Skip to content

1908 Višnja Gora – Družina Angele Krištof

22. 01. 2022

Na sliki je moja mama Angelca pri starosti dveh let.

Na zadnji strani fotografije je dopisano Angelca in Krištof Juvančič

Mama Angelca se je rodila 27. 5. 1908 v Višnji Gori 16, materi Mariji Dolenc in očetu Francu Krištofu. Štiri razrede Osnovne šole je obiskovala med leti 1915 – 1919 v Višnji Gori, 5. in 6. razred višje osnovne šole v Ljubljani oziroma na Viču med leti 1919 – 1921. Iz šolskega naznanila Ljudske šole na Viču 15.9.1921-22 je razvidno, da je imela prav dober uspeh.

Nato so jo dali v uk za trgovko Alojzu Zorcu trgovcu v Stični. Tako se je učila v času od 1. 1. 1923 do 1. 1. 1926 za prodajalko. S 1. 1. 1926 do 1. 4. 1929 pa bila pri Alojzu Zorcu prodajalka (trgovski pomočnik). Leta 1929 je prišla na Rakek, kjer se je zaposlila pri Antonu Demšarju (mož Pepce) v trgovini z mešanim blagom od 1. 4. 1929 – 31 .12. 1930 kot prodajalka (trgovski pomočnik).

Leta 1930 se poroči. Na poročnem listu so naslednji podatki: 11. 5. 1930, sta se poročila Angela Krištof prodajalka Rakek 153 (verjetno pri Lakotovih, danes Postojnska cesta) in ženin Miroslav Juvančič Rakek 151 (verjetno pri Fajdigovih tudi na Postojnski cesti) (Župnijski urad Cerknica). Priča Arko Josip, železničar (mož ženinove sestre Marije) in Juvančič Josip, pešadijski narednik (ženinov brat).

Po letu 1930 je bila gospodinja. Z možem sta si sezidala lastni dom in do začetka vojne so se jima rodili trije otroci: moj brat Milan in sestri Mira in Magda. Prišla je vojna in s tem tudi težki časi za našo družino. Še posebno po odhodu moža v partizane.

Leta 1946 sem se rodil še jaz. Vendar pa je »mamco« Angelco, kot smo jo klicali, doletela huda bolezen in leta 1949 je bila operirana za raka na maternici. Zdravniki so jo dali domov kot neozdravljivo. Vendar predvsem s pomočjo očeta in brata ter obeh sester, seveda pa tudi z močno voljo do življenja si je opomogla. Po pripovedovanju so ji z majhno žličko, kadar se je predramila, vsilili z medom zmešan jajčni rumenjak. Ob njej je bil vedno podnevi in ponoči nekdo čuječ in jo je s tem hranil, ker je le to ostajalo v njej.

Po ozdravitvi se je leta 1953 tako zaposlila v podjetju TOBAK Ljubljana, (Invalidsko podjetje) v mali prodajalnici št. 232 na Rakeku, kjer je bila zaposlena do leta 1957. Takratno skladišče tobaka, ki je bilo v levem delu trgovine pri Domicelju, je vodil Miro Fajdiga. V spominu imam nabavo tobačnih izdelkov v skladišču, kamor sem večkrat spremljal mamo. Tam so bile poleg cigaret še cigare, klobase tobaka za čikanje, tobak za njuhanje in tobak za pipe. Sicer so tedaj prevladovale naslednje vrste cigaret: Planica, Zeta, Morava, Ibar, Drava, Drina.

(Prodajalna je bil ličen lesen kiosk, ki je stal na dvignjenem delu na železniški postaji ob hiši Zmage Raljevič. Kasneje je služil za slačilnico sodnikov na nogometnem igrišču NK Rakek.)

Konec šestdesetih je mama preživela možgansko kap. Vse delo je padlo na očeta. Bila sta izredno navezana eden na drugega. Mama je po kapi sedela na stolu in z nasveti pomagala očetu pri kuhanju in ostalih delih. Vedno je očeta opazovala pri delu. Tako se je večkrat zgodilo, da je oče kaj iskal, na primer očala, mama pa ga je vprašala, kaj išče in na osnovi njenega stalnega opazovanja povedala, kje so. Največkrat je iskal svinčnik, ki ga je imel za ušesom ali očala, ki so sedela na košati beli glavi. Večkrat je bilo to zelo zabavno.

Zaradi njene dobrovoljnosti so se vnuki in drugi otroci radi zadrževali in igrali na dvorišču ob njej.

Žal se je zdravje mame Angelce kmalu poslabšalo in 29. 5. 1972 je umrla v UKC Ljubljana. Ata Mirko, kot smo ga klicali, je izgubo zaradi res tesne povezanosti težko prenesel, umrl je le slabe štiri leta za njo.

Na sliki mama Marija Dolenc in oče Franc Krištof s hčerko Angelco.

Mama je umrla leta 1911 v starosti 44 let po hudi bolezni. Pokopana je na pokopališču Sv. Tilna v Višnji Gori. Hčerka Angelca je bila stara 3 leta.

Franc Krištof je imel še dva brata, Ignaca Krištofa in Ivana. Franc je umrl v 1. svetovni vojni, ko je bila Angelca stara 9 let.

Na zadnji strani je dopisano: Krištof, punčka je mamca Angela (Krištof) Juvančič.

Vse fotografije je izdelal Jožef Erjavec Fotograf Višnja Gora.
Pripis: Ploča ostane shranjena za poznejše naročanje.
F. NEUMANN, WIEN.
Fotografije so na kartonski osnovi.

Življenje in delo fotografa Jožefa Erjavca
(28. 01. 1874 – 26. 05. 1936)

Rodil se je v Podsmreki blizu Višnje Gore kot sin kmečkega posestnika. Ko je začel hoditi v šolo v Višnjo Goro je takoj pokazal nenavadno bistrost, ki je bila značilna zanj vse njegovo življenje. Vendar ga mala kmetija ni mogla dati šolati, kakor bi si vsi želeli, ampak so ga dali starši v uk za knjigoveza.

Sam se je pa pozneje lotil tudi učenja fotografije ter je postal zelo dober in ugleden fotograf. Vendar mu še tako dobra ideča obrt ni zadoščala za njegov živahni značaj. Komaj se je leta 1902 oženil z gospo Ivano, se je že vrgel v javno življenje. Postal je občinski odbornik občine Draga, kjer je bil leta 1911 izvoljen za župana. Župan občine Draga je ostal do konca. Ko je mala občina Draga bila spojena z drugimi občinami v veliko občino Višnjo Goro, je bil Erjavec izvoljen za prvega župana nove občine. Toda tudi delokrog župana je bil za njegovo nenavadno dejavnost preozek. Kmalu se je med župani višnjegorskega okraja uveljavil ter je celih 17 let vodil posle okrajnega cestnega načelnika za Višnjo Goro. Višnjegorski okraj ga je poslal kot svojega najizrazitejšega zastopnika tudi v oblastno skupščino v Ljubljano. To javno delo ga je vsega tako prevzelo, da je na vse drugo in celo nase skoraj pozabil.

Viri:

  • Sestra Magda
  • Domači arhiv
  • (sites.google.com)

Kraj: Višnja Gora
Datum: 1908
Avtor: Jožef Erjavec, Višnja Gora
Zbirka: Miroslav Juvančič
Skenirano: 28. 11. 2021
Oblika: 2 visitkarte

Dodajte komentar

%d bloggers like this: