatov iz mase se ni bilo. Ko pa so le ti prisli, so podkvice izginile. Jaz sem kar dolgo vztrajala s podkvicami, ker mi je bilo peketanje po asfaltu vsec. Cevljar Kunc mi je rekel, da nisem normalna. Enkrat sem nesla v popravilo Vietnamke, vojaske gleznarje, ki so imeli luknjo v gumijastem posplatu. Bil je tako jezen, da je cevlje zabrisal v kot in sel k mami narocit, da mi kupi nove cevlje. Jaz pa se nisem mogla posloviti od njih in na sreco smo imeli se enega cevljarja…

Trackbacks

 1. 1931 Trst – Nakupovalni turizem | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: