Skip to content

1976 Stari trg – Prijatelji

21. 10. 2021

Pozna pomlad je že prehajala v poletje – bili so dolgi, topli, sončni dnevi, ki so vse živo vabili na plan. Otroci so igrali gumitvist, mladi očka pa je šel s hčerko na sprehod, pridružila sta se jim in vsi so uživali v igri. To igrivo druščino je opazil župnik Janez Voljč s fotoaparatom, na njegovo željo so mu pozirali in kmalu prejeli sliko v spomin. Posnetek je nastal pred kulturnim domom. Takrat prostor med železnino in kulturnim domom še ni bil pozidan. Danes stavbi povezuje široko zaprto stopnišče, ki na vrhu vodi desno v dvorano, levo pa v prostore nad železnino.

Na sliki je zadaj Anton Šumrada s hčerko Tanjo, pred njim stojijo Alenka Strle, Bogdan Avsec, Tatjana Kočevar, Vida Tekavčič in Darinka Škrbec. Spredaj pa čepi Alenka Glažar.

Župnik Janez Voljč je bil rojen 27. novembra 1934 na Vrhniki, posvečen pa 29. junija 1962. Po novi maši je bil eno leto prezbiter, dve leti kaplan v Metliki, tri leta vikar v Novem mestu in do 1970 kaplan v Kranju. Leta 1970 je prišel v Loško dolino in tu služboval do svoje smrti. Najprej je bil župnijski upravitelj, 7. novembra 1972 pa je postal župnik. Bil je priljubljen med ljudmi. Posebno lep odnos pa je imel z mladimi. Znal se jim je približati in uresničevati njihove interese, saj je bil tudi sam mlad in se je skupaj z njimi kalil v svojem poklicu. Bil je pozoren do ljudi, jim znal ustreči in jih tudi postreči, če je bilo treba. Ob cerkvenih slovesnostih so vernice očistile cerkev in okolico, sam pa je poskrbel za dekoracijo. Ker je bil navdušen fotograf, je sam fotografiral pomembne cerkvene dogodke in prvoobhajance.

V času njegovega službovanja v Starem trgu je bil tu tri leta kaplan Janez Kebe. Od tu je šel v Stari trg ob Kolpi, kjer je bil tri leta župnijski upravitelj. Ko pa se je župnik Janez Voljč smrtno ponesrečil, ga je nadškof Jožef Pogačnik poslal kot župnika nazaj v Stari trg pri Ložu. Pri župniku Janezu Voljču je imel 7. 7. 1974. novo mašo g. Peter Kvaternik iz Šmarate, ki mu je bil novo mašni pridigar dr. Franc Rode, prepevali pa so mu domači pevci.

Ob 500. letnici mesta Lož je v cerkvi sv. Petra organiziral lepo razstavo arhivskih dokumentov, slik in plastike iz župnije. Razstava je bila odprta 10. 7. 1977 s koncertom moškega, mešanega in otroškega zbora. Pri pripravi razstave sta mu nesebično pomagala ing. Stanko Intihar iz Loža in električar Franc Mulec iz Podgore. V zahvalo ju je kot vnet alpinist povabil na Triglav. Alpinistični izpit je imel tudi Franc Mulec. Devet dni po odprtju razstave, 19. julija 1977, so se vsi trije odpravili na Triglav po Severni triglavski steni – po Nemški dolgi smeri. Še isti dan so se v Severni triglavski steni vsi trije smrtno ponesrečili. Ob treh krstah prezgodaj umrlih je žalovala vsa župnija.

Župnik Janez Voljč je pokopan na pokopališču na Vrhniki, kjer ga je h grobu spremila množica vernikov in duhovnikov.

Letnica posnetka – Tanja je bila stara leto in pol.

Anton Šumrada, očka male Tanje, je bil Jagrov iz Kozarišč. Glasbeno nadarjen fant se je sam po posluhu naučil igrati na harmoniko – frajtonarico. Igranje je spremljal s petjem, lepim tenorjem. Najrajši je prepeval ljudske pesmi: Tam dol na ravnem polju, Al me boš, kaj rada imela, Adijo, pa zdrava ostani, Moje dekle je še mlado. Le-te so bile zmeraj na njegovem repertoarju. Od narodno zabavnih glasbenikov je oboževal Lojzeta Slaka. Zelo dobro je imitiral njegove pesmi. Kadar je zaigral in zapel Slakovo pesem Titanik, so ga poslušalci, ki ga niso videli, zamenjali z originalom. V izbrani družbi je poleg ljudske in narodno zabavne glasbe igral in pel hrvaške zimzelene popevke: Maškare su maškare, Suze liju plave oči, Čaša gorkih suza, Žena naj bo doma, ki jo je pel tudi Ivica Šerfezi hrvaški kantavtor in pevec zabavne glasbe in še bi lahko naštevali.

S glasbo, svojim hobijem, se je ukvarjal v prostem času. Zabaval svoje bližnje in prijatelje, saj je bil napolnjen s pozitivno energijo. Delal je v Kovinoplastiki Lož, v Starem trgu na Ogradah pa sta si z ženo zgradila dom. Z zdravjem pa mu ni bilo postreženo, imel je težave z ledvicami in dolga leta hodil na dializo. Ko njegovo telo ni moglo več kljubovati bolezni, ji je v 49. letu starosti podlegel.

Slovarček:

  • prezbiter: v katoliški in pravoslavni cerkvi duhovnik
  • gumitvist: igra v spretnosti preskakovanja napete elastike

Viri:

  • ustni vir: Jožefa Šumrada in Anica Kraševec
  • pisni vir: Janez Kebe: Loška dolina z Babnim Poljem.

Kraj: Stari trg
Datum: 1975
Avtor: župnik Janez Voljč
Zbirka: Jožefa Šumrada
Skenirano: 14. 8. 2021
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: