Skip to content

1945/57 Jama? Križna? – Marička Žnidaršič

19. 09. 2023


Sami vprašaji in dvomi se držijo tega posnetka, ki je zapuščina Franca Trudna in je bil pred leti z drugimi vred podarjen spletni strani Stareslike.cerknica. org.

Vsaj občutek, ki mi je precej zanesljivo govoril, da je na sliki pesnica Marička Žnidaršič, je bil potrjen s pomočjo g. Anđelke Pogorilić, vodje knjižnice v Starem trgu, ki nosi pesničino ime in hrani tudi njeno knjižno in slikovno zapuščino. Vendar pa tega posnetka še ni pri njih.

Zdaj pa se začne ugibanje. Kje in kdaj je bila pesnica slikana? V neki jami ali pred njo, na nekem odru ali kjer drugje? Je možno, da je slika nastala še pred vojno? Marička Žnidaršič bi bila takrat stara 27 let ali manj, česar glede na sliko ni mogoče izključiti, po drugi strani pa je res, da je večina podarjenih Trudnovih slik in filmov nastala po letu 1945, saj so starejše zgorele ob požigu hiše. Truden pa po vojni zaradi invalidnosti tudi ni veliko slikal po terenu …

Mlada ženska z značilno frizuro, v karirasti obleki z mogoče svilenim predpasnikom čez, (ali pa je domnevni predpasnik kar prišit sestavni del obleke) se je postavila pred fotografa z roko, naslonjeno v bok. Obute ima nizke odprte temne čeveljce brez okrasja. Stoji za nekakšno ograjo z dvema letvama, pred katero je preprosta, trdna klop. Ali pa gre morda za veselično opremo – točilni pult ter mizo in klop pred njim? S povečavo lahko ugotovimo, da ima lesena zadeva kar nekaj kovinskih kotnih opor in da gre za deske, ne zgolj za letve … Kaj leži pred njo na zgornji deski ne vem, tisto na tleh je videti kot kos odpadlega obdelanega lesa … Od tu je le še korak do domneve o veselici ob odprtju Križne jame leta 1957 ali 1958…, a le domneve, ki nima prave osnove.

Marička ima oblečen plašč s širokimi reverji, za vratom pa rahlo zavezano tanko ruto. Težko je reči, ali gre za izletnico v jami, oblečeno malce po predvojni modi ali pa za vlogo na odru in odrski kostum – ali pa kaj čisto tretjega. Nekoliko proti temu, da je prizorišče jama, govori zgornji del fotografije, kjer je videti nekaj kot rob strehe, pokrite z valovito kritino, kar je zasenčilo del ozadja, odrska zavesa pa tisto tudi ni. Bi bilo to lahko pred Križno ali Postojnsko jamo? Zadaj je res nekaj kot zasigana stena. Kaj pa, če je le kulisa? Pesnica je bila znana po svojem talentu za recitacije in govorništvo … A kulisa najbrž vseeno ni – po tleh je videti plast peska … Kaj bi še lahko bilo?

Ali še kdo pozna to sliko? Ve morda kaj več o njenem nastanku in okoliščinah?


Tu pa je za tolažbo pesem Maričke Žnidaršič – tokrat brez dvoma in vprašaja – iz cikla Ljubemu, ki je izšel v zbirki Pesmi izpod Snežnika pri Mladinski knjigi leta 1950:

NJEGOVE ROKE

Njegove roké
meni so postelj zrahljana,
v njo ležem, ljubezni predana
ko vsi pozaspe.

Njegove roké
meni so rose jutranje,
vsa potopljena sem vanje
od mraka do dne.

Njegove roké
meni so dež pomladanji,
pod njimi kot mladi kostanji
vzbrsti mi srce.

Viri:

  • Marička Žnidaršič: Pesmi izpod Snežnika. Mladinska knjiga, Ljubljana, 1950.
  • Anđelka Pogorilić, Stari trg, september 2023, pisno

Kraj: ni znan
Datum: ni znan, domnevno med leti 1945 in 1957
Avtor: Franc Truden
Zbirka: Janko Štritof
Skenirano: 12. 6. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: