Skip to content

Iga vas 1976/77 – 2. razred

9. 06. 2022

Bilo je junija leta 1978. Večina slik z učenci v OŠ Iga vas ima za ozadje veličastno šolsko stavbo zgrajeno še v času Avstro – Ogrske. Ta slika pa je nastala za stavbo v objemu stoletnih jablan, ki so vsako leto bogato obrodile. Danes je na tem mestu parkirišče. Za njimi se v daljavi ponosno dviga Racna gora. Otroci in učiteljica so polni mladostne energije in razposajenosti.

Učiteljica Milena Gerkšič por. Kožar je bila doma iz Gabrovca blizu Metlike v Beli Krajini. Rodila se je v številni družini kot predzadnji otrok od desetih, ki so ostali brez matere, ko so jo najbolj potrebovali.

Pedagoško akademijo za razredni pouk je končala v Novem mestu. Njena prva zaposlitev je bila na Vrhovcih pri Ljubljani, nato pa je leta 1975 prišla v Loško dolino na Podružnično osnovno šolo Iga vas, kjer je poučevala tri leta. Tu je rodila prvega otroka Domna. V šolskem letu 1978/79 je dobila službo na OŠ Cerklje na Gorenjskem. Tu se je ustalila. Z možem sta si zgradila dom in rodila sta se jima še dva otroka. Med otroki se je dobro počutila in svoje delo opravljala z veseljem.

Huda bolezen pa je pretrgala njeno življenjsko pot in z oseminštiridesetimi leti je zapustila tri odraščajoče otroke.

  • Stojijo: Mira Prevec, Mojca Mulec, Jože Debeljak, Boštjan Kočevar, Marko Urbiha in Martina Špeh. Za njimi je učiteljica Milena Gerkšič.
  • Čepijo: Vid Kočevar, Vinko Andrejčič, Janez Gerlj, France Šebenik, Robert Truden in Bojan Štefančič.

  • Stojijo: Irena Kočevar, Magda Nelec, Damjana Palčič, Metka Šebenik, Bernarda Sterle in Marija Mlakar.
  • Čepijo: Savina Levec, Darinka Žnidaršič, Veronika Drobnič in Janko Zgonec.
Pridna, Bernarda! Že kot otrok si čutila, da je treba vse dokumentirati.

Z njimi v razredu je bil tudi Damjan Baraga. Na fotografiji ga ni, ker se je na večer pred prvim majem ob kresu hudo opekel. Še vedno je bil zaradi opeklin v bolnišnici.

Viri:

  • Bernarda Sterle por. Debevec
  • Magda Nelec por. Ravšelj

Kraj: Iga vas
Datum: junij 1977
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Bernarda Debevec
Skenirano: 5. 5. 2022
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: