Skip to content

1977 Stari trg – Slovo od ponesrečenih

14. 12. 2021

Domnevam, da je posnetek v veži starotrškega župnišča, ki ga je napravil Igor Truden in ga hrani Fani Truden iz Starega trga, nastal 20. julija 1977. Na njem so tri krste z belim okrasjem. Na desni sta domnevno starša enega od ponesrečenih planincev.

Kot izvemo iz prispevka “1977 Lož – 500-letnica mestnih pravic”, so se 18. julija 1977 v severni triglavski steni smrtno ponesrečili trije plezalci iz Loške doline: župnik Janez Voljč, Franc Mulec in inž. Stanislav Mlakar. Našli so jih šele naslednjega dne, vest o tragediji pa je v dolino prišla 19. julija zvečer. Tragedija se je zgodila le malo po zaključenih slovesnostih ob 500-letnici loških mestnih pravic in pretresla vso občino.

Krste treh ponesrečenih so farani skupaj položili na pare v župnišču v Starem trgu. Ljudje so po starem običaju vso noč čuli in molili ob njih, kar je starše pokojnega župnika Voljča nekoliko začudilo, saj v njihovem kraju ni bilo več te starodavne navade.

Iz župnišča so krste naslednjega dne prenesli v bližnjo farno cerkev sv. Jurija in jih položili pred oltar s pozlačenim Vurnikovim tabernakljem. Dve beli in ena rjava krsta so okrašene z belim cvetjem, na duhovnikovi je položena tudi knjiga, najbrž Sveto pismo.

Na obeh straneh oltarja sedijo duhovniki in stojijo štirje ministranti, čisto zadaj pa se zdi, da je pevski zbor. Pogrebno mašo je daroval ljubljanski škof Blaž Lenič v prisotnosti drugih duhovnikov, svojcev umrlih in množice faranov.

Krsto župnika Janeza Voljča so potem odpeljali v njegov domači kraj na ljubljansko Vrhniko, oba domačina pa so pokopali v Loški dolini, v Viševku in Ložu.

Viri:

  • N. N., Stari trg, september 2021, ustno
  • Valči Gačnik, Lož, september 2021, ustno

Kraj: Stari trg
Datum: 20. in 21. julij 1977
Avtor: Igor Truden
Zbirka: Fani Truden
Skenirano: 8. 10. 2021
Oblika: 2 fotografiji

2 komentarja leave one →
  1. 14. 12. 2021 09:45

    Ljubljanski škof je bil Stanislav Lenič (moj birmovalec), prvi duhovnik na desni strani slike pa je Jože Pungerčar-župnik v Cerknici.

  2. 14. 12. 2021 11:57

    Žal mi je zaradi napake, najbrž me je zavedel neki napis na pokopališču v Podcerkvi. Danica, tebi pa hvala za popravek in dopolnitev !

Dodajte komentar

%d bloggers like this: