Skip to content

1920 Cerknica – Mami, vstani!

31. 10. 2021

»Mami, vstani!« je naslov razglednice slikarja Arna von Riesena in sem si jo izbrala iz zbirke Jerneja Malovrha.

Rodil se je leta 1863 v Berlinu, Nemčija, umrl leta 1929 v Oslu, Norveška. Znan je po portretih in žanrskem slikarstvu razglednic, kakršno vidite. Šolal se je na Umetniški akademiji v Dresdnu. Potoval je po Franciji, Nizozemskem in Skandinaviji. V Parizu je imel studio, razstave pa v Berlinu, Dresdnu, Hamburgu in Oslu. Veliko njegovih del je v galerijah in zasebnih zbirkah.

Trideset let sem vstajala ob petih zjutraj in se vračala ob petih popoldan domov, ko sem delala v Ljubljani. Vsaj v soboto in nedeljo sem želela malo dlje spati. Tedaj pa se je moj ljubljeni sin, nad katerim imam veselje, v sobi pojavil ob šestih zjutraj in dejal: »Mami, jaz sem že vstal!« Skoraj identično kot na razglednici.

Nekoč, v boljših časih, smo zjutraj pili kavo in klepetali pri priprtih vrati, da je lahko tajnica iz sosednje sobe slišala telefon in se letela javiti. Neko jutro so se začela ta vrata sama od sebe počasi odpirati. Ko so se odprla dovolj, smo imeli kaj videti. Nanje je bil naslonjen možak in v oranžno beležko prepisoval imena z vrat. Oblečen je bil v suknjo, za vratom je imel šal take barve, kot ga je imel Rifle v oddaji Podarim-dobim, obut pa je bil v olstarke (All-Stars copati), čeprav je bila zima. V pisarni je v trenutku nastala popolna tišina. Ko so vrata butnila ob steno, je možak pisanje zaključil in se obrnil k nam z vprašanjem: »Zakaj moram jaz plačevati za nosečnice, doječnice in podobne, če sem pa skopljen?« Pravnica, ki je bila bolj kot ne eno pezde, je takoj vzela v roke Zakon o združenem delu (sicer nisem prepričana, če je tam o tem kaj pisalo) in začela iskati odgovor. Pravnik, ki je bil to tudi po duši, mu je takoj postregel z razlago. Očitno je bil možak zadovoljen, ker se je obrnil in odšel. Tišina pa je trajala še nekaj trenutkov. Nato smo vsi planili v nebrzdani smeh. In to še mnogo dni po tem nenavadnem obisku. Popestril nam je dneve.

Na zadnji strani po češko, nemško in francosko piše: »Mamica, vstani!«

Viri:

Kraj: hranimo v Cerknici
Datum: 1920
Avtor: Arno von Riesen
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 19. 3. 2020
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: