Skip to content

Sveta Trojica 1949/50 – Skupinska slika

20. 06. 2022

Pred nami je skupinska slika iz enorazredne šole Sveta Trojica na Blokah. Slikani v šolskem letu 1949/50. Slika, na kateri so otroci tako lepo razporejeni kot le malo kje. Pa še kako lepo so vsi oblečeni. Skratka vse pošlihtano kot iz škatlice. Šolo pri Sveti Trojici je obiskovalo zelo veliko otrok. Med njimi sta dve učiteljici. V temni, svetleči delovni obleki iz klota je učiteljica Ljudmila Mramor in ob njej še učiteljica Fani Jarc.

Učiteljica Ljudmila Mramor, upraviteljica šole, je v šolskih prostorih z družino tudi stanovala. Ostali učitelji so stanovali po privatnih hišah. Tam je lahko po potrebi potekal tudi pouk določenega razreda. Upraviteljica šole je zjutraj že pred poukom zakurila veliko, zeleno peč, imenovano Lucova peč. S tem je poskrbela, da so se otroci v šoli dobro počutili. Mnogi so namreč morali prepešačiti kar lepo razdaljo do šole. In to v vsakem vremenu. Tako so otroci iz okoliških krajev, kot so Mahneti ali Podslivnica, ob slabem vremenu prišli v šolo mokri, pozimi pa tudi premraženi. Učiteljica Ljudmila je poskrbela, da so se ob topli peči pogreli ter posušili in nato odšli domov, včasih celo brez pouka. Soseda, ki jim je pripravljala malico, pa je poskrbela, da so prej dobili še kaj toplega za pod zob. Učiteljica Ljudmila je bila v tistih časih poleg župnika edina izobražena oseba v vasi. Zato je pisala razne prošnje in pomagala iskati ljudem službe. Režirala je igre in tako poskrbela tudi za kulturne dogodke. Mladim učiteljem je bila mentorica in jim rada pomagala s svojimi izkušnjami. Bila je vsestransko razgledana in vedno pripravljena pomagati tako učencem kot njihovim staršem. Šola je bila v neposredni bližini cerkve. Zato je imela govorilne ure kar v nedeljo po maši, saj med tednom ne bi nihče prišel.

Učila je vse do leta 1970, ko je žal umrla, preden bi se naslednje leto upokojila. To je bil tudi konec šole pri Sveti Trojici. Nihče od mladih učiteljev ni dolgo zdržal v teh krajih. Otroci so nato hodili nekaj časa v šolo v Novo vas, kasneje pa v Cerknico.

Zaradi velikega števila otrok, smo neprepoznane označili z XX.

 • Na tleh leži Ludvik Prevec (Podslivnica).
 • 1. vrsta – deklice: Tončka Intihar (Hribarjevo), Jelka Matičič (Jeršanovo), Marija Mišič (Ulaka), Marinka Knap (Podslivnica), Ana Kraševec (Ulaka) in učiteljica Ljudmila Mramor.
 • 2. vrsta – dečki: Ludvik Anzeljc (Zales), Marjan Mramor (Sv. Trojica), Roman Škrlj (Sleme), XX, Vojko Dobrin (Jeršanovo), Albin Kovačič (Rožanče), Matevž Seljak (Lovranovo) in Jože Ponikvar (Hiteno).
 • 3. vrsta – deklice: Dragica Modic (Rožanče), Olga Makuc (Šivče pri Sveti Trojici), Marija Kraševec (Ulaka), XX, Marija Intihar (Zavrh), Iva Korošec (Ograda), Milka Štrukelj (Zales), Marica Lah (Sv. Trojica) in Slavka Mišič (Ulaka).
 • 4. vrsta – dečki: Stane Kocman (Ravnice), Ivan Hiti (Andrejčje), Janez Mramor (Sv. Trojica), Milan Modic (Rožanče), Jože Knap (Podslivnica), XX, Jože Ponikvar (Rožanče) in  XX.

 • Na tleh leži France Štrukelj (Ulaka).
 • 1. vrsta – deklice: učiteljica Fani Jarc, Anamarija Petrič (Gradiško), XX, Anica Otoničar (Podslivnica), Ivana Intihar (Zavrh) in Rezka Purkat (Zales).
 • 2. vrsta – dečki: Tone Zalar (Lovranovo), XX, Andrej Seljak (Sv. Trojica), Jože Žnidaršič (Mramorovo), Lojze Mramor (Sv. Trojica), Vlado Žnidaršič (Mramorovo) in Lojze Anzeljc (Zales).
 • 3. vrsta – deklice: Marija Metlikavec (Podslivnica), Marija Rot (Jeršanovo), Marta Šivec (Sv. Trojica), Marija Nared (Mahneti), Francka Turšič (Mahneti), Pepca Šivec (Mramorovo), Francka Sernel (Mahneti) in Francka Otoničar (Podslivnica).
 • 4. vrsta – dečki: Tone Intihar (Zavrh), XX, XX, Silvo Kraševec (Ulaka), Slavko Baraga (Zavrh), Ivan Anzeljc (Zales) in Tone Lah (Sv. Trojica).
Kasnejši zapis. S skupnimi močmi smo ugotovili, da bolj ustreza leto nastanka 1950. Fotograf je bil Vilko Filač iz Postojne.

Viri:

 • Marija Baraga
 • Marta in Silvo Kraševec
 • Marija Debevec
 • Miro Kraševec
 • Fani Levec
 • Vojko Dobrin

Kraj: Sveta Trojica na Blokah
Datum: 1950
Avtor: Vojko Vilko Filač
Zbirka: Marija Baraga
Skenirano: 18. 2. 2022
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. anonimnež permalink
  20. 06. 2022 08:19

  Popravek k današnji objavi : Fotograf ni bil Vojko Filač ampak legendarni postojnski fotograf Vilko Filač, kar je razvidno tudi iz žiga na hrbtni strani fotografije. Naš razred v Prestranku je po letu 1957 fotografiral prav vsako leto.

 2. alojzmazij permalink
  20. 06. 2022 17:20

  Šola je pri Sv. Trojici (na Šivčem) delovala tudi po letu 1970. V šol leto 1970/71 je pričela s poučevanjem mlada učiteljica Zdenka Železnik, ki je v naslednjih letih v šoli tudi stanovala. Dopoldne je učila 3. in 4.razred, popoldne pa 1. in 2.razred. Za predšolske otroke je organizirala tudi malo šolo. Za poučevanje 1. in 2. razreda se ji je l.1973 pridružila učiteljica Milka Mišič. L. 1975 sta bila v 1. in 2. razredu le po en učenec. Zaradi prevoza v šolo so oba vpisali v šolo v Begunje. Učiteljica Mišičeva je ostala pri Sv. Trojici še dve leti, poučevala je 3. in 4.razred, leta 1977 pa je bila ta šola ukinjena. Trojiški otroci so nato obiskovali šolo v Begunjah, Cerknici, ali Novi vasi. Po izgradnji nove šole v Novi vasi leta 1981 je bil organiziran šolski prevoz in vsi otroci s trojiškega konca so pričeli s šolanjem v Novi vasi.Tako je tudi sedaj, ko imamo Občino Bloke. Podatke mi je zaupala nekdanja učiteljica Zdenka Mazij roj. Železnik

 3. 20. 06. 2022 18:09

  Nekaj najlepšega pri starih slikah so ravno komentarji, ki nadgradijo celoten prispevek. Hvala za izčrpno dopolnitev.
  Lp Danica

 4. 20. 06. 2022 23:57

  Ja, in na tej lepi sliki danes najdem dečka, s katerim sva pred četrt stoletja služila kruh v isti tovarni! Čudovito!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: