Skip to content

1957 Cerknica – Prvo sveto obhajilo

23. 10. 2022

V Cerknici je bilo leta 1957 pri prvem svetem obhajilu 43 otrok. Po končanem obredu so se slikali pred cvetočimi grmi bezga med cerkvijo in Turšičevo hišo v taboru, kjer je danes turistično informativni center. S prvoobhajanci sta slikana tudi župnik Jakob Turšič in kaplan Janko Špec.

Vsi prvoobhajanci so zrihtani trenutku primerno. Fantje v oblekah, belih srajcah. Deklice v dolgih belih oblekah z venčki, mašnami ali rožicami v laseh. Nekatere imajo celo šlajer, bele rokavičke in torbice kot neveste. Vsi imajo tudi pripete nageljčke na prsih. V rokah držijo prvoobhajilne sveče za spomin na svečan dogodek.

Župnik Jakob Turšič je bil zelo družaben človek in dobrega srca. Že narava ga je obdarovala z izrazito dobrosrčnim in milim izrazom na obrazu. Njegovo trdno prepričanje je bilo, da lepa beseda vedno lepo mesto najde. Kar je kasneje dokazoval kot bolnišnični duhovnik. Ob različnih dogodkih je otrokom rad poklanjal podobice. Užival je v petju. V spominu je ostal del pesmi, ki jo je pel v svojem narečju: “VSE JE POKOŠJANU, VSE JE POMORJANU, SAMA ROBIDOVNA U LFT ŠTRLI.”

 • Sedijo: Marina Lunka (Dolenja vas), Mirjam Drenik (Cerknica), Danica Ris (Cerknica), Magda Mele (Cerknica) in župnik Jakob Turšič.
 • Druga vrsta: Marica Škrlj (Dolenja vas), Romana Janežič (Cerknica), Jožica Lovko (Cerknica), Kati Skuk (Cerknica), Edo Mevc (Dolenja vas), Niko Mevc (Dolenja vas), Silvo Bajc (Cerknica) in neznan.
 • Tretja vrsta: Boža Bajc (Cerknica), Milena Švelc (Dolenja vas), Marjanca Lampe (Cerknica), France Boršnik (Dolenja vas), Dušan Mozetič (Cerknica), France Svet (Dolenja vas), Janez Dovjak (Dolenja vas), Toni Iblančič (Cerknica), Sander Zgonc (Cerknica) in Miro Žagar (Dolenja vas).

 • Sedijo: Slava Bajc (Cerknica), Anka Jenc (Cerknica), Anica Arhar (Cerknica) in Ivanka Korošec (Dolenje Jezero).
 • Druga vrsta: Anton Škof (Dolenja vas), Brane Klobučar (Cerknica), Vinko Urbas (Cerknica), Tone Švigelj (Dolenja vas), Jože Opeka (Dolenja vas), Mili Gogala (Cerknica), Slavka Šemrov (Cerknica), Milena Meden (Cerknica) in Darinka Jankovič (Cerknica).
 • Tretja vrsta: Jože Žagar (Dolenja vas), Jože Martinčič (Dolenja vas), Jože Mele (Cerknica), France Doles (Cerknica), Alojz Mele (Cerknica), Miljana Turšič (Cerknica), Vanda Kranjc (Cerknica), Francka Svet (Dolenja vas) in kaplan Jakob Špec.
Malo, vendar veliko pove.

Viri:

 • Janez Dovjak
 • Francka Koren
 • Anka Kraševec
 • Magda Mele
 • Ivanka Žagar

Kraj: Cerknica
Datum: 1957
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Janez Dovjak
Skenirano: 28. 5. 2022
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. 23. 10. 2022 07:11

  Tisto pesmico znam pa še jaz! Pred petdesetimi leti smo jo peli v Ljubljani pri sorodniku, ki je bil doma z Glinka pri Škofljici. Pa še veliko drugih… Lepi časi.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: