Preskoči na vsebino

1896 Dane – Strešnik od Jakopcovih

2. 01. 2024


Na sliki je stara strešna opeka vrste bobrovec, ki jo je fotografiral Miloš Toni konec novembra letos.

Pri Jakopcovih v Danah se je ohranil ta strešnik, najverjetneje narejen v njihovi opekarni, nosi pa napis oziroma podpis: Miconi Leonardo, Dane 1896. In še nekaj piše spodaj, česar ne znam prebrati: Lagl, Lugl, Lage, Sage(?). Ime zveni italijansko, letnica pa sega v čas, ko naj bi Jakopcova opekarna (po letu 1840) že delovala in ko je tudi drugod po Sloveniji opekarstvo postalo razširjena dejavnost. Zaradi požarne varnosti so namreč do tedaj slamnate strehe, kjer je bilo le mogoče, začele nadomeščati opečnate kritine.

Izročilo pravi, da je 9. julija leta 1921 tudi v Danah gorelo, pri tem pa je bila menda v ozadju mračna zgodba o poskusu kraje, pretepu Pivčana in maščevanju …Trinajstim posestnikom so pogorele tri hiše in 22 gospodarskih poslopij, škode je bilo čez pet milijonov kron (?! – pričakovali bi oceno v dinarjih Kraljevine Jugoslavije in ne v kronah).

Kdo je bil Leonardo Miconi, ki je napisal svoje ime na opeko in zakaj se je ohranil prav ta strešnik? Je bil prvi ali zadnji iz serije? Je bil Miconi najeti opekarski mojster pri Kandaretovih? Pisal je čisto lepo, a verjetno več o njem ne bomo izvedeli … Ali pa je bil morda naročnik opeke?

Ohranjeni strešnik s šole na Gornjem Jezeru ima prav tako napis, vendar je občutno novejši, iz leta 1925. Da je zadeva še bolj zagonetna, ima jezerski strešnik napisani začetnici F. K., kar bi lahko pomenilo tako Franc Kotnik, ki je bil z Vrhnike, kakor je komentiral naš bralec, kot Feliks Kandare, ki je tedaj imel opekarno v Danah.

Druga stran strešnika kaže, da ne gre za spominski primerek, ampak je opeka služila svojemu namenu – bila je na strehi, kjer so jo dolga leta namakali dež in sneg, žgalo sonce in ometali vetrovi …

Viri:

  • Darko Kandare, Dane, november 2023, ustno
  • Janez Kebe, Loška dolina z Babnim Poljem, zal. Družina, 1996

Kraj: Dane
Datum: opeka domnevno 1896, slika 2023
Avtor: fotografija Miloš Toni
Zbirka: opeka Darko Kandare
Fotografirano: 28. 11. 2023
Oblika: predmet

Dodajte komentar