Skip to content

1960 Jahorina – Pred smučarskim domom

22. 10. 2022

Ivan Ileršič v smučarski opremi tedanjega časa stoji pred smučarsko-planinskim domom Partizanski dom na Jahorini, Bosna in Hercegovina. Na dan JLA, 22. decembra 1959, je bil odprt. Posloval je skozi vse leto. Imel je 120 ležišč. V prvem nadstropju so bili društveni prostori. Stal je neposredno v bližini vzpenjače. Zaradi svojega položaja in obsežnega gozda je zaščiten pred vetrom. Sem so hodili na smučanje dijaki Letalske šole maršal Tito iz Mostarja.

Po avstro-ogrski okupaciji Bosne konec 19. stoletja so plemiči hodili na Jahorino na lov. Pri nekem izviru jim je lovec Vukela postavil lovsko kočo. Kasneje je dobila njegovo ime – Vukelina voda. To je bil prvi objekt za goste na Jahorini, ki je kmalu pogorel. Na istem mestu so sezidali dom Romanija, ki je prav tako pogorel. Leta 1923 na planino prišli prvi ljubitelji gora. Tega leta so zgradili hotel Šator. Dostop do njega je bil po gozdni poti. Po nalogu kralja Aleksandra je general Đorđe Tomić leta 1926 sezidal Dom vojske z 80 ležišči. Dom je bil zidan iz kamna. Imel je dve nadstropji, plinske svetilke, ogrevali so ga s pečmi na drva. Leta 1941 so se v njem naselili ustaši. Leto kasneje so jih partizani Jahorinskega odreda izgnali in dom požgali. Takoj po vojni, že leta 1946, so dom obnovili nemški vojni ujetniki. Še vedno so ga obiskovali le ljubitelji lepot gora in neokrnjene narave. Leta 1947 so napeljali elektriko in telefon.

Potem so se začele množične gradnje. Med letoma 1950 in 1975 so postavili: domove Košuta, Partizan, Mladost, vilo Bistrica in nazadnje hotel Jahorina. Potegnili so tudi vodovod iz reke Prače, ki izvira na severnem predelu Jahorine na 1540 metrih nadmorske višine. Zagotovili so zdravstveno službo, odprli pošto in dobili nove telefonske priključke. Dom Partizan so zgradili člani Smučarsko-planinskega kluba Jahorina Sarajevo s prostovoljnim delom. Na njem je napis: »Dom smučarsko-planinskega društva JLA Jahorina, zgrajen v čast štiridesetletnice KPJ in SKOJ in odprt na Dan vojske 22. decembra 1959. leta.« Tudi ta dom je bil zgrajen iz kamna in pokrit s pločevino. V njem je sedemnajst sob, v stranski zgradbi hotela pa pet. Ima tri kopalnice s tuši, društvene prostore, televizor. Neposredno poleg doma so postavili vzpenjačo. Vodovod je bil napeljan iz izvira reke Prače.

Jahorina 1960

Viri:

Kraj: Jahorina, BIH
Datum: 1960
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Ileršič
Skenirano: 17. 5. 2022
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: