Preskoči na vsebino

1930 Dane – Jakopcova cajgunca

29. 12. 2023

Ker sem se namenila pisati o posebni gospodarski dejavnosti v Danah pri Jakopcovih, je tu lepa slika Dan in njihovih vaščanov iz obdobja med obema vojnama, ki izhaja iz zbirke župnišča Stari trg. Sodeč po pisavi na hrbtni strani, se je z njo ukvarjal župnik Janez Kebe v času, ko je pripravljal eno od svojih knjig o Loški dolini in Babnem Polju. Avtor slike je neznan.

V ozadju vaščanov, hiš in skednjev se pne še čisto goli Devin, Jakopcove hiše, katere najstarejši deli sežejo v leto 1784, pa tu ni videti – do nje bi morali levo in više od hrib. V ospredju z leve je Malnarjeva, v sredini Šinčeva hiša, poleg nje trgovina Karla Žnidaršiča, vidi se tudi vogal Malenske hiše.

Imena domačij v takratnih Danah so bila približno naslednja: pri cesti levo Spodnja Malnarjeva, nad njo Kovačeva, Urhova, Jakopcova, Starmanova, potem Malnarjeva in Drobenčeva. Na drugi strani spodaj ob glavni cesti Šinčeva (na sliki), Mehalova, Andretova, Špeharjeva, onstran stranske ceste Janezkova, Paternostova, Skotna Kandarova, Mažkova, Kosmačeva, Mihova Kandarova, Mihevčeva, Albinova, Andretovega Vinkota, pod glavno cesto pa Jakopetova, Kotna, Dolnja Kandaretova, pod njo Malenska, nato Janezova, Zelnikova in ob cesti zadnja še Hlepova. Osemindvajset domačij.

Nedvomno je moral biti praznik, da se je toliko vaščanov v boljših oblačilih zbralo sredi vasi, pred odprto(?) trgovino, ki nosi napis Karol Žnidaršič. Drevo na levi je olistano, ljudje pa nosijo prehodne obleke, ne prav poletne, a tudi zimske ne, nekatere nožice so gole, druge v nogavicah … Kakšen dan bi mogel biti?


“Dane pred 2. sv. vojno” je zapisal J. Kebe. Ker naš sistem objav zahteva letnico nastanka fotografije, sem jo zelo grobo ocenila na leto 1930.


Ta slika je nastala 9. 10. 2020, avtor je Miloš Toni, ujela pa je izjemen pogled na poplavljeno polje pod Podcerkvijo. V ozadju je čisto levo videti delček Kuclja, nato hribe proti Babni Polici, izstopa Šmaraški hrib, zadaj leži predgorje Snežnika, desno pa južni del Javorja … V ospredju stoji Jakopcova kapelica, za njo so zalite Jakopcove jame, iz katerih so nekoč kopali glino in jo v opekarni, ki je stala kakih 250 do 300 m bolj v levo, predelali v opeke. Dobro sta vidna ravna robova dveh, kakih 2-3 m globokih pravokotnih jam, iz katerih so davno odstranili ilovico. Kakšna je bila, od kod je prišla tja in koliko je je še? In kaj so storili opekarji, kadar je voda zalila jame, kar je bilo vsaj enkrat, če ne dvakrat letno? So imeli ilovice dovolj nakopane na zalogo?

Kako so pravzaprav delovale te davne opekarne? Pred Podcerkvijo je stala Urhova, v Danah oziroma pred njimi Jakopcova. Zakaj je nastala Lužarjeva jama pod Podcerkvijo, ki je zdaj zasuta? Lužarjevi niso delali opeke, kolikor je znano. Kdaj so te opekarne začele delovati in kako? Težko si predstavljam, da je šlo za kakšno masovno kontinuirano proizvodnjo.

Glina tam je bila temna in bolj groba, vsaj sodeč po starih bobrovcih in žlebnikih, ki so se ohranili na nekaterih skednjih, in tudi na kapelico so ob obnovi dali tiste, ki so jih imeli pri Jakopcovih, shranjene za dimnikom na podstrešju. Koliko so potrebovali drv za žganje in kdo jih je pripravljal? Pri Jakopcovih so delali tudi zidake, polne kvadre, za zidove in dimnike. Še dolga leta so ostali pri hiši modeli zanje …

Kakšno garaško delo je to opekarstva moralo biti in kako skrbna računica, da je prinašalo dohodek! Koliko je trajalo, da je bila opeka pečena in koliko časa se je hladila, da so jo lahko vzeli iz peči in natovorili na voz, opremljen z vzdolžnimi latami v razmiku dolžine strešnikov? Mednje pa so polagali slamo, da se ne bi med vožnjo okrušili ali celo strli … Takega prevažanja strešnikov z vprežnim vozom se še spominjam, kako je bilo z zidaki, ne vem …

V spominu krajanov je ostalo, da je še po vojni v bližini Jakopcove opekarne stalo nekaj “hišk”, ki so jih tvorile s krajniki pokrite kope še ne žganih opek.

Kako to, da je opekarna stala tako daleč od izkopa gline? In ali je bila res tako zelo stara, kot bi se moglo sklepati po spominu na neko naslovnico časopisa TT ali revije Tovariš izpred 60-tih let, kjer je bila fotografija ostankov Jakopcove cajgunce, poleg pa je pisalo, da njena zgodovina sega prav v rimske čase …

Kadar pri svojih povpraševanjih naletim na poučenega in zgovornega pripovedovalca, se počutim, ko da mi je padla sekira v med. Tako je bilo tudi s Tonetom Šepcem, ki je odraščal v Danah, njegova teta Marija Kandare pa je po moževi smrti upravljala opekarno. Tu je nekaj spominov:

Jakopcova cajgunca je bila zelo stara, delovala je vsaj od leta 1840. Glino so kopali zanjo Pri Pildu, tam kjer je kapelica, in jo vozili k opekarni. Tam so imeli skopano jamo približno deset kubičnih metrov prostornine in v njej so bosi gnetli glino, da se je predelala, premladila, morala pa je tudi premrzniti, da je bila uporabna.

Izdelovali so bobrovec za strešno kritino, opeke za peči in posebno opeko, debelo kake 4 cm, površine 20×20 cm, z gladkimi robovi in lepo narejeno. Ta je služila za dno v krušni peči. Položili so jo na pesek in lepo poravnali, da je gospodinja to površino lahko pometla in na njej pekla kruh.

Ker pa v dolini ni bilo strokovnjakov za opekarstvo, so Jakopcovi zaposlili Italijana Konstantina iz Padove, ki je z družino živel v hišici ob opekarni, katere se je držala sušilnica za opeko. Imel je dve hčeri, eni je bilo ime Ema, in bil je precej vraževerne vrste, tako da je iz najmanjših dogodkov v naravi prerokoval vse sorte. Ko je prišla II. svetovna vojna, je izginil brez sledu … Mogoče je bil vpoklican v vojsko. Opekarna se je takrat ustavila, čeprav je bila prej kljub zahtevnim pogojem kar rentabilna. Po vojni pa je bila tudi tehnološko že zastarela in je opuščena začela propadati.

Drva za opekarno so Jakopcovi črpali iz lastnih, precej velikih gozdov, morda pa so jih včasih tudi kaj kupili. Ilovice pa niso mogli kopati, kadar je voda zalivala polje ali ko je vse zamrznilo in so se otroci drsali na jamah …

O postavitvi Jakopcove kapelice obstaja še meglen spomin na pripoved, da je na tistem mestu nekdo umrl, vendar je to le še ena različica iz izročila. Hkrati obstajata še razlagi o kapelici kot znamenju na meji med zemljišči k.o. Podcerkev in k. o. Dane – in res je čisto blizu kapelice mejni kamen, konfin. In še tista, da je šlo za neko zaobljubo.

Da sem se lotila pisanja o Jakopcovi opekarni, ki se ji po domače reče cajgunca, katere ostanki za naše razmere mogočnega poslopja so izginili nekje v sedemdesetih letih, je krivo prizadevanje, da bi popisala ledinska imena v Podcerkvi. Pri tem sem naletela na Jakopcove jame, Jakopcovo kapelico in končno Jakopcovo cajgunco. Se pa parcela, na kateri stoji zasebna kapelica, imenuje Pri pildu, kar daje misliti, da je morda tam stalo kako znamenje še pred kapelico. Ta je bila posvečena danes neznano kateremu svetniku, postavili pa so jo Jakopcovi, stoji na njihovi zemlji in oni tudi skrbijo zanjo.

Kot otrok sem se nekajkrat znašla ob njej – bila je bela in snažna, v njej pa za vratci s steklom nekaj v živi modri in rdeči barvi, mogoče podoba ali kipec. Nekoč pa so me iz vzgojnih namenov v vasi strašili, da okoli nje letajo coprnice, ki pa jih je bilo tako ali tako povsod polno. V petdesetih letih in vse do konca stoletja sta na vsaki strani te kapelice stali dve hruški moštarici, ki pa ju je potem oplazila strela in sta propadli. Okoli leta 1991 so jo lastniki obnovili in jo na novo prekrili s strešniki, ki so jih hranili iz njihove proizvodnje, ker so prvotni, stari okoli 100 let začeli razpadati. Sedaj ob njej rasteta dve bosanski nizko rastoči smreki, ki ju je lastniku podaril gozdar iz Dan.

Slovarček:

  • cajgunca: opekarna
  • pild: podoba, znamenje

Viri:

  • Darko Kandare, Dane, november 2023, ustno
  • Tone Šepec, Viševek, december 2023, ustno

Kraj: Dane
Datum: prva fotografija neznan, druga 2020
Avtor: prva fotografija neznan, druga Miloš Toni
Zbirka: prva fotografija Župnišče Stari trg, druga Miloš Toni
Skenirano: 28. 3. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar