Skip to content

1944 okolica Prezida – Pripadniki VDV

10. 07. 2021

Na sliki so pripadniki partizanske VDV. Kje je slika nastala, ne vemo, sklepam da v okolici Prezida.

Jože Mlakar se je takoj po kapitulaciji Italije septembra 1943 pridružil partizanom. Imel je petnajst let. Vključili so ga v VDV, ki je imela sedež najprej v Pudobu, kasneje pa v Osilnici. Ves čas je bil intendant.

Sedemindvajsetega februarja 1945 se je po opravljeni nalogi iz Loške doline preko Babnega Polja vračal v Prezid. Tam so ga blizu pokopališča zadeli domobranski streli iz smeri Vražjega vrtca. Ranjen se je umikal v gozd. Domobranci so mu sledili. Boril se je do zadnjega naboja. Nato so ga ujeli in zaklali. V štab v Gorskem kotarju se ni javljal. Partizani so ga iskali doma. Ker ga tudi tam ni bilo, so sklepali, da je padel. Začela ga je iskati tudi mati, ki je bila kuharica v rajonskem odboru v Loški dolini. Vaščani Prezida so ji povedali, da se je mlad partizan ranjen umikal v gozd, da so slišali strele in potem je nastopila tišina. Pokazali so ji smer njegovega umika. Odšla je v gozd in našla mrtvega sina. To je bilo 14. marca 1945. Babnopoljci so ga odpeljali v svojo cerkev, od tam sta ga domov odpeljala stric Matevž Mlakar in Jernej Zabukovec. Na pudobskem mostu so ju ustavili domobranci. Vodja je zahteval, da odpreta krsto in povedal, da so tega ubili že pred 14 dnevi v Prezidu. Komisija za vojne zločine je dokumentirala njegovo smrt in potrdila, da so ga umorili črnorokci. Na mestu kjer je padel, mu je ZZB za vrednote NOB postavila spominsko ploščo.

Lenarčič iz Starega trga, Jože Mlakar, intendant VDV enote za Cerknico.
Neznan, Miro Volk iz Loža.

Slovarček:

  • VDV: vojska državne varnosti; Proti domačim nasprotnikom so delovali bataljoni VOS OF, ki so bili v prvi polovici 1944 preurejeni v bataljone VDV (Vojske državne varnosti, pozneje preimenovani v bataljone Narodne obrambe).
  • VOS OF: Varnostno obveščevalna služba Osvobodilne fronte
  • ZZB: Zveza združenj borcev
  • NOB: narodno osvobodilni boj
  • Črna roka: Črna roka je bila prokatoliška organizacija, ki je med 2. svetovno vojno izvrševala atentate oziroma umore političnih nasprotnikov. Velja za eno najbolj kontroverznih organizacij, ki so bile prisotne na ozemlju današnje Slovenije med drugo svetovno vojno.

Viri:

Kraj: okolica Prezida
Datum: 1944
Avtor: neznan
Zbirka: Franc Mihelčič
Skenirano: 14. 5. 2018
Oblika: kopija fotografije

Dodajte komentar

%d bloggers like this: