Skip to content

1946 Rakek – Razvoj športa po letu 1945 – VII.

20. 07. 2021

NAMIZNI TENIS

Milan Juvančič – Njegova športna pot, tako kot tekmovalec in kot organizator ter povezovalec se je začela leta 1946, ko so ga na 6. seji UO 26. 6. 1946 Fizkulturnega društva Rakek, sprejeli v članstvo. Že novembra pa je bil predlagan v disciplinsko komisijo.

Bil je vsestranski športnik, smučar, smučarski skakalec, nogometaš, šahist in igralec namiznega tenisa. Z vso vnemo se je vključeval tudi v samo vodenje in organizacijo posameznih športnih zvrsti. Še posebno je veliko truda vložil v namizni tenis.

Glavnina podatkov za prispevke o športu po letu 1945 na Starih slikah izhaja iz njegovih zapiskov, vodenju raznih evidenc, zapisnikov in drugih dokumentov.

Fotografija je nastala okoli leta 1960 v Foto – ateljeju Grad Mira, znanem ljubljanskem fotografskem studiu z dolgoletno tradicijo dobrega imena, že od vsega začetka v družinski lasti. Dejavnost je v prostorih sedanjega ZZZS-ja na Miklošičevi 24 začela Mira Grad (od tod tudi ime), teta sedanje lastnice Majde Peršin, rojene Muzlovič. Zanimivost iz tistih časov je nabava surovin in repromateriala, saj sta se teta in nečakinja ponj s konji in lojtrnikom odpravili v Milano. Po prerani smrti Mire Grad sta dejavnost prevzela njena sestra Ana Muzlovič roj. Grad in njen mož Franc, ki je bil knjigoveški mojster in vodja tiskarne (Ljudska pravica, zdajšnji Dnevnik), vendar je po vojni ostal brez službe. Pri 46 letih je naredil še mojstrski izpit iz fotografije ter tako prevzel obrt. V težkih povojnih časih je dejavnost s težavo obdržal, sledila je tudi selitev na današnjo matično lokacijo na Miklošičevo 36. Po njegovi smrti leta 1981 je obrt prevzela njuna hči Majda Peršin, univ. dipl. arh., Mirina nečakinja.

Prve podatke o namiznem tenisu zasledimo v letu 1934, ko so se člani odseka Unec 7. 1. 1934 pomerili s Cerknico. Gostje z Unca so v Cerknici zmagali z rezultatom 18:14. Namiznoteniška ekipa je nastopila v postavi: Jože Škulj, Edo Štefin, Tone Matičič in Franc Mršek. V nadaljevanju je nekaj podatkov še v letu 1936 o predvidenem pingpong turnirju v Sokolskem domu, v okviru športnega dneva. Vendar rezultati in izvedba niso znani.

Na ustanovnem občnem zboru FIZKULTURNEGA DRUŠTVA RAKEK, ki je bil 13. 1. 1946 v Kulturnem domu je bil izvoljen prvi upravni odbor. Za poverjenika za namizni tenis je je bil imenovan Leo Grom. V poročilu na občnem zboru zasledimo, da je namiznoteniška sekcija uspela nabaviti mize, loparje in mrežice, le žogic ni bilo mogoče nikjer dobiti. Rešitev so našli tako, da so si 4 namiznoteniške žogice izposodili od tvrdke Levstik & Oblak. Na šesti seji UO 26. 6. 1946 je poverjenik Leo Grom poročal, da imajo le še 2 žogici, potem bodo morali zopet na počitek. Na izrednem občnem zboru 22. 9. 1946 postane poverjenica za namizni tenis Vlasta Fatur. Na UO 23. 12. 1947 je Jože Škulj ponovno poročal, da so imeli težave pri izvedbi namiznoteniškega turnirja zaradi pomanjkanja žogic. Tako stanje se je vleklo tudi v letu 1948. Po septembru 1948 pa je z delovanjem pričela tudi namiznoteniška sekcija, ki je dobila od OFO dve žogici. Izveden je bil turnir 21 tekmovalcev.

Rezultati:

  • Člani: 1. mesto Borkovič, 2. mesto Škulj, 3. mesto Brecelj. (8 tekmovalcev)
  • Članice: 1. mesto Danica Zakrajšek, 2. mesto Vlasta Fatur, 3. mesto so si delile: Z. Bajc, Mimi Grom in Mimi Meden. (6 tekmovalk).
  • Mladinci: 1. mesto Milan Juvančič, 2.-3- mesto pa so si delili: Franc Mlakar, Marjan Polak, Metod Tavčar (7 tekmovalcev).

Po vstopu v leto 1949 je namiznoteniška sekcija štela 14 članov, od tega 2 članici. Za svoje delovanje je od OFO prejela 4 žogice, za normalno delo sekcije pa so načrtovali nabavo še ene mize. V namiznoteniški sekciji, ki jo je vodil Milan Juvančič, so v pomladanskih mesecih nameravali izvesti dve prireditvi, propagandni turnir in dvoboj s predstavniki JLA iz Postojne. Vendar pa je bila izvedba ponovno odvisna od zagotovitve teniških žogic. V dopisu 7. 3. 1949 so prijavili ta dva turnirja in predstavili problem Namiznoteniški zvezi Slovenije s prošnjo po nakazilu žogic. Prav tako za brošure ali pravila o namiznem tenisu. Načelnik sekcije Milan Juvančič, Predsednik Jože Hladnik.

V pomladnih mesecih leta 1950 je potekala prva redna skupščina skupščina Namiznoteniške zveze Slovenije, na kateri je zastopal TD Rakek Franc Mlakar.

Pa poglejmo dva zapisa:

Letno poročilo namizno-teniške sekcije TD Rakek:

Sezona 1949-50, imeli 3 dvoboje, ki so pokazali, da bi ob zadostni količini žogic in sistematičnim treningom lahko dosegli lepe uspehe, saj smo v tej sezoni osvojili prvenstvo Primorske. Od takrat dalje je namizno-teniška sekcija postajala vedno močnejša, tako po kvantiteti kot po kvaliteti. Tako, da se je za našo sekcijo začela resno zanimati Namizno teniška zveza Slovenije, ki nam je začela pošiljati žogice, da bi se tako razvila ta športna panoga tudi na Notranjskem. Rakek je imel tradicijo že pred vojno, a žal so sekciji onemogočali delo pa naj si bo namerno ali ne prav vodilni člani takratnega TD Rakek. V sezoni 1950/51 je imela namizno-teniška sekcija okrog 40 igralnih večerov, katerih se je udeležila večina članov sekcije. Poleg tega so se udeležili igralnih večerov tudi pionirji. Imeli smo tudi 3 dvoboje moških in 3 dvoboje ženskih ekip. Dne 12.7.1950 smo imeli prvenstveni dvoboj med moško in žensko ekipo ŠD Idrija v Kulturnem domu na Rakeku. Dvoboj med moškima ekipama se je končal v razmerju 5:4 v korist naše sekcij. Za sekcijo so igrali: Dore Brecelj, Leo Grom in Milan Juvančič. Najbolj se je odlikoval Dore Brecelj, ki je dobil vse igre. Pomembno je poudariti, da sta premagala tako Brecelj, kot Grom našega bivšega najboljšega člana sekcije Jožeta Škulja, ki je sedaj član ŠD Idrija.

Tudi ženska ekipa v postavi Danica Zakrajšek in Danica Vrabec je premagala svoji nasprotnici iz Idrije v razmerju 3:2. Ob tej priliki je odigral mladinec Slavko Logar prijateljsko igro z mladincem Rudolfom iz Idrije in jo izgubil. Nato smo 23.julija odigrali prijateljski dvoboj z drugim moštvom SŠD Železničar Kranj, v katerem sta igrala znana igralca Modrijan in Rebolj, tako, da je bilo to srečanje organizirano izključno iz propagandnega namena. Dvoboj med ženskima ekipama se je končal z 4:1 za SŠD Železničar, Edino točko za naše društvo je priborila Danica Zakrajšek, ki je obenem pokazala, da ji manjka le rutina. Dvoboj med moškimi ekipami se je končal 8:1 za goste. Točko za TD Rakek je Priboril Dore Brecelj.

Naslednjo tekmo so odigrali 27.7.1950 z ekipo Železničar iz Pivke (tedaj še Št. Peter na Krasu). Pivčanke so bile s 3:2 boljše od Rakovčank, Pivčani pa s 5:4 od Rakovčanov. Načelnik sekcije Milan Juvančič

Razpis Namizno teniškega prvenstva Rakeka za leto 1950. Prvenstvo se bo odigralo 5. in 6. 8.1950 v Kulturnem domu za pionirje in pionirke, mladince in mladinke, člane in članice. Tekmovalo se bo po sledečem programu:

5.8.1950 od 16 do 18 ure pionirji in pionirke

od 18 do 20 ure mladinci in mladinke

od 20 do 22 ure člani in članice

6.8.1950 finalne igre članov in članic

Prijave sprejema tovariš Milan Juvančič do 5.8.1950.

SF – SN. referent Milan Juvančič

Žal udeleženci in rezultati niso ohranjeni, vsekakor pa so se dotedanji rezultati odražali tudi v tem, da je namiznoteniška sekcija osvojila naslov prvaka Primorske za leto 1949/50. Dosežen rezultat je dal spodbudo za nadaljnji razvoj namiznoteniške sekcije, ki je postala najmočnejši del društva. Doseženi rezultati so spodbudili tudi zanimanje Namiznoteniške zveze Slovenije, ki je sekciji olajšala pot do tako zaželenih in potrebnih žogic. V letu 1950 je postal prvak Primorske tudi nekdanji igralec SK Javornik Jože Škulj, ki je nastopal za TD Rudar Idrija. Namizno teniška sekcija je v tem obdobju štela 40 članov in članic.

Prijavili so se tudi na razpis NTZS z dne 24. 8. 1950 na prvenstvo. Prijavili so naslednjo ekipo: Dore Brecelj, Vladimir Domitrovič, Leo Grom, Franc Mlakar, Milan Juvančič, Danica Zakrajšek, Marija Grom.

V letu 1951 so bili registrirani naslednji igralci: Božidar (Dore) Brecelj, Leo Grom, Milan Juvančič, Franc Mlakar, Domitrovič Vladimir; igralke: Danica Zakrajšek, Danica Vrabec, Marija (Mimica) Grom. Člani so bili še Vlasta Fatur, Ciril Tavčar, Nevenka Zorc, Alojz Egelj, Boris Šegula, Milovan Zorc, Slavko Logar, Dušan Arko, Breda Vivoda, Vlado Pogačnik, Jožica Arko in Anica Mršek.

Namiznoteniška sekcija je organizirala v letu 1952 tekmovanje za prvenstvo Rakeka.

Rezultati iz »Poročilo za prvenstva Rakeka 30. 5. 1952«.

Igrali so v treh skupinah, razporejenih po rezultatih iz prejšnjih turnirjev.

Skupina A: igralo 5 igralcev dvokrožni turnir na 3 dobljene sete.

Rezultat: ing. Vladimir Domitrovič 16 točk; Franc Mlakar 12 točk; Leo Grom 8 točk; Alojz Egelj 4 točke; Milan Juvančič 0 točk.

Skupina B: igralo 7 igralcev in igralk enokrožno.

Rezultat: Boris Šegula 12 točk; Vlasta Fatur 8 točk; Milovan Zorc 8 točk; Nevenka Zorc 6 točk; Slavko Logar 4 točke; Dušan Arko 4 točke; Breda Vivoda 0 točk.

Skupina C: igrali 4 igralci in igralke dvokrožno.

Rezultat: Vlado Pogačnik 8 točk; Štefan Kastelic 4 točke; Jožica Arko 0 točk; Anica Mršek odstopila.

Namiznoteniška sekcija se je udeležila tudi II. Republiškega turnirja 1. 6. 1952.

Rezultati: Moštveno tekmovanje: (Grom, Mlakar, Domitrovič) I. kolo Gregorčič : Rakek 5:0

Posamezno: V pred kolu sta igrala in izpadla Grom in Mlakar. V I. kolu izpadel Domitrovič, napredoval v drugo kolo Juvančič, ki je izpadel v II. kolu.

Namiznoteniška sekcija je 7. 9. 1952 organizirala turnir za prvenstvo Primorske. Na turnir so povabili vsa društva in klube ter garnizone JLA na področju Primorske. Ob organizaciji turnirja so poskušali izboljšati tudi materialno stanje namiznoteniške sekcije. Glavno upravo carine v Beogradu so zaprosili, da jim dovoli uvoz z oprostitvijo carine za deset loparjev in 100 žogic. Navedeno naj bi poklonil izseljenec iz ZDA. V utemeljitvi vloge so zapisali, da ima sekcija 27 igralcev ter da je društvo včlanjeno v Stolnoteniski savez Jugoslavije. V podkrepitev vloge so tudi zapisali, da so osvojili prvenstvo slovenskega Primorja kot ekipa in v vseh disciplinah posamezno. Žal niso ohranjeni podatki o zmagovalcih in razpletu navedene vloge.

Pomanjkanje žogic pa so reševali tudi na zanimiv način. Iz zelo poškodovane žogice so izrezali ozek trak, ga ob robovih pobrusili in ga z acetonom nalepili na žogico, ki je bila le delno počena. Seveda taka žogica je bila uporabna le za treninge, saj nikoli nisi vedel, kam bo odskočila. Za popravila je bil moj brat pravi umetnik, jaz pa velik firbec, pa še neznansko lepo je dišal aceton, ki ga je uporabljal za lepilo.

Sam sem igral namizni tenis le v internatu v Šentvidu v času šolanja v Centru strokovnih šol v Ljubljani. Sicer nisem bil ljubitelj tega športa.

Zaključek:

S tem prispevkom zaključujem objave na osnovi arhiva zapisov in dokumentov brata Milana »Razvoj športa po letu 1945«. Vendar pa moram poudariti, da so bile v tem času razvite tudi druge panoge, predvsem kegljanje na kegljišču pri Mlakarju, streljanje na strelišču v Delah, odbojka, dviganje uteži, kot zanimivost med dvema ognjema, različne atletske discipline in ne nazadnje zelo razvito telovadno (gimnastično) področje TVD Partizan Rakek. Rakek je dal v tem obdobju vrsto vrhunskih športnikov na vseh področjih. Danes od teh deluje le NK Rakek in PING PONG Rakek. So pa aktivni tudi na drugih področjih športa: Balinarsko športno društvo Tičnica, Teniško društvo Dovce in verjetno še kakšno. Tu rabim pomoč vas bralcev, da dopolnimo seznam trenutno aktivnih športnih društev na Rakeku.

Slovarček:

  • Ping pong : namizni tenis
  • OFO : okrajni fizkulturni odbor

Viri:

  • Arhiv dokumentov in zapiskov brata Milana o razvoju športa po letu 1946.
  • Laura Juvančič
  • Zgodovina Fotograd

Kraj: Rakek
Datum: 1946, 1960
Avtor: Foto atelje Grad Mira, Miloš Toni
Zbirka: Miroslav Juvančič
Skenirano: 3. 6. 2021
Oblika: fotografije

No comments yet

Dodajte komentar

%d