Skip to content

1946 Beograd – Tito, popravljena fotografija

4. 05. 2023


Slika Tita ni najboljša. Zaradi slabe kakovosti so s svinčnikom zarisali našite žepe in reverje. Dokaj dobro so vidne vojaške oznake in medalja. Ena sama je verjetno zato, ker jo je prejel s strani sovjetskega voditelja.

Ukradeno s Facebooka: »Priznam, bil sem diktator. Nisem dovolil, da bi nam Amerikanci ali Rusi srali po glavi. Res je, bil sem diktator, ker nisem dovolil, da bi bil kdorkoli lačen. Odredil sem, in ponovno bi, da vsak delavec dobi stanovanje od podjetja, kjer je bil zaposlen. Odredil sem, in ponovno bi, da ima vsaka družina pravico do letnega dopusta na morju. Priznam, sovražil sem zaostalost in izkoristil svojo diktatorsko moč, da je šel lahko vsak otrok v osnovno šolo, če je želel pa tudi na srednjo in fakulteto. Zdravljenje v Vojno-medicinski ambulanti v Ljubljani, Zagrebu in Beogradu je bilo dostopno vsem in bilo je brezplačno.«

Kraljica Elizabeta je leta 1972 obiskala Jugoslavijo. Gostil jo je Tito. Po eni izmed anekdot naj bi kraljica obiskala tudi kino, ki je bil v kleti dvorca Dedinje. Predsednik naj bi jo ponižal, ker je sedela v spodnji vrsti, Tito pa nad njo. Posvarili so ga, naj upošteva protokol, na kar se je, seveda, požvižgal. Zabeležena je tudi njena izjava o Titu: »Če je on strojni ključavničar, jaz nisem kraljica Velike Britanije.«

Pomembnejše od Tita na tej razglednici je dejstvo, da jo je izdalo Društvo za kulturno sodelovanje Jugoslavije in ZSSR. Sedež je imelo v Beogradu. Društvo je bilo ustanovljeno leta 1945. Izdajalo je razkošno revijo »Jugoslavija ZSSR«. Društvo je bilo državna agencija, odgovorna za kulturne izmenjave med obema državama. Pomemben del dejavnosti, ki jih je predlagala institucija, je bil koncentriran v javnih prostorih prestolnice, torej Beograda. To so bile tematske razstave, literarni večeri, javna predavanja, koncerti. V centru Beograda, na Terazijah, so odprli knjigarno, ki je nudila besedila, uvožena iz Sovjetske zveze.

Društvo je 14. junija 1949 sprejelo resolucijo »ob obrekovalni kampanji (informbiro leta 1948), ki jo vodijo Sovjetska zveza in države ljudske demokracije proti naši državi.” V sklepih so navedli, da je naša država storila vse za seznanitev naših delavcev z dosežki Sovjetske zveze. Do konca leta so v jugoslovanske jezike prevedli 1912 knjig v nakladi 17.847.288 izvodov, kar je predstavljalo 85 % vseh prevedenih knjig. V sezoni 1947/48 so državna gledališča predstavila 48 del sovjetskih dramatikov. V zunanjepolitičnih rubrikah časopisov in revij je bilo ZSSR namenjenega 10 do 21 % prostora, enako pri radijskih postajah. Uvoženih knjig je bilo 76,50 % iz ZSSR in izvedenih več kot dvajset tisoč predavanj. Od osvoboditve do leta 1949 je bilo prikazanih 192 umetniških filmov, 189 kratkih, 31 celovečernih in 145 filmskih obzornikov. Film »Volga, Volga« Grigorija Aleksandrova iz leta 1938, priljubljeno Stalinovo komedijo, so v naših kinih vrteli že leta 1940.

Tito se je že leta 1948, sredi spopada s Stalinom, pogajal z Ericom Donstonom, predstavnikom ameriškega združenja filmskih distributerjev. Skrbelo ga je za filmski repertoar, ko bodo ruske filme umaknili iz kinematografov. Z gospodarsko in vojaško pomočjo so prišli tudi ameriški filmi. Že v letih 1949-1950 so prevladovali v kinematografih Jugoslavije. Takratne generacije so rastle ob rock ‘n’ rollu, kavbojih in filmih Deana Martina, Marilyn Monroe, Johna Wayna. Vzeli so jih za svoje idole in se leta kasneje odpravili po kavbojke v Trst. Tita so obiskali Orson Welles, Elizabeth Taylor in Richard Burton, ki je igral predsednika v Sutjeski in sta se ga večkrat skupaj napila. Izven scene. Kljub vsemu pa je bil Burton profesionalec in je delal za denar.

Viri:

  • https://www.vreme.com/vreme/secas-li-se-jugoslavije/
  • Univerza v Vidmu. Raziskovalni doktorski tečaj zgodovine: Kulture in strukture obmejnih območij. Cikel XXV: »Prestolnica vseh naših ljudi«. Jugoslavizem v javnem prostoru Beograda 1944-1961. (Università degli Studi di Udine CORSO DI DOTTORATO DI RICERCA IN STORIA: CULTURE E STRUTTURE DELLE AREE DI FRONTIERA Ciclo XXV “LA CAPITALE DI TUTTI I NOSTRI POPOLI” LO JUGOSLAVISMO NELLO SPAZIO PUBBLICO DI BELGRADO 1944-1961)

Kraj: Beograd
Datum: 1946
Avtor: Društvo za kulturno sodelovanje Jugoslavije in ZSSR
Zbirka: Ivanka Ileršič
Skenirano: 17. 5. 2022
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: