Skip to content

1976 Dolenja vas – Odiseja

14. 07. 2023


Fotografija štirih članov skupine Odiseja, ki je res zelo uspela. Saj ni čudno, posnel jo je peti član benda, pevec Matjaž Žnidaršič, sicer poklicni fotograf, ki je takrat v Ljubljani zaključeval šolanje fotografije in oblikovanja. “Fantje, v živo! Kot da gre zares!” je rekel (ali nekaj takega), mi smo pa nažgali, saj nam je štelo kot zares tudi vse na vajah.

Na sliki smo: bobnar Franci Švigelj, basist in pevec Franci Zgonec, kitarist Bojan Štefančič in ritem kitarist ter pevec Čedomir Banjac.

Franci Švigelj in zadaj Franci Zgonec veljata za ustanovitelja skupine. Igrati so začeli nekje leta 1975 v prenovljenem prostoru nekdanje Andrejcove štale v Dolenji vasi, prebeljenem, oblepljenem s filmskimi plakati in posterji. Prostor je občasno in neuradno služil tudi kot klub, kjer se je zbirala dolenjska in cerkniška mladina. Rekli smo mu Disko.

Spomladi 1976 se je skupini pridružil Ljubljančan in nekdanji član Stalaktitov, kitarist Čedomir Banjac, po materi Markcov iz Dolenjega Jezera.
S seboj je prinesel repertoar skladb, besedil in akordov iz tuje ter jugoslovanske popularne glasbe in znal tudi zapeti. Slednje smo se nasploh nalezli vsi, ki smo med služenjem vojnega roka igrali pri kakšnem ansamblu.

Prav od tam, iz JLA, sem pred kratkim prispel tudi jaz, še nabrušen od igranja pri olivnozeleni Grupi TNT. S Čedotom sva se poznala še iz časa Stalaktitov. Povabil me je, naj pridem samo pogledat v Dolenjo vas, kjer je “en luštkan bend”. Šel sem in ostal.

Bas in jaz na porumeneli sliki, v najini najbolj ‘nevarni’ rokerski pozi. Ker smo imeli v skupini dva Francita, je dobil Zgonec vzdevek Bas. Lead kitara in bas se v zasedbi dopolnjujeta in skupaj gradita melodijo. Brez dobre basovske podlage bi bilo delo kitarista težje.

Peti član skupine je bil pevec Matjaž Žnidaršič. Naneslo je, da sva bila v Ljubljani nekaj časa tudi sostanovalca, zato sva se klicala ‘cimer’. Ko sem po prvem srečanju z ansamblom iz Dolenje vasi prišel spet v svojo sobo na Tržaški cesti, sem povabil tudi cimra, naj pride pogledat. “Prišel, videl, ostal,” bi bil znani rek po novem.

Druga zgodba je, najti iz tega časa njegovo fotografijo, saj je bil kot profesionalec vedno za aparatom in le redko pred njim. Tu ga je slikal njegov brat Rok na enem izmed plesov, mislim da v Grahovem. Zadaj sta v elementu Čedo in Franci Zgonec.

Matjaž je izdelal tudi naš logo, ta se je potem pojavljal na plakatih, ki so vabili na ples. Takrat seveda še ni bilo digitalnih pripomočkov kot danes, vse je bilo treba skonstruirati ‘peš’.

Kot del celostne podobe skupine je bila tudi pesem ‘Disco Odiseja’, s katero smo začeli vsak nastop. Gre na melodijo stare slovenske viže ‘Ta stara na kitaro, ta mlada na klavir’, ki smo jo najprej za šalo priredili kot predstavitev skupine, potem se je pa kar prijela. Takole gre:

Disco Odiseja

Ta stara na kitaro,
ta mlada na klavir,
se je kuharca smejala,
k’je kuhala krompir.

Kitaro matra Čedo,
Frenk šopa pa na bas,
na bobne tolče Francl,
Matjaž je pa za glas.

Ti hojla-rija-reja,
pa Disco Odiseja,
ti hojla-rija-ro,
nocoj še luštno bo!

Tud’ Bojan ma kitaro,
nam man’ka še klavir,
nam man’ka še feršterker,
imamo pa krompir!

Ti hojla-rija-reja,
ansambel Odiseja,
ti hojla-rija-ro,
nocoj še luštno bo!

Slovarček:

 • lead kitara: gre za njeno vlogo v ansamblu, kitara se oglasi, pravijo, “ko pevci zajamejo sapo”. Lead igra kitarske vložke, melodijo, tudi posebne ritme …, medtem ko t. im. ritem kitara skrbi za harmonizacijo (zaporedje akordov, podlaga melodiji in vokalom) in seveda ritem. Teoretično. Vlogi seveda nista strogo ločeni in lahko tudi drugi prevzame vlogo prvega.

Kraj: Dolenja vas
Datum: 1976
Avtor: Matjaž Žnidaršič, Rok Žnidaršič
Zbirka: Bojan Štefančič
Skenirano: 7. 7. 2023
Oblika: datoteka

3 komentarji leave one →
 1. Ivanka permalink
  14. 07. 2023 07:53

  Bojan – super!

 2. Anonimno permalink
  15. 07. 2023 10:58

  Leto kasneje je v New Yorku nastala skupina z enakim imenom (angl. Odyssey). Njihov največji hit se je imenoval
  Native New Yorker.

Trackbacks

 1. 1977 Cerknica – Odiseja, na poti | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: