Skip to content

1979 Cerknica – Pustna zabava v Hotelu

16. 02. 2023


V cerkniški restavraciji Jezero, imenovani Hotel, so se zbrali glasbeniki ansambla Jezerski val. Da gre za pustno zabavo, mi je povedal kitarist Ivo, vemo pa tudi zato, ker stopa pred ansamblom maškara, namenjena v posebno sobo, kjer so zbrani gostje.

Od leve:

 • Jože Štritof, vokal,
 • Ivo Godeša, kitara,
 • Vinko Vili Marinšek iz Postojne, harmonika,
 • Jože Šparemblek, bariton, pozavna, berda.

Za pusta mora biti živa glasba, to je potem povsem drugačna štimunga. Po zasedbi na sliki se zdi, da fantje niso igrali kakšnih razvlečenih. Pa tudi ambient je bil pravi. Desno od maškare je stal dolg šank in ob njem na ta večer gotovo dvojni obroč razpoloženih obiskovalcev, maškar, veseljakov, mladincev in mladink, stalnih in naključnih gostov, kakšen vojak iz rakovške ali bloške kasarne, mogoče še kdo iz tujih krajev, ki ni vedel točno kaj se dogaja, in drugi občani. “Na ta dan je vse bolj libero,” je nekoč pokomentiral moj sosed. Diplomatski opis stanja ob enajstih zvečer.

Ker se danes začnejo pustne slavnosti in bo celo župan popoldne na Žaganju babe za en teden predal oblast, lahko tudi tu zapišem bolj ‘libero’, kako smo nekaj let kasneje, ob podobni priložnosti ‘zbirali ljudsko izročilo’. Zgodba z osebami na sliki nima nobene povezave.

***

Prav v kotu, kjer se stiska ansambel, je stala miza, najbolj oblegana v celi restavraciji. Od tu je imelo omizje odličen pregled nad dogajanjem v lokalu, skozi okno ob mizi pa je zaznalo tudi aktivnosti pred konkurenčnim lokalom Delikateso. Nekakšna praizvedba platforme KvaDogaja (WhatsApp), pa še brez oglasov.

Druženje v ‘mladinskem klubu’, kar je bila ena od sopomenk za ta lokal, je bilo ob pustnih dneh samoumevno. Nekoč sedimo tam, kar se iz Delikatese primaja maškara, ki pri konkurenci ni bila le pol ure, in usmeri navigacijo proti hotelu, najbrž zato, da bi preverila, če je tam še kakšen primeren za živo debato (Live Chat, vidite, vse je nekoč že bilo). “Ah, ta je bil verjetno ozemljen že zjutraj,” je pribil nekdo izza omizja.

Na, pa se je začelo, zbiranje humorne ljudske dediščine namreč. Vsak od prisotnih je povedal kakšen svež opis kočljive situacije in za šalo smo zbrali kar nekaj tega, kar bom poskušal sedaj obnoviti. Veseljačenja na ta način seveda nikakor ne podpiramo, na naši strani smo celo že objavili nekaj prispevkov o boju proti tej nesnagi. A tu gre za zapis o zabavni pogovorni domišljiji, za ljudski humor.

Če zbrano gradivo uredimo po dramaturških pravilih, so prizori naslednji:

1. Uvod: ozemljen, vesel, razpoložen.
Zunanji znaki: klepetavost, pripovedovanje zanimivih zgodb in vicev.

2. Ogrevanje: glih-taprav, mau fajhten, čustven.
Zunanji znaki: še eno rundo pa bomo!, nagnjenost k nasprotnemu spolu se poveča, počasi se oblikuje pevska revija Vsak obraz ima svoj glas. Tu nastopi trenutek, ko bi bilo pametno oditi domov, vendar …

3. Vrhunec: potrjen, ulit, ranjen, zadet, narezan, bezofen, naladan.
Zunanji znaki: začne se s političnimi debatami, na dan pridejo nekatere zamere: nas ne bo noben j…; gospodarske inovacije: to bomo že zrihtal’; “več kot spijemo, boljši smo”.

4. Kriza: gotov, trd kot ror, aksa, totalka, doza.
Zunanji znaki: motorika odpoveduje, po nesreči se polije kakšen kozarec, izgovarjava postane nerazločna, opazno je aktiviranje neverbalnega komuniciranja. Domov? Ni govora!

5. Zaključek: maček, tiger, žiu-mrtu (živ-mrtev), slab za proč prit
Zunanji znaki: kot bi padel iz aviona, a vsak maček, pravijo, ‘crkne do 16. ure’.

* Žurnalistične oznake so bolj vljudne: preveč je pogledal v kozarec, pod vplivom opojnih substanc, vinjen itd. Vedeti moramo tudi, da veljajo za lepši spol druga pravila. Ženska ni nikoli in pod nobenim pogojem ‘pijana’ ali kaj od naštetega, lahko je le ‘malo fajhtna’.

Podoben zapis sem našel še na eni spletni stani in ugotovil, da so nekateri naši sočni opisi unikatni, mnogi pa so znani tudi drugje, torej univerzalni. Nisem pa raziskal, ali se je tega kdaj lotila tudi jezikovna veda, gotovo da, a za debeli četrtek je tudi gornji opis dovolj.

1Popravek 18. 2. 2023.

Slovarček:

 • štimunga: vzdušje, razpoloženje
 • libero: svobodno, prosto

Viri:

 • Ivo Godeša (slika)
 • lastni zapiski

Kraj: Cerknica
Datum: 19791 okoli 1973
Avtor: neznan
Zbirka: Ivo Godeša
Skenirano: 14. 11. 2021
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. Anonimno permalink
  16. 02. 2023 07:18

  Verjetno je Vinko Marinšek….

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: