Skip to content

1977 Cerknica – Praznovanje mladosti

25. 05. 2022

Na igrišču za cerkniško osnovno šolo je mladinska organizacija priredila ples ob svojem prazniku, imenovanem Dan mladosti. Na improviziranem odru igra skupina Odiseja, prvi rokerski bend iz Dolenje vasi. Ura je že pozna, na plesišču so le še najbolj vztrajni plesalci. Tudi shladilo se je že, saj so nekateri že oblekli jakne in vetrovke. Ples je bil najbrž prav na praznični dan, v sredo, 25. maja 1977, zato je bilo treba naslednji dan v službe in po drugih obveznostih.

Na odru smo od leve: za zvočnikom basist Franci Zgonec, nato kitarist Čedomir Banjac – oba sta tudi pela – nato bobnar Franci Švigelj in skrajno desno jaz, kitarist Bojan Štefančič. Manjka frontman in prvi vokal Matjaž Žnidaršič, zato sklepam, da igramo instrumentalno skladbo. Teh je bilo v programu kar nekaj, recimo Apache od skupine Shadows, Samba Pa Ti od Santane, Blue Notes in Vanishing Lake od Odiseje, se pravi naše …, takrat pa je bil pevec prost ali je imel druge naloge. O tej skupini bom ob priložnosti povedal še kaj več.

Oder je majhen in strop nekoliko prenizek. Levi zvočnik gleda nad okvir, čez katerega je napet polivinil – varnostni ukrep, da elektronike ne bi zmočil morebitni naliv. Desni zvočnik ne stoji pod streho, saj tam za zdaj ni prostora, če bo dež, ga bo treba spustiti in prestaviti bolj v levo. Na čem stoji oder, ne vidimo, ker podstat prekrivajo zastave. Tam so zaradi praznika, pa tudi zato, da oder ne kaže “reber”.

Simbol tega praznika je bila sicer štafeta, ki so jo predali na ta dan v Beogradu. Že več dni prej je pred upravno zgradbo Bresta pritekla zvezna štafeta, ki se ji je pridružila še lokalna. Skupaj so poslali pozdrave predsedniku, ki je štel že petinosemdeset let.

A dan mladosti ni bil le ta dogodek. Bilo je veliko druženja, tekmovanj, dogodkov, tale mladinski ples je bil le še pika na i. Da bi si osvežil spomin na te dni, sem prelistal tri številke tedanjega lokalnega časopisa Brestov obzornik. Poglej si ga no, kaj vse stoji v njem (ne nujno povezano le s praznovanjem) …

 • »Tudi letos so se mladi iz občine Cerknica zbrali na največji športni manifestaciji mladih na tekmovanjih za Hribarjev pokal,« beremo. Na njem se je v številnih disciplinah, malem nogometu, košarki, streljanju, šahu, krosu … pomerilo 600 mladih.
 • Taborniki rodu Jezerska ščuka so sodelovali na republiški akciji Prežihovina ’77 – pisec ni pojasnil, kaj naj bi to bilo. Poskrbeli naj bi tudi za praznično kresovanje.
 • Osrednja praznična prireditev je bila na Rakeku.
 • Tovarno Brest so obiskali košarkarji Bresta (Olimpije), med njimi Čosić in Debevc. Brestu je šlo tako dobro, da je lahko sponzoriral naš najboljši košarkarski klub.
 • Finski študentje so obiskali novo tovarno ivernih plošč.
 • Objavljen je bil razpis za letovanje za vse delavce in njihove družinske člane v Fažani pri Puli in v počitniških prikolicah v avtokampu Medveja pri Opatiji. Cena najema prikolice je bila od 80 do 150 din. Povprečna plačana v TP Brest je bila 3.622 din, regres za dopust pa 1.200 din.

Hja, pa deset dni prej so v cerkniškem kinu vrteli film “Zadnji tango v Parizu”.
Še sreča, da imamo časopisne arhive.

Plesni par se je zavrtel pred fotoaparat ravno v trenutku, ko se je prižgal fleš in tako preusmeril velik del svetlobe namenjene odru. Nič zato, na fotografiji kljub vsemu vidimo vse člane ansambla, tudi dva, ki ju prej nismo: skrajno levo je Franci Zgonec, drugi z desne proti levi pa Matjaž Žnidaršič.
 

Posnetek po naše prirejene skladbe Apache smo čez leta našli na neki kaseti, nastal je na navadnem kasetofonu med vajo. Ta cover smo posneli precej po dogodku na sliki, a nekaj podobnega so slišali tudi plesalci na tem plesu.

Slovarček:

 • frontman: vodilni vokal, izstopajoči član skupine, ki skrbi tudi za živahen stik s publiko
 • cover: pesem, ki jo po izvirniku zaigra in posname še kakšen drug izvajalec

Viri:


Kraj: Cerknica
Datum: 25. 5. 1977
Avtor: Leon Melink
Zbirka: Leon Melink
Skenirano: 13. 1. 2020
Oblika: dve fotografiji, avdio posnetek

6 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  25. 05. 2022 08:14

  Lepi spomini naše mladosti.

 2. Anonimno permalink
  25. 05. 2022 08:31

  Lepi spomoni!
  ” Ti hojla rija reja pa disco Odiseja , ti hojla rija rej…………..”
  “Dali ste čuli za Robin Huda, ko ima muda do Holivuda, ko ima jaja ko Himalaja ko ima ……”
  Še kje obstaja besedilo?

  • bojans permalink*
   25. 05. 2022 08:46

   Ansambel je običajno začel ples s svojo “himno”, prirejeno po pesmi “Ta stara na kitaro …”
   Me veseli, da se tega še kdo spominja!

   Disco Odiseja

   Ta stara na kitaro, ta mlada na klavir,
   se je kuharca smejala, k’je kuhala krompir.
   Kitaro matra Čedo, Frenk šopa pa na bas,
   na bobne tolče Francl, Matjaž je pa za glas.

   Ti hojla-rija-reja, pa Disco Odiseja,
   ti hojla-rija-ro, nocoj še luštno bo!

   Tud’ Bojan ma kitaro,
   nam man’ka še klavir,
   nam man’ka še feršterker,
   imamo pa krompir!

   Ti hojla-rija-reja, ansambel Odiseja,
   ti hojla-rija-ro, nocoj še luštno bo!

 3. Anonimno permalink
  25. 05. 2022 22:55

  Seveda se spomnimo, še na koncu pohoda na terasi “Hotela” smo jo prepevali in se poslavljali pozno v noč.
  Res nepozabni časi prvi pogledi,ljubezni in prvi poljubi in seveda brez razočaranj tudi ni šlo.
  Sedaj po toliko letih pa pojemo “Ostal je le spomin ostal je le spomin …… “.

 4. jozebrence permalink
  26. 05. 2022 18:48

  Ko je Odiseja igrala na veselici v Grahovem za zaključni izlet lesne srednje šole iz Cerknice, smo dijaki ” Tihojla rija reja ” priredili za lastne potrebe:

  Ti hojla rija reja pa disko Odiseja,
  in zraven TSŠ za KMRLP.*

  * Tehniška srednja šola za kemijsko, metalurško, rudarsko, lesno in papirniško stroko

Trackbacks

 1. 1976 Begunje – S kitaro na polhanju | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: