Skip to content

1974 Retje – Gasilska veselica z MI³

27. 07. 2022

V Retjah, naselju v Retijski uvali pri Loškem Potoku, so pripravili gasilsko veselico in povabili na špil grahovski ansambel z imenom MI³.

Ime skupine je sestavljeno iz začetnic imen članov: Miro, Ivo, Ivan in Igor, zapisano kot zmnožek “M” in “trikrat I”, torej MI³. Tak zapis imena vidimo tudi na panelu, ki stoji desno od odra, na katerem igrajo.

Avtor fotografije nam ni znan, posnetek pa se mi zdi odličen, saj v enem prikaže sceno prave vaške veselice, z lesenimi klopmi in mizami, z okornim in majhnim odrom, ki sloni na vegastem terenu, kjer je pač bil prostor. Veliko je otrok in mladine, kar govori o tem, da je ura še zgodnja. Veselice so se v tistih časih namreč lahko začele že zgodaj popoldne in pogosto končale krepko čez polnoč, tudi ob dveh zjutraj! Pod odrom fantje opazujejo ozvočenje, na desni sedi nekaj starejših, prav zadaj levo vidimo gasilsko kapo mogoče dežurnega gasilca in še eno omizje. Vzdušje je prijetno, poletno, v pričakovanju zabavnega popoldneva, ki se šele začenja.

Na odru so od leve:

  • Ivo Godeša, ritem kitara in vokal
  • Ivan Karošec, harmonika in
  • Miro Levar, bas kitara in vokal.

Na sliki manjka bobnar Igor Gornik, ki pri narodnozabavni rundi najbrž ni igral.

Pred kitaristom na levi stoji ozvočenje, mislim da je Binson, nanj sta priključeni ritem in bas kitara. Ojačevalec stoji na velikem boxu, zvočniku, ki je bil tako težak, da sta ga dva komaj nesla v avto. Pred basistom je manjši ojačevalec Hohner, na tem slišimo harmoniko in verjetno kakšen vokal.

V tem delu programa so igrali skladbe izjemno popularnega Lojzeta Slaka, nekaj Avsenikovih in ljudske pesmi. Pa takrat znane “Mi ga pa žingamo” ali “Godrnjanje in meketanje” od Avsenika, v katerem se zares sliši meketanje (koz ?), na nastopu pa ga je odlično posnemal kar Ivan Karošec.

Tudi popevkarski del repertoarja je bil zanimiv, od takratnih hitov, recimo skladb skupine CCR, do lastnih skladb, kot so bile Študent, Kadar sprehajam se sam ali Pridi spet, ki jih je ustvaril Ivo Godeša. Svoje so imeli tudi v narodnozabavnem repertoarju, saj še danes poslušamo Gremo na Slivnico, eno od skladb Ivana Karošca.

V notnem zvezku na levi je zapis omenjene skladbe, zabeleženi so le akordi in njihov vrstni red. Spodaj vidimo avtorjev podpis in datum.

Taka vrsta zapisa je bila tedaj med bendi kar običajna. Hja, kje pa sta besedilo in melodija? Dokler skladba še ni bila dokončana, je bil potreben le skromen zapis, da se ne pozabi. Ko je bila dodelana, je bilo besedilo shranjeno posebej, v svežnju z ostalimi, ki so jih imeli pevci. Melodija pa … itak so jo znali na pamet.

Kitarist Ivo in harmonikar Ivan sta bila pred tem člana skupine Stalaktiti in smo ju na naši strani
že srečali.

Viri:

  • Ivo Godeša
  • Ivan Karošec

Kraj: Retje pri Loškem Potoku
Datum: 1974
Avtor: neznan
Zbirka: Ivo Godeša
Skenirano: 14. 11. 2021
Oblika: dve fotografiji in preslik strani notnega zvezka

Dodajte komentar

%d bloggers like this: