Skip to content

1971 Unec – Gradnja avtocestnega priključka

1. 12. 2022

Na sliki je pogled na Unec prav na začetku gradnje avtocestnega priključka. Na levi strani je Rebčev (Rebcov po domače) kozolec, ki so ga zaradi potreb trase podrli. Enako sliko, z drugim besedilom, smo že objavili.

Ko so stekli pogovori o gradnji prve avtoceste v Sloveniji, sta bila predvidena dva priključka: Logatec in Postojna. Na občini Cerknica so se sestali Jože Lesar, tedanji direktor Bresta, Jože Telič, predsednik občinske skupščine in Tone Gornik, direktor TP Škocjan in nekdanji poslanec. Zdelo se jim je nesprejemljivo, da na Uncu ne bi bilo priključka. Občani Cerknice bi tako morali v Postojno ali Logatec, če bi želeli na avtocesto. S tem pa ne bili odrezani le občani Cerkniške občine, temveč tudi Loška dolina in Delnice. Možje so sklenili, da bodo obiskali člana sveta federacije Rada Pehačka v Logatcu. General jih je sprejel v svoji majhni pisarni. Svojo prošnjo oziroma zahtevo so podprli tudi z vidika vojaške varnosti. Po predstavitvi problema si je prižgal cigaro in deset minut molče hodil gor in dol. Nato je dejal, da bo šel naslednji dan na General štab v Beogradu in jim potem sporočil, kaj so se dogovorili. Naslednji dan ob enajstih dopoldan je telefoniral Teliču, da so sprejeli, da mora biti priključek na Uncu.

Gradnje ceste se je pričela leta 1970. Kot vidimo na sliki, pa so že naslednje leto začeli pripravo terena za priključek na Uncu. Gradilo je Gradbeno podjetje Mavrovo iz Skopja. Njihova naloga je bila izgradnja dvanajstih kilometrov ceste med Logatcem in Uncem. Tu so bili zajeti tudi vsi priključki. Delo naj bi opravili v 30 mesecih. Avtocesta je bila odprta 29. decembra 1972.

Še pred odprtjem ceste, konec novembra 1972, so na seji občinske skupščine sprejeli odlok o potrditvi zazidalnega načrta Unec. Predvideval je prostor za večje stanovanjsko naselje zasebnih hiš in motel ob priključku. Pričakovalo se je veliko število turistov in predvidevali so, da se bodo gostinska podjetja zanimala za lokacijo. Petdeset let kasneje je na tem področju urejeno le parkirišče in še to le nekaj let.

Na sliki je nekdanji dom PGD Unec. Stal je v bližini današnjega parkirišča ob avtocesti. V ozadju je izza večstoletne lipe videti vrh zvonika cerkve sv. Martina. Po nakupu ročne brizgalne leta 1912 so se pričeli unški gasilci usposabljati za delo z njo. Hkrati so postavili shrambo za orodje, ki so jo leta 1920 predelali v gasilski dom. Tega so jim podrli leta 1971, ko so gradili avtocestni priključek.

Sliko je posnel Štefan Bogovčič, ki je tudi zapisal podatke.

Slovarček:

  • Rado Pehaček: slovenski partizan, general, prvoborec in narodni heroj (5. december 1913, Ilirska Bistrica – 15. julij 1983, Ljubljana)

Viri:

Kraj: Unec
Datum: 1971
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 20. 10. 2022
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: